AI-medicin klar til kliniske forsøg på mennesker

Normalt tager det fire til fem år at få et produkt klar til kliniske forsøg på mennesker, men britiske Exscientia og japanske Sumitomo Dainippon Pharma er nu klar med et middel mod OCD (Obsessive Compulsive Disorder), kun et år efter udviklingen begyndte.

De to firmaer tilskriver årsagen den såkaldte Centauer Chemist platform, som efter sigende skulle være en form for kunstig intelligens - og hovedingrediensen, molekylet DSP-1181 - skulle være skabt ved, at algoritmen har arbejdet sig gennem potentielle lægemiddelkandidater og matchet dem mod en stor database.

Exscientia er, i deres pressemeddelelse, sparsomme med oplysninger om deres AI-platform, men direktøren Andrew Hopkins siger, at den hastige udvikling skyldes et stærkt samarbejde mellem AI-platformen og det japanske firmas mangeårige erfaring indenfor kemi og farmakologi for monamine G-protein-koblede receptorer, der sidder i cellemembranerne og fungerer som en slags dørvogtere for cellen.

Læs også: Gentest-firma udvikler for første gang egen medicin

DSP-1181 er en langtidsvirkende seretonin receptor agonist, som kan binde sig til cellen og skulle virke mod de tvangstanker og tvangshandlinger, som er en del af den psykiske lidelse OCD.

Netop kunstig intelligens bliver i disse år spået et kæmpe potentiale til at fremskynde hastigheden af medicinudvikling, men ikke alle har lige stor succes på området.

Læs også: Goodbye Watson: Novo dropper samarbejde med IBM's kunstige intelligens

IBM´s Watson var for eksempel - for to år siden - udset til at hjælpe Novo Nordisk med at udvælge de bedste lægemiddelkandidater og gøre livet nemmere for
Men i dag har Novo droppet samarbejdet med netop IBM om Watson-platformen.