Afsmeltning fra 'Verdens tag' får havet til at stige

15. december 2017 kl. 10:2818
Afsmeltning fra 'Verdens tag' får havet til at stige
Professor Lonnie Thompson fra the School of Earth Sciences på The Ohio State University er her i gang med at opskære en iskerne fra Guliya Ice Cap i Kunlun-bjergkæden i 2015. Illustration: Giuliano Bertagna, the Byrd Polar and Climate Research Center.
Den globale opvarmning rammer bjergegne hårdere end lavlandet. Det viser 600.000 år gamle iskerner fra Tibet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kunlun-bjergkæden i Tibet rummer isgletsjere, hvor isen er mere end 600.000 år gammel.

Nu hjælper blandt andet fem stks. 300 meter lange iskerner udboret fra Guliya Ice Cap til forståelsen af, hvordan afsmeltning fra sådanne ældgamle isgletsjere kan bidrage til havvandsstigning i takt med den globale opvarmning.

Den og fire andre iskerner er de ældste iskerner, der til dato er boret ud uden for Antarkis og Arktis, og de indgår i et kinesisk/amerikansk klimaforskningsprojekt.

Forskerne fremlagde i går deres foreløbige fund på en konference i American Geophysical Union.

Iskerne: Temperaturen er steget dramatisk

Iskernerne fortæller en ifølge forskerne dramatisk historie om, hvordan en nylig og hurtig temperaturstigning rammer nogle af de højeste, koldeste bjerge på Jorden hårdt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Dansk klimastation skal kortlægge forholdene på Camp Century

Iskernen fra bjergkæden Kunlun viser, at den gennemsnitlige temperatur er steget med 1,5 grader over de seneste 50 år, mens den gennemsnitlige nedbør de seneste 25 år er steget med 53 mm.

»Iskernen viser, at den globale opvarmning faktisk finder sted, og at det allerede har betydelige konsekvenser for Jordens ophobning af ferskvandsis,« siger professor Lonnie Thomsen fra The Ohio State University i en pressemeddelelse.

Verdens tredje polarregion

Tibet rummer vores planets største ophobning af ferskvandsis næstefter Arktis og Antarktis, og Tibet-plateauet udgør sammen med isgletsjere i Himalaya, Andesbjergene, Kilimanjaro og Papua dét, som forskerne kalder Den Tredje Pol – forstået som Jordens tredje polarregion. I folkemunde også kendt som 'Verdens tag'.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Gigantisk isflage ved Antarktis har revet sig løs

»Afsmeltning fra de regioner er blevet anerkendt som vigtige bidragydere til stigningen i det globale havniveau. Fortsat opvarmning i disse regioner vil resultere i endnu mere afsmeltning med sandsynlighed for katastrofale miljømæssige konsekvenser,« konkluderer glaciolog Yao Tandong fra Chinese Academy of Sciences.

Den kommende tid vil de amerikanske og kinesiske forskere analysere de fem iskerner på hver over 300 meter lange yderligere. De vil blandt andet kigge efter beviser for, at temperaturændringer i Nordatlanten og det tropiske Stillehav fører til øget nedbør i Tibet.

I sidste ende håber forskerne, at arbejdet vil afsløre forbindelserne mellem istab i tropiske bjerggletsjere og klimaprocesser andre steder på planeten.

Tibet-plateauet blev i øvrigt først tilgængeligt for de amerikanske glaciologer for 20 år siden, da The Ohio State University begyndte at samarbejde med kinesiske forskere. Illustration: Giuliano Bertagna, the Byrd Polar and Climate Research Center.

Forsyner millioner med ferskvand

Forskerne er især interesserede i forudsigelserne af, at de fremtidige temperaturer på Jorden stiger hurtigst i bjergegne.

Læs også: Geoengineering kan skabe orkaner eller tørke på modsatte halvkugle

Mens opvarmningen ved havniveau stiger med måske 3 grader celsius inden år 2100, kan temperaturen på de højeste bjergtoppe risikere at stige til det dobbelte – til seks grader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den antagelse bekræftes også af de foreløbige analyser af de fem iskerner fra Tibet-bjergplateauet.

»Generelt: Jo højere man kommer op, desto hurtigere opvarmningshastighed,« siger Lonnie Thompson.

Udover at bidrage til havvandsstigning er millioner af mennesker bosat i regionerne afhængige af vandforsyningen fra isgletsjerne. F.eks. sikrer Guliya Ice Cap sammen med mange andre isplateauer millioner af mennesker med ferskvand i Central-, Syd- og Sydøstasien, så derfor vil afsmeltningen også ramme dem.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
18. december 2017 kl. 21:38

Nu er luften over det meste af Jorden blevet varmere, og kan derfor generelt indeholde mere vand, som bliver til nedbør når det afkøles. Kan global opvarmning føre til at ismasserne vokser?
Og vil en afkøling få dem til at svinde.

ja, det er rigtigt. Man kan ikke som CO2 galningene påstår mene at forøget "afsmeltning" - som man også kalder det i Antarktis hvor temperaturen kun i en sommermåned kommer lidt over nulpunktet! - skulle være et tegn på global opvarmning. Det afhænger jo af om den forøgede vanddamp i luften ved opvarmning bliver fastholdt som sne/is når der kommer nedbør over de isdækkede egne, skulle man tro. I Grønland sker der jo en vis afsmeltning om sommeren nogle steder, mens der andre steder sker en akkumulering af sne. Det har der jo været artikler om fornyligt i Ingeniøren. Bl. a. en spændende artikel der påpegede at Surface Mass Balance var overvurderet med 30-50% når det gælder "afsmeltningen" . men studiet påpegede kun dette faktum i et begrænset område, så der er behov for yderligere forskning for at se om dette er et generelt fænomen for hele Grønland.

Sjovt nok er der også mange forskere som siger at orkaners styrke vil tiltage ved en afkøling- CO2 galningene mener jo at se en forøgelse af orkanernes intensitet , som så kan bruges som et led i skræmmekampagnerne mod forøgelse af CO2. Det er morsomt som man hopper på den en limpind efter den anden , så snart det ser ud som om der er sket en ændring mod noget "katastrofalt" som vil blive meget værre fremover hvis "vi" ikke gør noget nu.

17
18. december 2017 kl. 21:31

Kan global opvarmning føre til at ismasserne vokser?

- ja, muligvis?:

The effects on ice sheets due to increasing temperature may accelerate, but as documented by the IPCC the effects are not easily projected accurately and in the case of the Antarctic, may trigger an accumulation of additional ice mass...

https://en.wikipedia.org/wiki/Ice_sheet

16
18. december 2017 kl. 21:18

De viser jo utvetydigt at Arktis afkøles og at Antarktis ikke opvarmes.

Det fik mig til at tænke over om gletsjeres størrelse og masse egentlig er et godt mål for opvarmning/afkøling. Nedbør er måske mere væsentlig, dog afhængig af temperaturforholdene under året. Nu er luften over det meste af Jorden blevet varmere, og kan derfor generelt indeholde mere vand, som bliver til nedbør når det afkøles. Kan global opvarmning føre til at ismasserne vokser? Og vil en afkøling få dem til at svinde. Det indre af Grønland og Antarktis kommer sjældent over 0C, selv ikke med flere graders opvarmning, så smeltning kan ikke være årsagen der.

15
18. december 2017 kl. 17:52

Er det nu også rigtigt? <a href="https://climate4you.com/images/NOAA%20SST-S..">https://climate4you.com/…;.
Det var den jeg umiddelbart kunne finde, men jeg mener at have set, at havet rundt om Antarctis ikke stiger i temperatur, og luften over Antarctis

Ja, det kunne du have fundet i den udmærkede database med målinger www.climate4you.com

Her finder man målinger gennemsnitstemperaturer af havene omkring Antarktis og Arktis i forskellige dybder.

Circum-Antarctic ocean temperatures from surface to 1900 m depth findes her:

https://climate4you.com/SeaTemperatures.htm#Circum-antarctic ocean temperatures from surface to 2000 m depth

Circum-Arctic ocean temperatures from surface to 1900 m depth findes her:

https://climate4you.com/SeaTemperatures.htm#Circum-arctic ocean temperatures from surface to 2000 m depth

De viser jo utvetydigt at Arktis afkøles og at Antarktis ikke opvarmes.

Dårligt nyt for CO2 profeter der påstår at der er en direkte forbindelse mellem CO2 indhold i atmnosfæren og disse temperaturer.

Yderligere er det jo sovt at man ser en forøgelse af sne og is i Antarktis over en længere årrække og tilsvarende for de sidste to år i Grønland ingen nettoformindskelse af indlandsisen. Altså, en havvandssænkning de sidste par år eller længere . Det passer jo slet ikke med medirernes hysteriske artikler om "øget afsmeltning og vandsstandsstigning"

se her :

https://www.nasa.gov/feature/goddard/nasa-study-mass-gains-of-antarctic-ice-sheet-greater-than-losses fra August 2017

Det er ikke så mærkeligt at man nu begynder at tale om "øget afsmeltning fra Tibets plateau" som man så i Ingeniøren forleden. Man skal jo have noget at forske i for at bevise sammenhænge, som man nemt kan forledes til at tro har noget at gøre med CO2 indholdet i atmmosfæren.

14
18. december 2017 kl. 11:37

@Svend tak for et fint link som viser seriøsitet vedrørende klimastof, hvor man ofte ser benægtere af målinger, der ikke viser nedsmeltning af begge Poler. Det er dem, der trykker på NED-pilen ved sådanne blasfemiske indlæg! Polerne reagerer modsat hinanden, det kaldes for "klimavippen" . J. P. Steffensen har skrevet en artikel om fænomenet.

Problemet er, at Vest- og Østantarktis reagerer modsat hinanden, tager man prøver i Vest får man opvarmning, i øst giver det afkøling og ophobning af sne/is. Det var ikke en tilfældighed at Mann (ham med hockeystaven og de manipulerende beregninger) gravede sig med i Vestantarktis og foretog målinger (med forældede instrumenter). Selvfølgelig blev han bekræftet. Her er er par andre forskningsresultater fra denne egn, som bekræfter klimavippen: :https://www.thegwpf.com/content/uploads/2017/12/global-oceans-1024x552.gif

https://en.wikipedia.org/wiki/Climate_of_Antarctica

DMI har fundet faldende temperaturer på Arktis, sjovt nok bliver disse data ignorerede? For selvfølgelig må de 97.1% af forskere ret. Problemet er bare, at tallet er manipuleret.

13
18. december 2017 kl. 08:39

havde vi lige besøg af nogle venner, som havde været i New Zealand, hvor de viste os billeder af Franz Josef gletcheren. Vi var der for 7 år siden - og tilbagetrækningen var så voldsom, vi havde svært ved at acceptere, at det var samme sted.

:o((

11
16. december 2017 kl. 14:03

Målinger viser, at temperaturer både i havet og i luften omkring Antarktis er stigende. Alligevel vokser isen.

Er det nu også rigtigt? https://climate4you.com/images/NOAA%20SST-SouthAtlantic%20GlobalMonthlyTempSince1979%20With37monthRunningAverage.gifDet var den jeg umiddelbart kunne finde, men jeg mener at have set, at havet rundt om Antarctis ikke stiger i temperatur, og luften over Antarctis holder konstant temperatur.

10
16. december 2017 kl. 11:38

@ Steen, om mine data er forældede eller ej, ved jeg ikke, men der rent faktuelt ikke meget vedrørende temperaturerne på Antarktis. De forældede målinger er de, hvor man kun beregner arealet af ismasserne. Det er det letteste, men metoden er forkert og kan kun bifaldes af de, der kun vil se smeltninger og havstigninger - og deler billedet af den syge isbjørn. At is og sne hober sig op på Antarktis er vel kun at forvente pga. stigende fordampning af havet.

https://viden.jp.dk/klima/indsigt/temaartikler/default.asp?cid=139256

https://www.dmi.dk/nyheder/arkiv/nyheder-2014/10/antarktis-saetter-endnu-en-is-rekord/

Kommentarer til artiklen (ikke mine):

Målinger viser, at temperaturer både i havet og i luften omkring Antarktis er stigende. Alligevel vokser isen.

8
16. december 2017 kl. 08:59

Baseret på dine tal synes jeg nu ikke der er tale om en ubetydelig mængde, heller ikke i forhold til polerne.

Men mon ikke konsekvenserne af istabet og dermed vandtabet til de store asiatiske floder er langt værre end havstigningen? vi taler om mange millioner, hvis ikke en milliard eller mere mennesker, som vil miste deres vandforsyning. Vi kan tale om flygtningestrømme så store, at ingen lande vil kunne håndtere det. Og hvad vil det betyde for fødevareforsyningen, når de berørte områder pludselig mister så store vandforsyninger? Hvad med naturen?

7
15. december 2017 kl. 18:08

Rettelse: Oceanernes areal er selvfølgelig i km2, ikke km3...

6
15. december 2017 kl. 17:29

Jeg undrer mig over påstanden om at Himalayas gletsjere er vigtige ift. havstigninger. Vandmængden bundet i disse gletsjere er for lille til at batte ret meget sammenlignet med de enorme iskapper på Antarktis og Grønland:

Antarktis: Ca. 3 x 10^7 km3 (2,5-6,25 x 10^7 km3) Grønland: Ca. 3 x 10^6 km3 (2,6-5,5 x 10^6) Øvrige gletsjere sammenlagt: 2 x 10^5 km3

(Kilde: https://hypertextbook.com/facts/2000/HannaBerenblit.shtml)

Oceanerne har et samlet areal på ca. 3,6 x 10^8 km3 (https://www.ngdc.noaa.gov/mgg/global/etopo1_ocean_volumes.html), så hvis alle gletsjere udenfor Antarktis og Grønland smelter giver det en havstigning i omegnen af en halv meter. Det er selvfølgelig skidt, men en mindre bekymring ift. de to store iskapper samt effekten af havvands termiske udvidelse.

Dermed selvfølgelig ikke sagt, at forholdene i Himalaya er uvæsentlige, global opvarmning kan sikkert få meget alvorlige følger regionalt og dynamikken i området kan meget vel være vigtig for at forstå klimasystemet generelt. Jeg studser bare over den firkantede fremstilling af sammenhængene i denne artikel.

5
15. december 2017 kl. 17:17

"Nu hjælper blandt andet fem stks. 300 meter lange iskerner udboret fra Guliya Ice Cap til forståelsen af, hvordan afsmeltning fra sådanne ældgamle isgletsjere kan bidrage til havvandsstigning i takt med den globale opvarmning." Behøvede de at bore iskerner ud, for at regne ud at afsmeltning vil bidrage til havvandsstigninger?

Hvis høje bjerge varmer hurtigere op end lavlandet må lapse rate blive mindre, gør den det, og er det målt? "Den antagelse bekræftes også af de foreløbige analyser af de fem iskerner fra Tibet-bjergplateauet."

4
15. december 2017 kl. 17:02

Måske lidt af et sidespor men Per A Hansens oplysninger vedr is masse stigning på Antarktis er da vist mindst en håndfuld år forældede... Netto is massen er også der under reduktion siden for nogle (få) år tilbage. Men det har vist ikke meget at gøre med Tibet is...

3
15. december 2017 kl. 16:24

Det er ikke helt korrekt, for ismassen på Antarktis stiger. Se venligst bort fra de resultater, hvor man alene har angivet ismassen som en funktion af is-arealet, man skal have tykkelsen med. Og isen bliver tykkere på Østantarktis i følge målingerne.

2
15. december 2017 kl. 14:03

måske fordi al den nye nedbør ikke akkumuleres som is i gletcherne (fordi der er blevet for varmt) - men løber ud i havet i stedet??

1
15. december 2017 kl. 13:13

Hvis nedbøren også stiger, så vokser gletsjerne når temperaturen stiger. Hvordan kan dette så blive til en havstigning?