Afsporede tog: Brølere sendte bogier i hver deres retning

Plus3. januar kl. 15:407
Afsporede tog: Brølere sendte bogier i hver deres retning
Et sporskifte blev lagt om, inden hele toget havde nået at passere i oktober sidste år. En måned senere skete det igen. Illustration: Flemming Nielsen/Facebook.
To afsporinger ved Horsens Station sidste år har flere ligheder med en tilsvarende hændelse i 2014, viser Banedanmarks analyser af uheldene.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der var tale om menneskelige brølere, da IC3-togsæt to gange inden for en måned røg af sporet tæt på Horsens Station sidste år.

Det lammede togtrafikken i adskillige dage og forårsagede stor skade på skinner og sveller.

Det er Banedanmarks vurdering af uheldene i to notater til Transportministeriet, som Ingeniøren har fået aktindsigt i.

I begge tilfælde kom den lokale stationsbestyrer, der stod for sporskifter, til at dreje sporskiftet, mens et togsæt var ved at passere.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
6. januar kl. 09:49

Ikke helt - for nordenden af Horsens station, hvor de berørte sporskifter er placeret, ligger et godt stykke fra stationsbygningen, hvor kommandoposten er placeret. Omkring 900-1000 meter, og hvor banen kurver mod nordvest. Se selv på Google Maps/Krak.

Jep, men hvis man kigger ud af vinduet og følger toggangen, så ved man også godt at man ikke kan stille sporskifer om så smart tog har forladt perron.

Sådanne "betjeningsfejl" sker når man er koncentreret om lysende lamper, og ikke af kørende tog.

6
5. januar kl. 16:24

Ikke helt - for nordenden af Horsens station, hvor de berørte sporskifter er placeret, ligger et godt stykke fra stationsbygningen, hvor kommandoposten er placeret. Omkring 900-1000 meter, og hvor banen kurver mod nordvest. Se selv på Google Maps/Krak.

4
4. januar kl. 12:40

Der er en streg-tegning over sporene på Horsens Station i Bane Danmarks strækningsoversigt, fundet via siden https://www.bane.dk/Jernbanevirksomhed/Sikkerhed/Trafikale-regler/SR/TIB_SDirekte link til aktuel PDF: https://www.bane.dk/Jernbanevirksomhed/Sikkerhed/Trafikale-regler/SR/-/media/6069F81752CD485DB527AF8DC2F2B06F.ashx (Søg efter "Horsens" eller gå til PDF-side 239).

Den nuværende plan for udskiftning af sikringsanlæget i horsen, som en del af Signalprogrammet, lyder vist inden 2026 (slutningen af 2025) ifølge PDF'en https://www.bane.dk/-/media/Bane/Borger/Baneprojekter/Signalprogrammet/Illustrationer/SP_oktober_2022/Fjernbane-udrulning_2022_20_oktober.pdf?la=da&hash=A738C0FEDCF63DB8BB033CB2540E41A5B0FD4599 fundet på siden https://www.bane.dk/Borger/Baneprojekter/Signalprogrammet/Fjernbane . Altså ca. 3 år fra nu.

3
4. januar kl. 12:30

Som supplement kan man se et andet foto af central-apparatet/betjenings-pulten i Horsens på siden http://www.blokposten.dk/sikr/oversigt/sikr-strk23.htm(Direkte link til foto i fuld størrelse og opløsning: http://www.blokposten.dk/sikr/oversigt/grafik/capp-hs.jpg ) Det er vist fra februar 2021.

Det ligner at togvejene sættes i venstre side, og sporskifterne indstilles i højre side af det grønne apparat.

Konceptet er, at et sporskifte ikke kan ændres, så længe, der er en aktiveret togvej, der går igennem det. Togveje er indbyggede/forprogrammerede ruter, man ikke "bare lige" kan tilføje flere af til type 12/46 sikringsanlæg og centralapparatet. Men hvis man ser sig nødsaget til at lade et tog køre ind på statisonen af en rute, som der ikke har en togvej, som sikringsalægget understøtter, er det op til personen at holde rede på togenes position, køretilladelser givet via tale-kommunikation i stedet for grønt lys og hvilke sporskifter der ikke må ændres før et tog har passeret og anvendt sin tilladelse.

Det lader til, at det ikke er anlæggets alder eller pålidelighed, der driller, men at sporarbejde kan kræve at der køres tog fra Aarhus ind på stationens spor 2, og at der ikke er bygget sikkerheds-funktioner ind i sikringsanlægget til netop den kombination.

Se kommentaren på https://www.jernbanen.dk/forum1/index.php/topic,604.msg3920.html#msg3920og på https://www.jernbanen.dk/forum1/index.php/topic,604.msg3920.html#msg3920 for en god og saglig forklaring

2
4. januar kl. 09:41

Til gengæld er det svært at hacke. Men det var så ikke nødvendigt. Åbenbart kan man ikke få overblik over, præcis hvor togene er .

1
4. januar kl. 08:56

Det ligner noget fra Olsen banden på sporet.