AirAsia-flyets første sorte boks hentet op fra havbunden

Indonesiske flådedykkere hentede tidligt mandag dansk tid en sort boks op fra det AirAsia-fly, som styrtede ned for to uger siden, skriver bl.a. Reuters. Den sorte boks indeholder flyets optagede flyvedata.

»Klokken 7.11 lykkedes det os at løfte den del af den sorte boks, der er kendt som flyvedataoptageren,« sagde lederen af det nationale søge- og redningsagentur, Bambang Soelistyo, på en mediebriefing efter den første sorte boks var hentet op.

Læs også: Ping fra de sorte bokse på AirAsia-fly opfanget

Den anden sorte boks blev ifølge de internationale nyhedsbureauer lokaliseret af dykkere lidt senere på morgenen mandag, men er endnu ikke hentet op fra havbunden.

De indonesiske myndigheder håber, at de to sorte bokse kan give et endeligt svar på, hvad der forårsagede flystyrtet. Indtil videre er en af teorierne, at voldsomt vejr med isfyldte skyer fik motorerne til at gå i stå.

Læs også: Meteorologer: Airasia-fly fløj ind i isfyldte skyer

De sorte boks forventes at blive taget til Indoneisens hovedstad, Jakarta, hvor de bliver analyseret. Alene analysen kan tage op til en måned.

Roligere vejr mandag betød, at dusinvis af flådedykkere fik muligheden for at dykke efter den sorte boks. Og det er også hårdt vejr, der har været skyld i, at den anden ikke er hentet op endnu.

Læs også: Bekræftet: Halen fra forulykket AirAsia-fly er fundet

Indtil videre er 48 omkomne fra katastrofen bjærget, og redningsfolkene forventer, at endnu flere vil blive fundet i flyets skrog.

Lørdag blev flyets haleparti, hvor de sorte bokse havde siddet, løftet op fra bunden af Javahavet og senere bragt i land.

I kølvandet på ulykken har det indonesiske transportministerium suspenderet AirAsias flyvetilladelse på ruten Surabaya-Singapore, som var ruten, det forulykkede fly fløj på. Grunden er, at tilladelsen, som de havde fået, gjaldt tre dage hver uge, men ikke om søndagen. Men flyet forulykkede en søndag. Ministeriet siger dog, at dette ikke har nogen skyld i styrtet.

Kilde Reuters
Emner : Fly