Aktive bestyrelser giver direktørerne overarbejde

Magten er på vej op ad trapperne i mange danske virksomheder. Bestyrelserne engagerer sig og opnår indflydelse som aldrig før, og det betyder overarbejde for direktionen, fortæller topledere fra flere danske ingeniørvirksomheder.

De bakker dermed op om en undersøgelse fra rekrutteringsvirksomheden Ray & Berndtson, der er foretaget blandt administrerende direktører i Danmarks 110 største virksomheder.

18 procent af de adspurgte ser en tendens til, at beslutninger i disse år flyttes fra direktionsgangen til bestyrelseslokalet, fordi bestyrelsen bliver mere involveret.

Når det rører på sig i bestyrelsen, smitter det af på direktionen, fortæller Stephen Bruyant-Langer, partner i Ray & Berndtson.

»Bestyrelsen vil i højere grad end tidligere diskutere detaljer. Det skærper kravene til direktionen om grundigere forberedelse og bedre dokumentation,« siger Stephen Bruyant-Langer.

Hos Niras har bestyrelsen gjort plads til flere eksterne medlemmer for at gøre den mere uafhængig af den daglige ledelse. Det har ifølge Carsten Toft Boesen, administrerende direktør i Niras, ført til en mere engageret bestyrelse, der har skabt debat på direktionsgangen.

»Det er en udvikling, vi længe har ønsket i Niras. Jeg oplever en mere diskussionslysten bestyrelse med større indflydelse, der åbent fortæller os, hvad vi kan gøre anderledes. De har bedt os forbedre vores kommunikation og formulere åbne dagsordenpunkter til bestyrelsesmøderne, der ansporer til dialog,« siger Carsten Toft Boesen.

Bestyrelsen vil følge med

Administrerende direktør for Radiometer og bestyrelsesformand for Radiometer Medical, Peter Kürstein, er enig i, at mange bestyrelser har fået mere indflydelse.

Han mener, det skyldes, at bestyrelsen ikke længere udelukkende fungerer som kontrolinstans, men involverer sig i de strategiske overvejelser både i opstarts- og implementeringsfasen.

»Det betyder imidlertid, at direktionen må afrapportere hyppigere og mere detaljeret til bestyrelsen, fordi bestyrelsesmedlemmerne hele tiden vil kunne følge med i, at strategien ikke løber at sporet,« siger Peter Kurstein.

Han peger på, at bestyrelsens stigende engagement afspejler sig i de dagsordenpunkter, der tages op på bestyrelsesmøderne. Han nævner blandt andet HR som et af de områder, der tidligere udelukkende var et anliggende for direktionen, men som i dag indgår som del af bestyrelsens strategiske overvejelser.

Netop fordi mange bestyrelser ønsker at sætte deres fingeraftryk på virksomhedens strategier, er det afgørende, at direktionen går aktivt ind i forberedelserne til bestyrelsesmøderne, fortæller Lars Kolind, tidligere administrerende direktør i Oticon og i dag medlem af flere bestyrelser.

»Tidligere kunne man ofte bare sætte direktionssekretæren til at skrive beretningen fra direktionen. I dag må direktionen selv være med til at formulere argumenter for at sikre, at deres synspunkter er formuleret stærkt nok til at kunne klare en diskussion i bestyrelsen,« siger Lars Kolind.

Emner : Ledelse