Afsalter producerer drikkevand ved hjælp af solkraft

21. oktober 2010 kl. 08:081
Afsalter producerer drikkevand ved hjælp af solkraft
Illustration: Melanie Gonick, MIT.
Nødhjælpsforsyninger i form af drikkevand bliver lettere at producere lokalt med nyt afsaltningssytem, der bruger solkraft. Målet for de amerikanske forskere er anlæg, der kan forsyne 10.000 mennesker.
Artiklen er ældre end 30 dage

Områder, ramt af naturkatastrofer eller tørke, vil få nemmere adgang til drikkevand, hvis et nyt system til afsaltning af havvand bliver implementeret.

Det er forskere på det amerikanske universitet MIT, der har fremstillet afsalteren på instituttet for mekanik, der kan hjælpe dehydrerede mennesker i områder med havvand i nærheden.

Anlæg til afsaltning findes allerede, men problemet med dem har været, at de har været for store og krævede en ekstern strømforsyning. Denne mobile model kan derimod arbejde på solkraft, og ved hjælp af den indlejrede computer kan den intensivere drikkevandsproduktionen, når solen står højt på himlen og tilsvarende dæmpe produktionen, når det er overskyet eller mørkt.

Et solcellepanel giver elektricitet til at holde pumperne kørende, som trækker saltet ud af havvand. Foto: Melanie Gonick, MIT Illustration: Melanie Gonick, MIT.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Se solcellesystemet, der omdanner havvand til drikkevand

Derfor vil den også være egnet til yderområder og landbrug i ulande, hvor det kan være svært at få adgangen til vand og elektricitet til at gå op i en højere logistisk enhed.

Gruppen fra MIT byggede en lille prototype i foråret som de testede algoritmerne på. Siden har de haft held med at demonstrere, at det lille anlæg kunne producere 300 liter drikkevand om dagen under forskellige vejrforhold.

Derfor regner de med, at et større anlæg ville give næsten 4.000 liter dagligt, og hvis et enkelt fragtfly kunne have 24 enheder med sig, ville det give nok vand til 10.000 mennesker, skriver MIT News.

Testapparat sendt til Mellemøsten

Fordelen ved anlægget skal foruden mobiliteten være, at der er benyttet standardkomponenter, og at lokalbefolkningen selv vil kunne samle enhederne på kort tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Systemet bygger på filtreringsmetoden omvendt osmose, der fjerner salt fra havvandet.

Processen begynder, når sollyset falder på et solcellepanel, der skaber strøm til diverse pumper, der leder havvandet i en slags beholder med den gennemtrængelige membran af polymer.

For at teste anlægget, har forskerholdet nu sendt en lille enhed til Mellemøsten. Nogle af de vigtigste parametre er nemlig, at anlæggene er robuste og nemme at anvende. Derfor skal testen blandt andet afsløre, hvad der skal optimeres i anlægget.

Dokumentation

Artikel i MIT News

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
21. oktober 2010 kl. 13:42

For at køre omvendt osmose - en meget gammel kendt teknik - skal man op på mindst 30 Bar i tryk. Så er dt kun et spørgsmål om at finde en pumpe der er lille nok til at kunne trækkes af en solcelle. Det er da noget sludder at saltet fjernes fra havvandet på denne måde. Det er rent vand der fjernes og pumpes gennem filteret. Det er hamrende ligegyldigt hvad det er for en vandholdig væske man starter med. Man behøver ikke at være i besiddelse af havvand.

Det er flot at man skal være FORSKER for at lave sådan noget andre har produceret i årevis.