Stor ros for en artikel der både er informativ, og samtidig er skrevet med et glimt i øjet.
Almindelige dødelige kaptajner ved det alt for godt. Men for nylig måtte også en AI-kaptajn lære lektien: at selv om man føler sig som herre på eget skib, så er der altid en flok landkrabber derhjemme - læs rederi - som skal bestemme over en.
AI-kaptajnen styrede den fem ton tunge trimaran kaldet Mayflower og var i spidsen for et forsøg på at gennemføre en autonom sejlads over Atlanten i kølvandet på den historiske sejlads med sejlskibet Mayflower, der for 400 år siden satte sejl fra Plymouth med kurs mod Nordamerika.
Og historien har det med at gentage sig selv. For da sejlskibet i sin tid lagde ud på sin rejse, så måtte det faktisk også i første omgang vende om, fordi følgeskibet Speedwell lækkede voldsomt.
I tilfældet med den autonome trimaran Mayflower, så var problemet dog helt anderledes end utætte planker og udmattede mænd ved pumperne. Her var der tale om en skade på en fleksibel metal-kobling på skibets dieselgenerator, som gør det muligt at give strøm til skibets elmotor, når solceller og batterier ikke er nok, skriver IBM - der er hovedpartner i projektet - i en pressemeddelelse.
Om skibets AI-kaptajn selv var opmærksom på fejlen står hen i det uvisse. Men kaptajnen fastholdt i hvert fald stædigt sin kurs mod vest - selvom farten faldt mere og mere, og der var meldinger om storme forude.
Så landkrabberne begyndte at blive nervøse. På tredjedagen havde Mayflower reduceret farten fra syv til tre knob, fortæller projektleder Brett Phaneuf til Washington Post.
»Vi kunne sikkert bare fortsætte og drive med, men vi var på vej ind i Golfstrømmen og et par storme. Normalt ville det ikke være et stort problem. Men uden fremdrift kan vi ikke holde båden stabil gennem vind, strøm og bølger, og vi ville risikere at være fanget derude i rigtig lang tid,« lyder det.
Fejlen på Mayflowers metal-kobling betød, at den nu var afhængig af solceller alene - og den risiko ville landkrabberne ikke løbe - så ordren lød om at vende om.
Mayflower nåede dog ikke helt ind til land, før AI-kaptajnen udførte sin egen lille protestaktion og lukkede helt ned for at gå i nødtilstand. Det siges, at det skyldtes manglen på strøm ombord. I hvert fald måtte en bugserbåd sejle ud for at trække den i havn til stor ærgrelse for teamet bag.
Dermed føjer Mayflower sig til rækken af mere end 20 ubemandede både, der de seneste år har forsøgt at krydse Atlanten. Kun to er lykkedes med projektet, Sailbuoy og Saildrone, der dog er langt mindre end Mayflower.
Mayflower er bygget af aluminium og glasfiber, har en vægt på fem ton og en længde på 15 meter. Trimaranen har et indbygget navigationssystem, der er bygget til at leve op til SOLAS-anbefalingerne og kender de internationale søvejsregler, de såkaldte COLREG, til fingerspidserne.
Skibets navigationssystem gør brug af IBM´s PowerAI Vision, og til maskin-lærings processen bruger Mayflower IBM Power AC922. Systemet er trænet over flere år til at genkende skibe, bøjer, flydende containere og et utal af andre forhindringer ved at gennemse millioner af billeder fra videoer optaget af skibe i Plymouth bugten i Den Engelske Kanal, fremgår det af materiale fra IBM, der er tilgængelig på firmaets tema-side om Mayflower.
Teamet bag har da heller ikke givet op, og den seneste melding lyder, at der bliver gjort et nyt forsøg til foråret. Et forsøg, der kan følges på det store dashboard mas400..
Rygterne vil vide, at man har hyret den samme AI-kaptajn.
Stor ros for en artikel der både er informativ, og samtidig er skrevet med et glimt i øjet.
Tak Tommy. Du skal vide, at det er utrolig rart med tilbagemeldinger - især de positive (så lytter man lidt mere til den andre) ;-)
Hvis nu det gode skib var fortsat ind stormen og forlist, ville AI-kaptajnen så være gået ned med sit skib, som sig hør og bør, eller ville han gå i bådene som den første (i lighed med Costa Concordias skipper)?
(jeg finder selv ud)
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard