Aftale om gamle tv-frekvenser åbner for mobilt bredbånd på tværs af Europa

Vejen er nu banet for, at de europæiske forbrugere kan få hurtigt mobilt bredbånd den 1. januar 2013. Det er udsigten, efter at EU-Parlamentet onsdag godkendte en aftale, hvor de tidligere tv-frekvenser i 800 MHz-båndet skal frigøres til brug for mobilt bredbånd som LTE.

Frekvenserne i 800 MHz-båndet blev ledige ved overgangen til det digitale tv-signal, og Danmark er allerede godt i gang med en proces, hvor de ledige frekvenser i båndet vil blive bortauktioneret i år til brug for mobilt bredbånd.

Men selvom vi i Danmark altså allerede er ved at omlægge de tidligere tv-frekvenser til mobilt bredbånd, så påvirker EU-aftalen indirekte også det danske marked og de danske forbrugere.

Det hænger sammen med, at producenterne, når aftalen træder endeligt i kraft, ikke behøver udvikle eksempelvis en telefon, som kun virker til nogle dele af det europæiske marked, men i stedet kan lave elektronik, der virker på tværs af EU-landene, forklarer kontorchef i Erhvervsstyrelsen Jakob Juul.

»Det er jo simpelthen et spørgsmål om, at teknologien bliver udviklet til et massemarked, så den bliver væsentligt billigere for alle parter. Det betyder også, at hvis man tager sin computer med til udlandet, så vil den også fungere i det omfang, man køber et simkort til den i eksempelvis Frankrig,« siger han og tilføjer:

»Nogen har en forventning om, at om føje år vil det være sådan, at når man køber en bærbar pc, så vil den være præinstalleret med antenner, der virker i det her 800 MHz-bånd, så man bare skal putte et simkort i computeren. Så behøver man ikke at have en ekstern dongle.«

Interferens med Rusland

Selvom aftalen altså pålægger medlemslandende at stille frekvenserne i 800 MHz-båndet til rådighed for mobile bredbåndstjenester som LTE fra 1. januar 2013, så er det dog muligt at få en henstilling.

Det hænger sammen med, at nogle lande som f.eks. Finland, der har Rusland som nabo, risikerer at interferere med russiske frekvenser i 800 MHz-båndet, som bliver brugt som jord-til-luft-kommunikation, fortæller Jakob Juul.

»Det er grunden til, at der er lavet denne her klausul om, at man godt kan få en forlængelse, hvis der er eksterne forhold, der gør, at det ikke kan lade sig gøre. Finnerne vil enormt gerne anvende det her til mobilt bredbånd, men hvis det betyder, at russerne ikke kan kommunikere med deres fly, så bliver de jo nødt til at tage hensyn til det,« siger han.

Aftalen, som EU-Parlamentet nu har godkendt, skal igennem en række formalier, før den træder endeligt i kraft. Af aftalen fremgår det også, at mindst 1.200 MHz bør allokeres til mobil data trafik i 2015.

Og senest 1. januar 2015 skal EU-Kommissionen tage stilling til, hvorvidt der er behov for yderligere harmonisering af frekvenspektrum for at håndtere den eksponentielt voksende mobile data trafik.

Dokumentation

EU: Opening up radio frequencies for mobile broadband

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvor lang er rækkevidden fra og til en sendemast? Kan man f eks nøjes med de eksisterende DVB-T master (ikke sendere)?

Og hvad regner man med bliver up/download-hastighederne?

.

  • 0
  • 0

Samme båndbrede som LTE nu som er potencielt 80 / 20Mbit hos os der har det nu men i praksis når der kommer mange på vil være et par gange den hastighed man oplever med 3G min pakke er f.eks. med 30 GB forbrug mod ca. 5GB for lignende 3G. Rækkeviden for 800MHz er perfekt til yderområder hvor man kan dække få mennesker over længere afstande med en mast - de vil tilmed dele op til 100/20Mbit mellem få hustande med en teknologi der er tæt på fast net i forsinkelse (svarede ca. til forsinkelsen på dit WiFi i huset). Det vil derfor være fedt der hvor man ikke får gravet fiber ned i yder områder. Præcis hvor langt det rækker ved jeg ikke men det kommer jo også an på meget - det bare væsentligt mere end de master vi har nu. Tænk på hvor langt tv masterne sender. Det modtages forresten med almindelige mobiltelefon modtagere men måske de laver noget så folk med dårligt sigal kan bruge deres gamle 800Mhz tv antenne til fast opkobling - genbrug er jo godt :-)

  • 0
  • 0

Hvor lang er rækkevidden fra og til en sendemast?

Sendestyrken er den samme som for almindelig GSM, så rækkevidden vil være en anelse længere end GSM 900 MHz båndet, da frekvenserne er en anelse lavere.

Kan man f eks nøjes med de eksisterende DVB-T master (ikke sendere)?

Nej, det kræver langt flere sendere, dels fordi rækkeviden er væsentlig kortere på grund af lavere sendestyrke, især fra mobilen tilbage til masten og dels fordi det modsat DVB-Tikke er samme signal som skal sendes til alle enheder, men hver enhed skal bruge sit eget signal, så for at få båndbredde nok til alle enheder kræver det at det bliver splittet om imellem langt flere master, så man dermed kan øge den samlede båndbredde.

Men man vil nok anvende de samme sendemaster som allerede bliver anvendt til GSM, så det vil nok ikke kræve flere sendemaster en man allerede har til GSM og mobilt bredbånd på højere frekvenser. Problemet er at jo flere der anvender mobilt bredbånd/telefoni, des flere master er påkrævet for at opretholde en tilfredsstillende båndbredde til alle, så man ikke får for mange enheder der skal deles om båndbredden fra den samme mast.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten