Akustisk fiber baner vej for lyttende tøj

Forskere på amerikanske MIT er kommet et skridt videre i udviklingen af intelligente tekstiler.

Et 'akustisk' fiber skal bane vejen for tøj, der både kan optage og afspille lyd og på den måde også opfange og monitorere signaler fra kroppen til medicinsk brug.

Holdet på universitetet har til formålet konstrueret et plasticfiber, som ligner det, der ofte anvendes i mikrofoner. Her har forskerne justeret på indholdet af flour for at line de relevante molekyler op på en måde, der gjorde materialet piezoelektrisk. Det betød, at flouratomer blev linet op i den ene side og brintatomerne i den anden. Denne asymmetri gør plasticen piezoelektrisk, som betyder, at den ændrer form, når den tilføres en spænding.

Akustiske fibre skal bane vejen for monitoreringsdevices, naturligt integreret i tøj. Foto: Research Laboratory of Electronics at MIT/Greg Hren Photograph. Illustration: Research Laboratory of Electronics at MIT/Greg Hren Photograph.

Normalt bliver det elektriske felt dannet af metalelektroder, men de ville ikke overleve at blive trukket i. I stedet brugte forskerne et stykke ledende plastic med et højt indhold af grafit, hvilket sikrede en ensartet og god tykkelse samt sørgede for, at fiberet beholdt sin form under varme og stress.

Almindelige optiske fibre er nemlig lavet af et enkelt materiale, som bliver opvarmet, trukket ud og herefter afkølet, mens det er en større opgave at sikre fiberets overlevelse, når det er sammensat af flere materialer som dette fiber, skriver esciencenews.com.

Resultaterne bliver publiceret i august i tidsskiftet Nature Materials.

Kan måle strømme i vand

Det er MIT's materialeforskere på elektronikinstituttet, der det seneste årti har arbejdet på at fremstille fibre, der kan interagere med omgivelserne og på den måde få større funktionalitet end fx glasfiber.

En af de studerende på instituttet for materialeteknologi på MIT har forklaret, at hvis man tilslutter fibrene en strømforsyning og anvender en sinusformet strøm, vil de vibrere. Og gør de det tæt på øret ved hørbare frekvenser, vil det være muligt at trække toner ud af det.

Vejen til slips med indbygget musik eller jakkesæt, der overvåger hjertelyd, er dog nok lang endnu. Foreløbig har forskerne eksperimenteret med fiberet under vand, som leder lyd bedre end luft. Her er fiberet blevet placeret sammen med en tranducer, som kunne registrere lyd optaget eller udsendt af fiberet.

Et foreløbigt mål kunne derfor være at bruge fiberet til at overvåge havstrømme. En forsker i MIT-gruppen, Zheng Wang, siger endvidere, at fiberet muligvis også vil kunne anvendes 'omvendt', dvs som energikilde, hvis det bliver strakt.

Dokumentation

Læs artikel på esciencenews.com