Afsmeltning fra 'Verdens tag' får havet til at stige
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Afsmeltning fra 'Verdens tag' får havet til at stige

Professor Lonnie Thompson fra the School of Earth Sciences på The Ohio State University er her i gang med at opskære en iskerne fra Guliya Ice Cap i Kunlun-bjergkæden i 2015. Illustration: Giuliano Bertagna, the Byrd Polar and Climate Research Center

Kunlun-bjergkæden i Tibet rummer isgletsjere, hvor isen er mere end 600.000 år gammel.

Nu hjælper blandt andet fem stks. 300 meter lange iskerner udboret fra Guliya Ice Cap til forståelsen af, hvordan afsmeltning fra sådanne ældgamle isgletsjere kan bidrage til havvandsstigning i takt med den globale opvarmning.

Den og fire andre iskerner er de ældste iskerner, der til dato er boret ud uden for Antarkis og Arktis, og de indgår i et kinesisk/amerikansk klimaforskningsprojekt.

Forskerne fremlagde i går deres foreløbige fund på en konference i American Geophysical Union.

Iskerne: Temperaturen er steget dramatisk

Iskernerne fortæller en ifølge forskerne dramatisk historie om, hvordan en nylig og hurtig temperaturstigning rammer nogle af de højeste, koldeste bjerge på Jorden hårdt.

Læs også: Dansk klimastation skal kortlægge forholdene på Camp Century

Iskernen fra bjergkæden Kunlun viser, at den gennemsnitlige temperatur er steget med 1,5 grader over de seneste 50 år, mens den gennemsnitlige nedbør de seneste 25 år er steget med 53 mm.

»Iskernen viser, at den globale opvarmning faktisk finder sted, og at det allerede har betydelige konsekvenser for Jordens ophobning af ferskvandsis,« siger professor Lonnie Thomsen fra The Ohio State University i en pressemeddelelse.

Verdens tredje polarregion

Tibet rummer vores planets største ophobning af ferskvandsis næstefter Arktis og Antarktis, og Tibet-plateauet udgør sammen med isgletsjere i Himalaya, Andesbjergene, Kilimanjaro og Papua dét, som forskerne kalder Den Tredje Pol – forstået som Jordens tredje polarregion. I folkemunde også kendt som 'Verdens tag'.

Læs også: Gigantisk isflage ved Antarktis har revet sig løs

»Afsmeltning fra de regioner er blevet anerkendt som vigtige bidragydere til stigningen i det globale havniveau. Fortsat opvarmning i disse regioner vil resultere i endnu mere afsmeltning med sandsynlighed for katastrofale miljømæssige konsekvenser,« konkluderer glaciolog Yao Tandong fra Chinese Academy of Sciences.

Den kommende tid vil de amerikanske og kinesiske forskere analysere de fem iskerner på hver over 300 meter lange yderligere. De vil blandt andet kigge efter beviser for, at temperaturændringer i Nordatlanten og det tropiske Stillehav fører til øget nedbør i Tibet.

I sidste ende håber forskerne, at arbejdet vil afsløre forbindelserne mellem istab i tropiske bjerggletsjere og klimaprocesser andre steder på planeten.

Tibet-plateauet blev i øvrigt først tilgængeligt for de amerikanske glaciologer for 20 år siden, da The Ohio State University begyndte at samarbejde med kinesiske forskere. Illustration: Giuliano Bertagna, the Byrd Polar and Climate Research Center

Forsyner millioner med ferskvand

Forskerne er især interesserede i forudsigelserne af, at de fremtidige temperaturer på Jorden stiger hurtigst i bjergegne.

Læs også: Geoengineering kan skabe orkaner eller tørke på modsatte halvkugle

Mens opvarmningen ved havniveau stiger med måske 3 grader celsius inden år 2100, kan temperaturen på de højeste bjergtoppe risikere at stige til det dobbelte – til seks grader.

Den antagelse bekræftes også af de foreløbige analyser af de fem iskerner fra Tibet-bjergplateauet.

»Generelt: Jo højere man kommer op, desto hurtigere opvarmningshastighed,« siger Lonnie Thompson.

Udover at bidrage til havvandsstigning er millioner af mennesker bosat i regionerne afhængige af vandforsyningen fra isgletsjerne. F.eks. sikrer Guliya Ice Cap sammen med mange andre isplateauer millioner af mennesker med ferskvand i Central-, Syd- og Sydøstasien, så derfor vil afsmeltningen også ramme dem.

Hvis nedbøren også stiger, så vokser gletsjerne når temperaturen stiger.
Hvordan kan dette så blive til en havstigning?

  • 4
  • 14

Det er ikke helt korrekt, for ismassen på Antarktis stiger.
Se venligst bort fra de resultater, hvor man alene har angivet ismassen som en funktion af is-arealet, man skal have tykkelsen med. Og isen bliver tykkere på Østantarktis i følge målingerne.

  • 4
  • 12