Akut mangel på danske skibsingeniører

19. november 2013 kl. 12:01
OMT og andre andre skibsvirksomheder har svært ved at skaffe skibsingeniører. I årevis er der blevet uddannet for få herhjemme, men nu opprioriterer DTU uddannelsen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er mangel på maritime inge­niører i Danmark. Det oplever blandt andre Odense Maritime Technology (OMT). Virksomheden vokser i øjeblikket med fem mand om måneden og leder efter velkvalificerede ingeniører.

»Vi har svært ved at få skibsingeniører og også maskiningeniører og el-ingeniører. Vi har heldigvis fået en grundstamme af tidligere Lindø-­ingeniører, men det er svært at skaffe flere danske ingeniører,« siger adm. direktør Kåre Groes Christiansen.

OMT’s underleverandører er allerede begyndt at hente ingeniører fra udlandet.

»Jeg er sikker på, at vi i OMT også må søge medarbejdere i Tyskland og andre lande,« siger Jytte Ravn Jyrkinewsky, som er vicedirektør med ansvar for blandt andet personale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at udvide basen for rekruttering til København og Nordsjælland er OMT også begyndt at ansætte ingeniører i Hørsholm. De har fået arbejdsplads hos OMT’s moderfirma, Valcon. OMT har desuden åbnet kontor i Indien med foreløbig ni medarbejdere. Desuden er det planlagt at åbne et kontor i Shanghai til januar.

Henter hver anden i udlandet

Manglen på skibsingeniører er ligeledes udtalt hos Knud E. Hansen Naval Architects i Helsingør. Firmaet har måttet finde medarbejdere i Italien, Spanien og så langt væk som Australien.

»Næsten halvdelen af vores 45 ansatte er udlændinge. Vi mærker manglen på skibsingeniører kraftigt,« siger selskabets direktør, Finn Wollesen Petersen.

»Vores politikere taler glorværdigt om Det Blå Danmark. Men reelt har vi ikke så meget viden i Danmark på det skibstekniske område. Det begynder at smuldre,« advarer han.

For få bliver skibsingeniør

Kåre Groes Christiansen fra OMT peger på, at der i en årrække er blevet uddannet for få skibsingeniører:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Danmark har i min optik ikke passet godt nok på sin maritime arv. Hvis vi ikke investerer i området, så dør det. Jeg tror, DTU var helt nede på at uddanne én skibsingeniør om året. Siden er det heldigvis gået lidt fremad. Syddansk Universitet har også opmandet på det maritime. Men det er ikke højt nok i forhold til den vækst, der er på området.«

De maritime erhverv gjorde blandt andet opmærksom på et stort behov for kvalificerede ingeniører i 2011 i rapporten ‘Fremtidens maritime ingeniøruddannelse’. Det førte til, at der blev sat flere ressourcer af til højere uddannelser inden for området.

Skibsingeniøruddannelsen blev opprioriteret på DTU, mens Syddansk Universitet i Odense fik lov til at etablere cand.tech. i maritim teknologi, som er en toårig overbygning til maskinmestre og styrmænd med en professionsbachelorgrad. Det er ikke en skibsdesignuddannelse, men den er rettet mod operation af skibe. Cand.tech.-uddannelsen får debut i september 2014.

»Indsatsen på DTU vil bære frugt i løbet af et par år,« vurderer Jørgen Juncher Jensen, professor i Maritime Engineering ved DTU og tilføjer, at flere studerende end tidligere tager en skibsteknisk retning.

Imaget skal støves af

Hvor der i år bliver færdiguddannet 15 skibsingeniører, vil der om to år blive udklækket 25, skønner han.

»Skibskonsulenterne og rederierne har i mange år ikke gjort meget for at påvirke de unge til at vælge tekniske uddannelser inden for erhvervet. Men nu er de begyndt at reklamere for mulighederne i faget, og det gør de godt. Men det bliver et langt sejt træk at få de unge tilbage til faget,« siger han.

Hvorfor der har været så ringe søgning til skibsingeniøruddannelsen i de senere år, har Marie Lützen, lektor ved SDU, en forklaring på.

»Erhvervet har været lidt støvet i mange år. Der er blevet lukket værfter, og så har folk tænkt, at skibsbygning var et døende erhverv. Men selv om værfterne er lukket, har skibskonsulenterne og rederierne stadig brug for mange dygtige skibsinge­niører,« understreger hun.

Marie Lützen har stået i spidsen for at udvikle den ny uddannelse i maritim teknologi i Odense.

En række maritime virksomheder har fra dette studieår begyndt at udbyde studiejob inden for området. Virksomhederne, heriblandt Force Technology, MAN Diesel & Turbo og OSK-Shiptech, håber dermed at trække flere ingeniører til erhvervet

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger