Al PCB i Farum Midtpunkt skal skæres og bages væk

7. juni 2011 kl. 12:407
Al PCB i Farum Midtpunkt skal skæres og bages væk
Illustration: A. Hartung.
Hele Farum Midtpunkt får nu fjernet alle PCB-holdige fuger samt betonen omkring dem. Også gulve og køkkener fjernes, og så skal boligerne opvarmes til over 40 grader i en uge, oplyser boligselskabet KAB.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fuldstændig udryddelse.

Den metode vælger KAB, som administrerer Furesø Boligselskab, nu over for PCB-problemerne i Farum Midtpunkt. Både indvendige og udvendige fuger i såvel lejligheder som gangarealer skal fjernes, og køkkener og gulve rives ud for at sikre, at der ikke kan gemme sig PCB-kilder i lejlighederne, skriver KAB i et brev til planudvalget i Furesø Kommune.

»Denne metode vil tilsikre, at det efter den planlagte renovering kun kan gå én vej med koncentrationen af PCB i luften, og det er, at koncentrationen over tid bliver nedbragt,« skriver KABs tekniske chef, Torben Trampe, i en forklaring til planudvalget.

Boliger opvarmes til over 40 grader i en uge

Efter renoveringen forventer KAB, at koncentrationen i indeluften når ned på 500-700 ng/m3, og at det derefter vil tage tre-fem år at komme ned under Sundhedsstyrelsens aktionsgrænseværdi på 300 ng/m3.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at accelerere processen vil KAB 'sandsynligvis' også 'bage' boligerne i den forstand, at de vil opvarme konstruktionen til 40 grader eller derover i en uges tid. Ifølge KAB har boligselskabets rådgiver, Golder, dokumentation for, at den metode kan tage toppen af afgasningen fra sekundære kilder.

KAB vil nu lede efter en rådgiver til renoveringen og forventer at gå i gang med den første blok i januar 2012.

Når resultaterne af den renovering foreligger, vil man vælge, hvordan de resterende blokke skal renoveres. De skal være klar ved udgangen af 2013.

Hele renoveringen af den første blok forventes at koste 401,4 mio. kr. Den pris inkluderer dog også lavtage på et-plans-boliger i hele midtpunktet, sammenlægning af et-rums-boliger til to- og tre-værelses- lejligheder samt diverse miljøprojekter.

Dokumentation

Læs KABs brev til Furesø Kommune
Læs KABs og Kommunens fælles pressemeddelelse

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
7. juni 2011 kl. 18:44

Jeg bor der. Farum Midtpunkts største problem er at det er for stort. Så det ville passe fint at gøre det lidt mindre.

Der er vist rigeligt FM tilbage selv hvis Birkhøjterrasserne bliver til græsmark.

6
7. juni 2011 kl. 18:25

Gad vide hvor mange af debatørerne der bor i almene boliger? Farum Midtpunkt er er vendenskendt berømt byggeri - besøgt (for det gode) af folk fra hele jorden - det river man ikke bare en del ned af, sådan lige . . .

5
7. juni 2011 kl. 17:59

Lad dog folk hvis alternativ er at bo i et telt i en ørken flytte ind. Rygere er et andet oplagt bud.

Hvis folk vil se spildte penge kan de tage ud at se "vores" = journalistisk venstrepartis anstændige kunst foran Center Sandholm.

4
7. juni 2011 kl. 15:59

Riefen Sie ja der ganzen scheise

Reifen Sie ja das ganze scheiße, ville jeg tro.

3
7. juni 2011 kl. 15:45

Hvormeget kan man bruge på noget skrot?

Ja, det siger jeg også. Riv lortet ned. Eller som tyskerne siger:

[b]Riefen Sie ja der ganzen scheise[/b]

2
7. juni 2011 kl. 14:41

så kan man selv gange op.

Man kan ikke undlade at tænke at pengene kunne bruges bedre.

Tilmed er der ikke pt. brug for lejlighederne. Projektet med at lægge lejligheder sammen skyldes udlejningsproblemer. Specielt har man problemer med at leje de store lejligheder ud. Hvorfor man så lægger de små lejligheder sammen til nogle større skal man ikke tænke så meget over.

1
7. juni 2011 kl. 13:03

Hvormeget kan man bruge på noget skrot?