Aftenens SpaceX-opsendelse udskudt til lørdag

*Opdateret: Opsendelsen er foreløbig udskudt til lørdag pga. vejret. *

Vi kan selv. Og vi vil selv. Onsdag slutter ni års amerikansk afhængighed af russiske rumkapsler, når SpaceX opsender astronauterne Doug Hurley og Bob Behnken til den internationale rumstation, ISS.

Opsendelsen kan følges live her:

(Opsendelsen kan også ses direkte hos SpaceX her).

Missionen er i princippet den sidste test-flyvning, men på samme tid er opsendelsen “the real deal”, en slags generalprøve om man vil. Den indebærer, at astronauterne skal flyve tre gange rundt om Jorden for at indhente og koble sig til rumstationen. Og på havet skal droneskibet Of Course I Still Love You være klar til at 1-trinnet kan lande sikkert, så det kan bruges igen.

Turen bliver en testtur i den forstand, at astronauterne vil overtage styringen manuelt flere gange og teste procedurer for forskellige ulykkes-scenarier. For astronauterne er alt nyt i forhold til de russiske Soyuz-kapsler, som også danske Andreas Mogensen fløj med. Det gælder alt fra moderne touchskærme til hvide rumdragter, iltsystemer og toilet.

Læs også: SpaceX´ rumkapsel klar til liftoff: Selv toilettet er nyt

Opsendelsen går under navnet Demo-2-flight test, og sker klokken 22.33 dansk tid med en Falcon 9 raket, hvor rumkapslen Crew Dragon sidder i toppen. Affyringen sker fra affyringsplatformen LC-39A i Kennedy rumcenteret i Florida.

Vejret kan forhindre opsendelsen, og derfor er der planlagt med alternativer datoer 30, maj, 31. maj og 1. juni.

Efter et minut er der maksimal belastning på raket

Doug Hurley og Bob Behnken befinder sig i øjeblikket i karantæne på Kennedy rumcentret, og på onsdag bliver de kørt ud til platform 39A i en Tesla Model X.
Så vil raketten blive pumpet fuld af kold petroleum og flydende ilt, og 37 minutter før opsendelsen bliver kapslens afbrydelses-system aktiveret. Efter lift-off vil de kritiske faser af opsendelsen være flg:

00.00.58 - MAX Q. På dette tidspunkt er der maksimal belastning på raketten.

00.02.33 - MECO - Stop for motorerne på trin 1.

00.02.36 - Første og andet trin kobles fra hinanden.

00.02.44 - Tænding af motor på trin 2.

00.07.15 - Førstetrinnet foretager en såkaldt flip-manøvre og tænder sin motor for at bremse op.

00.08.47 - SECO-1. Stop for motoren på trin 2.

00.08.52 - Tænding af motor på trin 1 for at bremse før landing.

00.09.22 - Trin 1 lander på droneskibet Of Course I Still Love You.

00.12.00 - Dagon-kapslen med astronauter bliver koblet fra andettrinnet.

Illustration: Spacex
Illustration: SpaceX
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Lad os lige få det rette navn på droneskibet for god ordens skyld. Det hedder "Of Course I Still Love You". SpaceX's to andre droneskibe hedder i øvrigt "Just Read the Instructions" og "A Shortfall of Gravitas".

 • 5
 • 0

Djævlen ligger som bekendt gemt i detaljerne: Er de skærmfarver man har valgt til deres skærme mon (også) valgt aht. at holde hjernen "frisk" i de mange timer de kigger koncentreret på dem?

 • 1
 • 0

Just Read the Instructions og Of Course I Still Love You er navngivet efter to rumskibe fra novellen The Player of Games af Iain M. Banks. Derudover er der A Shortfall of Gravitas som også er taget fra Culture serien af Iain.

Elon er også fan af The Hitchhiker's Guide to the Galaxy af Douglas Adams. Da de afprøvede Falcon Heavy for første gang i 2018 stod der "DON'T PANIC!" på skærmen som er en reference til den bog.

Ludicrous Speed (mode) fra Tesla er en reference til Spaceballs og han har vidst også kommenteret at deres Cypertruck er inspireret af Blade Runner.

 • 5
 • 0

En novel(le) er noget lidt forskelligt på fx engelsk og på dansk. På dansk er en novelle en (relativt) kort strykke prosa. På engelsk er "a novel" det der på dansk bliver kaldt en roman.

Iain M Banks bog "Player of Games" (som iøvrigt kan varmt anbefales - som intro til hans Culture univers) er en kraftig sag. Google: Iain Banks.

Bare, så ingen tror, at man kan læse PoG på en eftermiddag;-)

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten