Akut mangel på elnet kan forsinke ladestandere: Lov-fix kommer for sent


Hvis du er så uheldig, at du gerne vil bygge en solcellepark på Lolland, så skal du væbne dig med tålmodighed. Et hurtigt kig på Energinets vejledninger for tilslutning til elnettet nemlig, at ventetiden nemt ligge på to til fem år og i særlige tilfælde helt op til ti år.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Det forholder sig desværre lige omvendt.Så snart du er oppe over "bedstemorlader" niveau er der standardiserede skrappe krav for elektrisk støj fra myndighedernes side. Som jeg husker det er der nogle CISPR normer. Det enkelte større udstyr skal direkte godkendes på dette område. Her er der også krav til at strømmen trækkes som en pæn sinus. Det kaldes power factor correction og er ligeledes et krav.
Det er de mindre størrelser (under ca. 11 og 50 kW) hvor der er nogle standarder som stiller nogle (ret liberale) krav til elektrisk støj. Når anlæg bliver større end dette, så falder de udenfor produktstandarderne, og så er det pludseligt noget mere diffust omkring krav - for der er så ikke længere en standard som giver et direkte håndfast krav, men der skal evalueres individuelt på tilslutningsniveau hvornår det forventes at kunne forstyrre andre.
Der er også forskel på baggrunden for støj, for små anlæg vurderes efter at de umiddelbart kan overholde de lokale EMC-krav i installationen, mens større anlæg vurderes efter at den samlede støj lokalt i elnettet skal være under støjgrænser som er næsten identisk med EMC-niveauerne.
Et andet "sødt" eksempel er de store færger der sejler mellem Helsingør og Helsingborg. De er blevet elektrificeret. Selve drivmotorerne var i forvejen elektriske men nu kan der trækkes strøm fra et batteri i stedet for fra en dieseldrevet generator. For at kunne gøre det er der brug for et batteri på cirka 5 MWh. Det er batteripakker i containerstørrelse. Disse batterier ska nå at lade (forbruget fra en tur) i løbet af de 10 minutter færgen ligger i havn. Stikket er en lidt anden (større) størrelse end det til en Tesla. Det krævede også at der blev trukket et nyt 7 km langt kabel ned til havnen i Helsingør.De nye store datacentre bruger DC strøm svarende til flere millioner elbiler
Som nævnt i #9 så snak du med den siddende finansminister om det. Energinet.dk er helt på din side ;-)Den udbygning skal i gang så hurtigt som overhovedet muligt.
Så snart du er oppe over "bedstemorlader" niveau er der standardiserede skrappe krav for elektrisk støj fra myndighedernes side. Som jeg husker det er der nogle CISPR normer. Det enkelte større udstyr skal direkte godkendes på dette område. Her er der også krav til at strømmen trækkes som en pæn sinus. Det kaldes power factor correction og er ligeledes et krav.Men er der nogen der ved hvor meget harmonisk forvrægning, som ladere i elbiler genererer? Og hvor meget lynladere genererer?
Helt sådan ser verden vist ikke ud. Opdeling i produktion, overførsel og fordeling er blevet pålagt fra EUs side. En af grundene til dette var at der var nogle af disse "konglomerater" der leverede et meget godt udbytte til sine ejere. Så længe vi er i EU må vi nok leve med denne tredeling.Vi har liberaliseret og privatiseret alle dele af systemet,
Produktion er et frit marked og man må sælge til højest bydende. Det der så er sket på det seneste er at markedet er blevet større, og at nogle af vores naboområder hvor markedsprisen er høj, udgør et spændende marked, hvorfor man ikke sælger billigt til Danmark. Ja, der var nogen der to imod et "godt tilbud" for at skaffe penge i (stats)kassen. Overførsel er et statsligt foretagende, Energinet dk. De vil hellere end gerne udbygge infrastrukturen. Der er dog to problemer. For de første skal de få en finansminister til at "linde på låget" og levere noget guldstøv. Det skal bl.a. ske i konkurrence med infrastruktur og sundhedssystemet. Når vi taler om overførsel er der også NIMBY (Not in my back yard). Højspændingsmaster er ikke den mest ønskede "beplantning".
Fordeling har de fleste steder været i private hænder, og det har fungeret udmærket. Kommunale selskaber - Hillerød forsyning - host, har ofte været dyre og dårlige. Økonomisk må kunderne (dig og mig) til lommerne hvis der skal ske noget. Det der faktisk er et større problem er at få anskaffet materiel og at få ført nye kabler frem. Det sidste er et rigtigt stor problem i tæt bebyggede områder. Det har været behandlet flere gange her på ing.dk.
Hvad der presser mest på i øjeblikket? Det er nok at få "glattet puklerne ud" med andre ord at få indført nogle passende storemellemlagre for energi, med en teknologi der eksisterer i dag og ikke er noget der er "lige om hjørnet" lige som f.eks. bølgeenergi.
Det afhænger af hvor god kvalitet effektelektronikken er.Men er der nogen der ved hvor meget harmonisk forvrægning, som ladere i elbiler genererer?
Hvis den er af god kvalitet som minimerer støjen, vil mængden af elektrisk støj være så lav at det i praksis ikke er et problem, og ikke bliver det.
Hvis den er tåbeligt designet, så vil den skabe så meget elektrisk støj at andet forbrug hos kunden selv - og eventuelt naboer - slet ikke vil kunne fungere. Hvis man er rigtig ihærdig med sit dårlige design kan man faktisk lave noget som får laderen selv til at koble ud, fordi der er for meget støj til at den kan fungere (støj den selv skaber).
Vi har liberaliseret og privatiseret alle dele af systemet, så vi ikke kan styre hvor pg hvornår det bliver udbygget, og så private firmaer kan tjene penge på at der opstår flaskehalse i systemet.
Vi er ikke altid enige, men her rammer du squ hovedet direkte midt på sømmet! Den udbygning skal i gang så hurtigt som overhovedet muligt.
Men er der nogen der ved hvor meget harmonisk forvrægning, som ladere i elbiler genererer? Og hvor meget lynladere genererer?
Det er som almindelige strømforsyninger der laver DC strøm ud af AC. Ligesom der sidder i en computer. De nye store datacentre bruger DC strøm svarende til flere millioner elbiler og elnettet selv inkludere HVDC transmissionslinjer.
Jamen halløjsa ! Hvor er det overraskende at elnettet slet ikke kan følge med. Nu har politikerne ellers lagt en køreplan for et voldsomt stigende el-forbrug. Med el-biler, el-drevne varmepunper, samt mange andre strømslugende teknologier, som skal forsynes med strøm fra vindmøller og solcelleparker. Højst overraskende opdager vi så nu at transmissionsnettet slet ikke kan transmittere den voldsomt forøgede el-mængde. Er der mon nogle politikere som har sovet i timen ? Når man siger A, må man også sige B. Men der var åbenbart ikke nogen politiker som sagde: "Be on meget mere transmissions-kapacitet".
Vi har talt om El-biler i mindst 10 år. Solcelle marker og vindmøller i endnu længere tid.
El-nettet skal ikke bare forstærkes, men 2-3 dobbles hvis vi for alvor skal elektrificerer og udfase fossile brændstoffer, som vi også har snakket om i mindst 15 år.
Så hvad har vi gjort?
Vi har liberaliseret og privatiseret alle dele af systemet, så vi ikke kan styre hvor pg hvornår det bliver udbygget, og så private firmaer kan tjene penge på at der opstår flaskehalse i systemet.
Som forbruger, og det gælder vel alle danskere, har vi skudt os selv i foden med liberalisering, som har betydet højere priser for den enkelte borger.
Hvorfor er noget så VITALT for et moderne land, som elnettet, ikke under kontrol af staten, som militær, politi og sundhedsvæsen.
Hvorfor ævler vi i årtier om udbygning, men kan ikke få nosset reglerne på plads før om 3 år, når vi har vidst at det var et kæmpe problem.
Hvis det skulle vise sig at give problemer er det ganske nemt at ligge et mindre buffer batteri ind for at styre og mindske støj på nettet.
Tror også snart vi flere steder vil se batterier som standard udstyr til lynlade lokationer for at aflaste elnettet generelt når nu el-nettet flere steder desværre ser ud til at have svage punkter.
Jeg ved at der er projekter i gang i Dansk Energi, der har til formål at vurdere dette... Men ellers så må de som udgangspunkt ikke generere mere støj på nettet end andre forbrugere, de er underlagt samme regler.Yderst relevant emne. Men er der nogen der ved hvor meget harmonisk forvrægning, som ladere i elbiler genererer? Og hvor meget lynladere genererer? Jeg her søgt på nettet og ikke kunne finde noget. "Forurening" med over harmoniske strømme kan jo hurtigt belaste forsyningsnettet til grænsen.
Dansk Energi har udviklet et excelbaseret beregningsprogram (VAS-EL) der i mange år er blevet brugt til at fastsætte grænserne ved tilslutning af decentral produktion, det er viderudviklet til også at fastsætte de specifikke grænser for forbrugstilslutninger...
Yderst relevant emne. Men er der nogen der ved hvor meget harmonisk forvrægning, som ladere i elbiler genererer? Og hvor meget lynladere genererer? Jeg her søgt på nettet og ikke kunne finde noget. "Forurening" med over harmoniske strømme kan jo hurtigt belaste forsyningsnettet til grænsen.