Alarm afblæst: Tysk satellit faldt ned i havet
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Alarm afblæst: Tysk satellit faldt ned i havet

Den tyske Rosat (Roentgen Satellite) faldt ifølge den tyske rumfartsorganisation DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt) ned søndag morgen mellem kl. 03.45 og 04.15.

Få timer inden havde DLR oplyst, at Rosat ikke ville ramme Europa, Afrika eller Australien.

De første beregninger viser, at Rosat formodentlig er faldet ned i Det Indiske Ocean, sandsynligvis i Den Bengalske Bugt eller Adamanhavet, øst for Indien.

Det meste af satellitten ramte sandsynligvis havet, men hvis vragstykker er faldet ned på land, vil det have været i Kina og Burma. I værste tilfælde kunne to kinesiske millionbyer, Chongqing og Chengdu, være blevet ramt, men der har hidtil ikke været nogen øjenvidneberetninger om nedfaldne vragstykker.

Frygt var ubegrundet

Hvis det viser sig, at satellitten faldt ned i Den Bengalske Bugt, var de mange bekymringer om store vragstykker unødvendige.

Rosat er brækket i stykker under nedturen, og nogle af delene er brændt op på grund af den kraftige varme. Men simuleringer viste i sidste uge, at flere ton af satellitresterne ville ramme jordoverfladen eller havet. Det er over halvdelen af Rosats samlede masse på 2,4 ton. Navnlig satellittens røntgenspejl gav anledning til bekymring.

Rosats to primære spejle var lavet af zerodur belagt med guld, og deres struktur var af forstærkede kulstoffibre. Zerodur er en glaskeramik bestående af lithium og aluminiumsilikat og produceres af Schott Glass Technologies. Materialet smelter første ved 600 grader celsius.

Det meste af satellitten er formodentlig kommet ned langs dens bane, men vragstykker har ramt i et 80 kilometer bredt bælte langs banen.

Advarsel til piloter

De amerikanske luftfartsmyndigheder FAA (Federal Aviation Administration) udsendte op til weekenden en advarsel til piloter om, at der var fare for nedfaldende dele, når Rosat faldt ned mellem lørdag aften og søndag morgen.

FAA bad piloter om at rapportere til deres respektive flyvekontroltjenester, hvis man så dele fra Rosat, men endnu er der ikke rapporter om piloter, der har observeret vragstykker.

Dokumentation

Artikel på BBC
DLR Rosat Twitter
DLR om Rosat
Artikel på Space.com

Emner : Satellitter
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Fra spaceweather:
ROSAT RE-ENTRY UPDATE: US Strategic Command has released an updated set of final orbital elements for ROSAT. Using these latest figures, German satellite decay expert Harro Zimmer estimates that the massive X-ray observatory re-entered Earth's atmosphere on Oct. 23rd at 01:56 UTC +/- 09. Best-fit coordinates (21.33°N, 100.32°E) suggest a re-entry over Northern Thailand.

Selvom det er et uvejsomt område burde nogle have set det.
Men selv 5 minutters usikkerhed giver flere tusinde kilometer.
(~500km/minut)

 • 0
 • 0

"Frygt var ubegrundet
Hvis det viser sig, at satellitten faldt ned i Den Bengalske Bugt, var de mange bekymringer om store vragstykker unødvendige."

Det er altid godt at være bagklog. Gad vide om ovenstående observation kan bruges næste gang.

Men vi kan udlede af de to seneste sattelitnedfald, at i 100% af tilfældene var frygten for nedfald i beboet område ubegrundet.

Mvh

 • 0
 • 0

Jette, nu er det et halvt århundredes praksis der gør at de her satelitter falder ned.
Jeg tror ikke der er indbygget nogen form for destructionsanordninger i selv de seneste satelitter der er sendt op, og selv om en rammer en storby er der stadig satelitter for de sidste 50 år hængende over hovedet som kommer ned før eller siden i større eller mindre dele.
Men hvad er det lige for et spændende efternavn? Her på stedet bruger vi ikke alias'er eller dæknavne, så du skal rette din profil til det rigige efternavn.

 • 0
 • 0

Hvis nu en tysk satelit faldt ned i en større dansk by, ville man så kunne drage den tyske satelitejer til ansvar for skader og evt. dødsfald? I givet fald kunne det jo være at det kunne betale sig for satelitejer at få ryddet op efter sig. Efter sikker på at f.eks. kineserne gerne vil sende special udstyr op i rummet og sørge for at gamle satelitter kan bringe enten ud i sikker bane eller ned på kontrolleret vis.

 • 0
 • 0

At frygten var ubegrundet mener jeg ikke man kan sige, risikoen, som vel ligger til grund for frygt, var der jo.

Der er vel heller ikke mange øst danskere der mener at frygten for Barsebäk var ubegrundet.

Fælles er, at ikke nogen af den ser ud til at være blevet udløst.

Hvis man bekymrer sig om at få nedstyrtende sattelliter i hovedet, bør man nok få sig et realistisk forhold til risici.

/Henrik

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten