Afskaf det danske elkaos

»Det er ikke hensigtsmæssigt at have en stikprop af tysk standard og en stikkontakt af en dansk standard, som i bund og grund ikke passer sammen.«

Sådan lyder beskrivelsen af det danske elsystem fra adm. direktør Carl Trock fra den franskejede virksomhed Lauritz Knudsen, som i en årrække har været den altdominerende producent af eludstyr på det danske marked.

Carl Trock vurderer, at den danske stikstandard er den tyske, som er udbredt i store dele af Europa, teknisk overlegen. Samtidigt erkender han dog, at der opstår problemer, når de to systemer skal sameksistere på det danske marked.

Langt fra standard. Adm. dir. Carl Trock: "Mit gæt er, at myndighederne, da de tillod tyske Schuko-stik måske regnede med, at en europæisk standard var meget tættere på, end den viste sig at være." [foto: Casper Dalhoff Illustration: Casper Dalhoff

]

Det er imidlertid ikke ensbetydende med, at Carl Trock mener, at de danske myndigheder bør tillade Schuko-stikkontakter.

»Mange hævder, at det er noget bøvl, at vi har mange forskellige standarder. Det er jeg som udgangspunkt enig i. Men den danske standard med det tredje jordben er en mere sikker forbindelse,« konstaterer Carl Trock.

Han mener, at det giver mest mening at vente med at ændre tilladelserne herhjemme, til der er udviklet en ny og bedre international standard.

Brug adaptoren

Carl Trock peger på, et en mulig løsning på problemerne med sammenblandingen af det tyske og danske udstyr eksisterer på Lauritz Knudsens lagerhylder.

»Vi solgte omkring 3.000 adaptere sidste år. Det er en standardvare, som sørger for at føre jordforbindelsen fra tyske stikpropper igennem til de danske stikkontakter beregnet til tre ben,« siger Carl Trock.

Han erkender, at det salg er minimalt i forhold til det samlede antal elartikler i Danmark.

»Men vi har ikke mønsterbeskyttelse på adapteren, så det står enhver producent frit for at kopiere vores adaptor. Det er ikke raketvidenskab,« lyder opfordringen fra Carl Trock.

Vi er ikke et mopnopol

Samtidigt afviser Carl Trock, at firmaet har et de facto-monopol på det danske elmarked, som skruer priserne op, som det blandt andet hævdes fra konkurrenter som det mindre fynske firma L-Teams side. Der er tværtimod masser af konkurrence og et fornuftigt prisniveau på det danske marked for elmateriel, mener den dominerende leverandør, Lauritz Knudsen.

»Der er mindst en håndfuld store, tyske producenter, som er i direkte konkurrence med os. De kan i bund og grund det samme som os, og hvis de synes, at det er interessant at gå på det danske marked, så gør de det. Det har tyske Gira bevist som det mest aktuelle eksempel,« siger Carl Trock.

Han konstaterer, at Lauritz Knudsen har en dominerende stilling på det danske marked, men afviser fuldstændigt al tale om monopol. Den tale kommer bl.a. fra den fynske virksomhed L-Team, som har fået fogedforbud mod at sælge sine stikkontakter herhjemme.

»I juridisk forstand har man jo en dominerende position, hvis virksomheden har mere end 30 pct. af et marked. Og det har vi selvfølgelig. Vi er den store spiller. Vi har over 60 pct. på den del af elmateriellet, som er stikkontakter og afbrydere. Mere vil jeg ikke sige om det,« konstaterer Carl Trock.

Han vil af konkurrencehensyn heller ikke give sit bud på, hvor stort det totale danske marked for stikkontakter og afbrydere er, men understreger, at konkurrencen på det generelle marked for eludstyr er endnu hårdere.

»Går man en tur i byggemarkedet og kigger bredt på udbuddet af elmateriel, så er der benhård konkurrence fra bl.a kinesiske producenter,« siger han.

Carl Trock afviser, at den danske virksomheds afbrydere og stikkontakter, som bliver produceret i Ringsted, skulle være markant dyrere end sammenlignelige produkter.

»De konkurrenter, som har produkter med samme kvalitet som vores, ligger på samme prisniveau. Jeg kan ikke genkende tidligere påstande i Ingeniøren om, at eksempelvis L-Teams kinesiske produkter skulle være billigere. Og især når det gælder tyske produkter med generelt høj kvalitet og godt design på niveau med vores produkter, så konkurrerer de på helt lige fod, hvad prisen angår,« siger direktøren.