Aften- og natarbejde på metroen erklæret ulovligt

5. februar 2014 kl. 16:498
Aften- og natarbejde på metroen erklæret ulovligt
Illustration: Lars Bertelsen.
Et enstemmigt Natur- og Miljøklagenævn sætter en stopper for aften- og natarbejdet på Metro Cityringen. Kommunens tilladelse er ulovlig, da der ikke er foretaget miljøvurdering.
Artiklen er ældre end 30 dage

Alt arbejde på metrobyggepladser efter kl. 18.00 er ulovligt og skal stoppe. Det blev klart, da et enigt Natur- og Miljøklagenævn i dag erklærede tilladelsen til aften- og natarbejde på metroen ugyldig. Det skriver Politiken.

Tilladelsen var givet af staten, Frederiksberg samt Københavns Kommune tilbage i juni, hvor Københavns Kommune besluttede at lade Metroselskabet udvide arbejdstiden på samtlige byggepladser. Tilladelsen har hele tiden været ulovlig, erklærer nævnet.

Københavns Kommune har forsømt at foretaget en miljøvurdering, inden man gav lov til at udvide, og det strider mod loven. Natur- og Miljøklagenævnet meddelte ellers i december, at kommunen kunne tillade døgnarbejde på byggepladsen ved Marmorkirken af hensyn til konsekvenserne ved en forsinkelse.

Læs også: Nu bliver det igen tilladt at bygge metro om natten

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skete, efter at Metroselskabet havde meddelt, at åbningen af hele Metro Cityringen ville blive forsinket, hvis ikke der blev givet tilladelse til at arbejde hele døgnet rundt i en periode. Cityringen skal efter planen stå færdig i 2018.

Efterfølgende fik beboere ved Marmorkirken dog mulighed for igen at klage deres sag ved Natur- og Miljøklagenævnet. Det gjorde de, og en regn af klager holdt aften- og natarbejdet fra døren ved kirken, mens andre naboer til byggeriet måtte leve med larmen.

Læs også: Metroselskabet: Uden døgnarbejde bliver vi seks år forsinket

De har nu også fået deres sejr, og det store spørgsmål er i stedet, hvornår Cityringen kan forventes færdig. Metroselskabet har tidligere sagt, at en begrænsning i arbejdstid ville koste et års forsinkelse og 1,5 mia. kr. ekstra på budgettet.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
6. februar 2014 kl. 21:33

Dublet, slettet!

9
6. februar 2014 kl. 21:32

"Professor i miljø- og forfatningsret Peter Pagh var blandt de eksperter, der i maj sidste år advarede kommunen om at være i gang med at give en ulovlig tilladelse. Efterfølgende valgte han af principielle årsager at hjælpe Beboerforeningerne omkring Marmorkirken med at klage til Natur- og Miljøklagenævnet samt FN-systemet, der har oprettet en sag mod Danmark.

Borgerne og professoren anser afgørelserne for en sejr for retsstaten og demokratiet:

»Det er i høj grad en sejr for retssikkerheden. Vi måler en retsstat på, om den lille får en ærlig chance mod det store system, og klagenævnet viser nu, at borgerne ikke er fuldstændig retsløse. Det her byggeri bliver forsinket, fordi kommunen og Metroselskabet ikke har magtet at følge reglerne og planlægge byggeriet på en ordentlig måde«, siger professor Pagh fra Københavns Universitet."

Fra pol.dk i dag. Det er der flere ovenfor som burde tage ved lære af.....

8
6. februar 2014 kl. 17:43

Tom, de faktiske detaljer omfatter den kendsgerning, at en gennemsnitlig indbygger i Bangkok, Beijing or Delhi jo nok bliver henrykt, hvis staten bygger en metrostation under hans/hendes vinduer. Det forbedrer transportsituationen og forøger ejendomsværdien - så det kan dårligt gå hurtigt nok. Lidt larm om natten i et års tid kan man nok leve med.

7
6. februar 2014 kl. 14:36

Det var dog en meget overfladisk betragtning, uden at skelne til de faktiske detaljer i sagen!

6
6. februar 2014 kl. 12:02

Det er jo lige til at blive filosofisk af. Det er ikke videre underligt, at "Old Europe" er ved at tabe kraftigt terræn i international sammenligning (og ditto konkurrence). Et lignende udenlandsk eksempel er den nye jernbane mellem London og Birmingham, som nu på fjerde år giver anledning til kontroverser fordi den jo (oh, rædsel!) kunne komme til at forstyrre beboerne i Chiltern. - Og dette i et land som i den frembrusende viktorianske tid på blot to generationers tid dækkede nationen med jernbanelinier og gravede trekanten London-Bristol-Liverpool op med kanaler.

Nutildags er det hovedsageligt folk i Asien, som er besjælet af en stærk tro på, at teknologi, infrastruktur og industriel udvikling skal gøre menneskelivet bedre. På vore breddegrader bliver debatten om nye projekter tilsyneladende altid domineret af individer, som er bange for at blive generet af udviklingen.

5
6. februar 2014 kl. 11:22

Få lige styr på dine bydele, Lars. Det er ikke kun København K, men N, V, Ø, Frederiksberg, ja hele københavn. Men det glemmer Ingeniøren lige i farten.

Nu er trængslen stigene men bestemt ikke målbar med mange andre storbyer. Tag cyklen istedet, hvis du mener det er et problem.

Som Rasmus skriver, får de større danske byer alle deres del i forbedret infrastruktur, med letbaner osv.

Citat fra https://journalisten.dk/hvem-passer-paa-koebenhavn-0

Forleden kunne man i Politiken læse følgende citat af trafikplanlægger og Oxford-professor Bent Flyvbjerg:

»Metroselskabet har tidligere misinformeret, så røgen stod. Væsentlige dele af den gamle ledelse sidder der stadig, og hvis den følger sin sædvanlige adfærd fra projektets tre første faser, skal vi ikke regne med at få sandheden at vide. Men før eller senere indhenter sandheden selvfølgelig projektet og Metroselskabet.«

4
6. februar 2014 kl. 08:19

Enig, jeg er ikke i København ret tit, og ville formentlig blive tosset af at skulle bruge det meste af min tid i trafikken på at holde stille hver dag. Lige så ringe som offentlig transport fungerer i resten af landet (lange intervaller mellem afgange, priser), lige så smart er det i København. Boede jeg i København ville jeg formentlig have en bil med mere fokus på søndags ture, end daglig transport :-P

3
6. februar 2014 kl. 08:03

Rolig nu Lars, mig bekendt står Århus og Odense overfor milliard investeringer i infrastrukturen, med bla. etablering af letbaner. At dette arbejde endnu ikke er sat igang af, Århus og Odense kommune samt staten. skal ikke hindre Københavns borgere i at få en bedre infrastruktur.