Afstemning om Roundups fremtid i Europa atter udsat

Det bliver heller ikke i dag, vi får at vide, om den europæiske godkendelse af sprøjtemidlet glyphosat bliver fornyet – og i så fald for hvor lang tid.

I dag skulle medlemslandene ellers i EU's Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder være nået til enighed om spørgsmålet, men det lykkedes ikke at opnå kvalificeret flertal. Det skyldes en fortsat uenighed blandt medlemslandende om, hvorvidt glyphosat er kræftfremkaldende eller ej.

Debatten begyndte i efteråret, da EU’s fødevareagentur afviste, at der er en risiko ved stoffet, efter at WHO’s kræftagentur ellers havde fremsat den modsatte opfattelse blot et halvt år tidligere. Og tidligere på ugen kom et andet WHO-ekspertpanel på banen, som ikke mente, at de nuværende niveauer af glyphosat-rester i kosten udgjorde et problem.

Læs også: WHO-eksperter frikender fødevarer med Roundup-rester

Diskussionen har delt de politiske vande, hvilket viste sig i marts i år, da den stående komité mødtes første gang for at forny produktets markedsføringslicens. Her viste det sig, at opbakningen haltede, og det blev opgivet at gennemføre en afstemning.

Frankrig, Holland, Sverige og Italien meldte dengang ud, at de ikke kunne støtte forslaget om en forlængelse i 15 år, og selv om perioden siden er blevet nedjusteret til ni år, er flertallet øjensynligt stadigvæk ikke med Kommissionen.

Ifølge nyhedssitet Politico endte diskussionen på et komitémøde i går endda meget hurtigt, fordi Tyskland, Italien, Slovakiet, Østrig, Portugal og Holland stadigvæk er usikre på deres stemme, mens Frankrig er stålsat imod forslaget. Og torsdagens videre diskussioner ser ikke ud til at have bragt parterne meget nærmere hinanden. Danmark har gennem forløbet støttet en godkendelse.

Læs også: Her er baggrunden for glyphosat-striden mellem EFSA og WHO

Miljøstyrelsen har meldt ud, at kommissionen i stedet vil prøve at opnå kvalificeret flertal til en fornyelse af den nuværende licens, så det fortsat vil være muligt at købe produktet, indtil det europæiske kemikalieagentur (ECHA) i løbet af næste år har set nærmere på stoffet. Når dette agentur så har truffet beslutning om, hvorvidt stoffet er farligt eller ej, kan man se på sagen igen.

Foreløbig hedder deadlinen 30. juni, for da udløber den nuværende licens, og sker der ikke noget inden da, har landmændene et halvt år til fortsat at købe og bruge glyphosat-holdige produkter, før det er slut.

Medlemsstaterne er da også blevet bedt om at meldte tilbage inden tirsdag, om de kan støtte en midlertidig forlængelse, skriver Landbrugsavisen.

Læs også: Lækket notat: Landmænd får lov til at sprøjte Roundup de næste ti år

Miljøorganisationen Greenpeace melder, at man ikke er overrasket over dagens udfald, fordi kommissionen ignorerer bekymringerne fra forskere, politikere og borgere.

Christel Schaldemose, som sidder i Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne, er ligeledes godt tilfreds med, at forslaget ikke gik igennem:

»Det viser, at det pres og den indsats, Europa-Parlamentet har lagt for dagen i denne sag, faktisk virker. Det er godt, at eksperterne tænker sig om og ikke blot skynder en forlængelse af et så tvivlsomt stof igennem,« siger hun.