Akutlæge: Togulykken på Storebælt viser behovet for ny beredskabsradio

Plus25. oktober 2021 kl. 03:001
Akutlæge: Togulykken på Storebælt viser behovet for ny beredskabsradio
Illustration: Peter Martin Hansen.
Beredskabsradioer skal kunne håndtere data, billeder og video - ikke kun tale. Det er en af erfaringerne fra den store togulykke på Storebæltsbroen i 2019.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er brug for at fremskynde indkøbet af nye beredskabsradioer, så politi, brandvæsen og ambulancer får bedre muligheder for at kommunikere tidssvarende med lyd, billeder, data og video.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
26. oktober 2021 kl. 21:03

Det er forståeligt at TETRA platformen ikke passer til dagens situation. Den er tænkt til en verden hvor mobildata ikke var vigtigt.

Men en afløser kan ikke bare være mobiltelefoner med mindre man finder en måde at "hærde" mobilnettet på. Det kræver også stærk kontrol med leverandører dertil sådan at man ikke i en krisesituation oplever at fremmede magter lukker nettet ned. Sidst er TETRA designet til at kunne fungere uden et netværk. Jeg ville forvente at det samme krav kunne stilles til et fremtidigt system.

Umiddelbart lyder det som om udviklingen vil være så dyr at Danmark ikke bør betale det hele. Det bør være et område med internationalt samarbejde - fx. i EU. Det er heller ikke givet at en løsning ikke kan bruge mobilnettet - man kunne fx. forestille sig en hybridløsning med fallback til en mere simpel point-to-point service i tilfældet mobilnettet er nede.

Forventningen fra brugerne er håndset der kan det samme som deres mobiltelefoner. Det vil i praksis sige at softwaren må blive en custom version af Android. Alt andet vil blive for dyrt og for dårligt. Hardwaren vil blive produceret i små serier og derfor dyr. I det hele taget bliver det en dyr omgang. Derfor er samarbejde nødvendigt.