AI skal afsløre, hvad delfiner snakker om

15. maj 2017 kl. 16:494
AI skal afsløre, hvad delfiner snakker om
På billedet svømmer et hun-øresvin (Bottlenose Dolphin) med to unger ved siden af. Billedet er taget ved Inner Moray Firth i Skotland i maj 2005. Illustration: Peter Asprey og Wikipedia Commons.
Svensk startup vil inden 2021 analysere havdyrets sprog ved hjælp af kunstig intelligens. Målet er at kunne tale med havdyrene.
Artiklen er ældre end 30 dage

Delfiner fascinerer os på en næsten magisk måde. Og historier om delfiner, der redder mennesker fra hajangreb, er med til at nære vores fascination af det sociale havdyr med en højt udviklet hjerne.

Indtil nu har vi kun kunnet tale til delfinerne – ikke med dem. Men det bliver der måske ændret på inden 2021.

I hvert fald vil den svenske startup Gavagai AB benytte kunstig intelligens (AI) til at finde ud af, hvad delfiner snakker om. Og med den viden kan vi måske begynde at kommunikere med dem.

Lytter til øresvin i svensk dyrepark

Gavagai har i forvejen lært 40 (menneske)sprog ved hjælp af sproganalyse-software, og nu vil man så gå videre med havdyrene, skriver Digital Trends.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: IBMs Watson laver trailer til film

Over de næste fire år vil firmaet sammen med Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm forsøge at udvikle en ordbog over delfinernes sprog ved hjælp fra en flok øresvin – Bottlenose Dolphin – i en dyrepark syd for Stockholm.

Sproget ‘minder’ om menneskets

Gavagais software lærer sprog ved at gennemstøve internettet for online-nyheder og sociale medier, og man kan betragte ordbøgerne (leksikonet) som en hjerne i silicium.

I teorien vil der ikke være forskel på at lære delfinsprog end andre sprog, når man tænker på, at sproget består af sætninger sammensat af individuelle ord. Og delfiner holder, ligesom mennesket gør, pauser for at lade hinanden komme til orde. Det fastslog russiske forskere sidste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Delfiner taler sammen som mennesker

Så ifølge Digital Trends vil afkodning også for delfiner gå ud på at finde en sammenhæng mellem lyde og meninger. Og her kunne velsmagende fiskearter i dyreparken måske være et samtaleemne ligesom dagens udvalg i kantinen kunne være det for os.

Reklameværdi kommer før nytteværdi

Umiddelbart er det mest reklameværdien i delfinprojektet, der tæller for Gavagai AB, men den administrerende direktør, Lars Hamberg, peger på, at forskningen måske vil kunne bruges i fremtiden.

Læs også: Du generaliserer med ‘du’

US Navy træner delfiner til militære operationer som lokalisering af undervandsminer, ligesom de – som nævnt – kan hjælpe mennesker på havet. I den forbindelse kunne træningen formentlig blive lettere, hvis mennesket kunne tale direkte med havdyret.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
16. maj 2017 kl. 18:20

men det er ikke givet at sproget kan oversættes med nogen rimelighed. Et deep learning net kan dog finde strukturer og koncepter i deres sprogbrug selvom det ikke kan oversættes. Det kan være det kan sammenlignes med at fløjte når man er glad som ikke er det samme hver gang og ikke har sætninger i normal forstand. Det kan også vise sig de har mere avancerede sprogkoncepter end vi har. Man kunne forestille sig at de er istand til at kommunikere sonarbilleder. En rummeligt sprog.

3
16. maj 2017 kl. 10:55

Udfordringen ved at forstå havpattedyr er temmelig store.

Vi har ikke så meget til fælles, ud over en stor hjerne. At tale med andre mennesker, kræver fælles referancer og interesser og det har ofte vist sig svært nok. Det er nok nemmere at lære delfiner at forstå en række kommandoer, og det gør de allerede, men at lære at "forstå dem" er nok en kæmpe opgave.

2
16. maj 2017 kl. 01:43

I teorien vil der ikke være forskel på at lære delfinsprog end andre sprog, når man tænker på, at sproget består af sætninger sammensat af individuelle ord.

Hvem siger, at det er tilfældet for delfiner?

1
15. maj 2017 kl. 18:53

And thanks, for all of the fish!