Aftale afsløret: Cityringen bliver 850 mio. kr dyrere

6. april 2017 kl. 10:371
Aftale afsløret: Cityringen bliver 850 mio. kr dyrere
Illustration: CMT.
Cityringen bliver dyrere, men ikke forsinket. Entreprenør kræver stadig 3,75 mia. kr. men har sagt ja til et loft over, hvor store krav der kan stilles fremover.
Artiklen er ældre end 30 dage

Efter to møder sagde Folketingets finansudvalg i går ja til det forlig om ekstra krav, som Metroselskabet har indgået med entreprenøren CMT, der bygger Cityringen. Udvalgets tilslutning var det sidste, der manglede, efter både Københavns og Frederiksberg kommuner ligesom transportordførerne i Folketinget havde nikket til aftalen.

Læs også: Metroselskab betaler rekordhøj erstatning for støj

Læs også: FOTOS: Her står metrobyggeriet stille

Aftalen var omgærdet af fortrolighed, så i går ville ingen vil udtale sig om detaljerne. Men i dag har Metroselskabet sendt en pressemeddelelse ud om aftalen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forliget indebærer ifølge pressemeddelelsen:

  • Metroselskabet betaler entreprenøren CMT 850 mio. kr
  • CMT trækker halvdelen af de krav, entreprenøren hidtil har stillet på samlet 7,5 mia. kr.
  • Entreprenøren får stillet en likviditetsbro - en slags lån - til rådighed.
  • Der indføres lofter for, hvad entreprenøren kan få udbetalt ved en eventuel voldgift eller fremtidige krav.

Ingen forsinkelse

Metroselskabets bestyrelsesformand Jørn Neergaard Larsen (V) kalder det 'en god løsning.'

»Vi har valgt at indgå dette forlig, fordi det er en god løsning for Cityringen og Metroselskabet. Med aftalen får vi taget hånd om en række store risici. Vi fastholder åbningen i juli 2019 til gavn for både kunder og naboer. Og så får vi afregnet for ekstra udgifter, vi kan have været medansvarlige for på grund af nye miljø- og støjkrav, en længere godkendelsesproces af tegninger og beregninger og snævre arbejdsforhold på byggepladserne.«

Cityringen blev i 2010 estimeret til at koste 21,3 mia. kr, men i 2014 måtte ejerne øge budgettet til 22,2 mia. kr (2010-priser) fordi entreprenøren støjede mere end tilladt og derfor blev stoppet af Natur- og miljøklagenævnet. Nu er det samlede budget oppe på 23,1 mia. kr (2010-priser).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Avis: Metroselskab tilbyder forlig, der gør Cityringen 850 millioner kr. dyrere

Pressemeddelelsen indeholder ikke oplysninger om, hvor lang tid, Cityringens tilbagebetalingstid vil blive forrykket som konsekvens af aftalen.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
6. april 2017 kl. 22:01

Det er da utroligt. Det må være noget økonomer finder på. Prisen for et anlæg må da være uafhængig af økonomernes indblanding. Men måske menes der, at danskerne skal betale det omtalte mere, fordi nogle administratorer sidder ved et bord og aftaler det?