Airbag-skandale breder sig: Millioner af biler tilbagekaldes

En ny runde tilbagekaldelser af biler er i gang. Potentielt farlige airbags er blevet brugt i rattet på visse biler fra Honda, Mazda, BMW, Ford og Chrystler fremstillet før 2008, og disse airbags skal nu udskiftes.

Det er airbags fremstillet af det japanske firma Takata, den er gal med. Airbaggens gaspatron kan eksplodere og sende metalfragmenter ud mod fører eller passagerer med så stor kraft, at det kan medføre døden. Fem dødsfald er blevet forbundet med de eksploderende airbags fra Takata.

Ti bilfirmaer har brugt de risikable airbags fra Takata, nemlig BMW, Chrysler, Ford, General Motors, Honda, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru og Toyota. Tidligere er biler fra disse firmaer med passagerside-airbags fra Takata blevet tilbagekaldt, men nu har det vist sig, at der også kan være et problem med førerside-airbags.

Se listen over de biler, der tilbagekaldes HER.

Indtil nu er 14,3 millioner biler med Takata-airbags tilbagekaldt på verdensplan. Det er ikke mindst Honda, det er gået hårdt ud over, idet 6,2 millioner biler fra Honda er blevet tilbagekaldt, skriver New York Times.

Læs også: Airbag-producent skjulte livsfarlig fejl - 14 millioner biler tilbagekaldes nu

I Danmark blev 1.100 Hondaer med de potentielt farlige passagerside-airbags tilbagekaldt i juni, og nu er den altså gal igen - dog i mindre omfang, fortæller Thomas Larsen, der er pressechef i Honda Danmark:

»Det er kun en helt specifik Civic-model fra 2004, der skal have udskiftet førerside-airbaggen. Vi kan finde 110 af dem i vores system, men siden 2004 er mange blevet kasseret, og nogle er måske blevet eksporteret. Det er svært at vurdere, hvor mange af de berørte biler der stadig kører rundt på de danske veje - det er måske en 60 stykker.«

Nu er Honda Danmark i gang med at finde bilerne i motorregistreret, så ejerne kan blive kontaktet og få udskiftet airbaggen. På europæisk plan er det cirka 31.000 Hondaer, der skal tilbagekaldes i denne omgang.

I USA opfordrede myndighederne i første omgang bilproducenterne til at tilbagekalde biler, der var udsat for høj fugtighed og høje temperaturer gennem lang tid, idet ulykker med Takata-airbags kun var sket i disse områder. Derfor var det først og fremmest bilejere i staterne Florida, Alabama, Mississippi, Georgia, Louisiana og Hawaii, der skulle en tur på værksted.

Men nu kræver National Highway Traffic Safety Administration, at berørte biler i hele USA tilbagekaldes, og tilbagekaldelserne er altså også i fuld gang i Asien og Europa.

Emner : Biler
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Lidt spændende, da jeg har en af dem : en 2006 Ford Mustang købt I Florida. Da jeg henvendte mig til Ford I USA, sagde de at : ja, det er korrekt, den skal på et Ford værksted og have skiftet Airbaggen. Da jeg forklarede at den skam kører rundt I Danmark, så opgav de telefon nummeret til Ford Danmark I Ballerup. Så jeg ringede til dem men de svarede : Da bilen ikke er købt hos os, kan vi desværre ikke tilbyde at hjælpe dig. Hmmmm, hvordan står jeg så nu ? Nå. Foreløbigt har jeg sendt en mail til Ford Danmark, som de endnu ikke har svaret på. :-) Jeg regner med at de løser det internt og at jeg får skiftet airbaggen uden beregning. :-)

  • 0
  • 0

Vidste ikke, at Mazda 3 årg. 1011 havde airbag... men en henvendelse til din nærmeste Mazda-forhandler vil sikkert kunne give dig det efterlyste svar!

  • 0
  • 0

Lidt nyt: Har talt med Ford Danmark og de har været i kontakt med Ford USA. De anerkender problemet og sender reservedele til Ford Danmark og så vil min Mustang komme ind og få byttet airbaggen. :-) God service af Ford DK.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten