AI-pionér vil gøre kunstig intelligens mainstream på fabriksgulvet

Kunstig intelligens er blevet hypet som det nye sort i både finanssektoren og sundhedssektoren, men det kniber stadig med de konkrete anvendelser i industrien. Det vil den kinesisk-amerikanske AI-forsker Andrew Ng ændre på. Illustration: BigstockJacub Jirsak

Endnu en Silicon Valley-baseret AI-iværksættervirksomhed har set dagens lys med løftet om at levere det næste teknologiske gennembrud for kunstig intelligens.

Og hvad så, kunne man spørge? Men stifteren af Landing.AI er ikke hvem som helst. Han hedder Andrew Ng, er forhenværende Stanford-forsker, medstifter af Googles deep learning-projekt Google Brain og indtil tidligere i år AI-frontmand i Kinas pendant til Google, Baidu.

Automatisk kvalitetsinspektion af elektronik

I forbindelse med lanceringen af sin nye konsulentvirksomhed har Andrew Ng udtalt, at det er hans mission at give kunstig intelligens og maskinlæring deres brede gennembrud på fabriksgulvet – blandt andet som metode til automatisk kvalitetsinspektion af elektronik.

»Næsten ingen uden for it-verdenen har adgang til den nødvendige teknologi eller talentmasse,« har Andrew Ng udtalt til Wired, som i øvrigt beskriver, hvordan Baidu midlertidigt fik kappet over syv milliarder danske kroner af sin kursværdi i kølvandet på Andrew Ngs opsigelse.

Fra flere tusind billeder til fem

I bestræbelserne på at rykke AI ud i industrien har den kinesisk-amerikanske forsker i første omgang indledt et samarbejde med verdens største elektronikproducent, taiwanesiske Foxconn, der blandt andet fremstiller iPhones for Apple.

Siden juli har Andrew Ng og hans godt 20 mand store team arbejdet på en algoritme, der med meget lidt træning kan finde defekter eller småfejl i små elektroniske komponenter som printkort. Det kræver sædvanligvis tusindvis af billeder at træne en algoritme i at finde fejl, men ifølge Andrew Ng behøver Landing.AI’s algoritme kun fem.

Han mener desuden, at Landing.AI vil kunne bruge kunstig intelligens til at fintune eksempelvis sprøjtestøbemaskiner.

Genkendte katte på YouTube

Andrew Ng arbejdede som professor på Stanford University i Californien, da han i 2011 var med til at stifte Google Brain, som udviklede meget komplekse neurale netværk.

Det var blandt andet Andrew Ng og hans kolleger, som påviste, at det krævede en kobling mellem 16.000 computerprocessorer og en milliard forbindelser at gøre det muligt for en algoritme at skelne mellem et katteansigt og et menneskeansigt i YouTube-videoer.

Siden blev han ledende AI-forsker hos den kinesiske søgemaskine Baidu, der sidder på tre fjerdedele af alle internetsøgninger i Kina – en stilling, han forlod i marts i år. Nu er det altså verdens fabrikker, der er blevet den amerikansk-kinesiske forskers næste projekt.

Skulle man have lyst til at kaste sig over en karriere i Silicon Valleys AI-miljø, er der ifølge virksomhedens hjemmeside i øvrigt ni ledige stillinger hos Landing.AI i øjeblikket.