Afrikas store aber mister deres leveområder

Illustration: AFP

Chimpanser, gorillaer og bonoboer står til at miste store dele af deres leveområder i løbet af de næste årtier. Det fastslår et nyt studie publiceret i Diversity and Distributions, ifølge mediet EurekAlert.

Årsagen til tabet af abernes leveområder er ifølge studiet en kombination af klimaforandringer, befolkningsvækst og en ændring af arealanvendelsen – eksempelvis fra natur til landbrugsområder.

»Det er vigtigt at påpege, at en stor del af det forventede tab af habitat vil ske uden for de beskyttede områder. Det viser, at det nuværende arbejde for beskyttelse af abernes habitater ikke er tilstrækkeligt,« siger Joana Carvalho, som forsker ved Liverpool John Moores University og er hovedforfatter til forskningsartiklen.

Forskeren tilføjer, at den bedste måde at bevare aberne og deres levesteder er gennem målrettede konserveringsstrategier og nøje planlægning af beskyttelsesprogrammer for hver enkelt art. Beskyttelsen af habitaterne bør ifølge forskeren både omfatte de områder, der i dag er beskyttet, og dem som ikke er. Desuden bør der også fokuseres på de områder, hvor man forventer, at aberne vil rykke hen, når deres nuværende habitater forsvinder.

Best and worst case

Ved at analysere store mængder data om abernes levevilkår og populationernes status er forskerne nået frem til et best- og worst case-scenarie for abernes tilstand i 2050.

I det bedste scenarie vil CO2-udledningen falde gennem de næste 30 år, og det vil være muligt at afbøde de største ændringer af klima og natur. Dermed vil aberne ‘kun’ tabe omkring 85 procent af deres nuværende leveområder.

I det værste scenarie vil emissionerne fortsætte uændret, og ændringerne i naturen vil være voldsommere. Det vil ifølge forskernes analyse føre til et tab på helt op til 94 procent af abernes leveområder.

Der er dog også andre variabler på spil. Klimaforandringerne kan nemlig ende med at skabe nye områder, hvor aberne kan leve. Det gælder eksempelvis i bjergrige egne. Her kan de stigende temperaturer fortrænge aber fra lavlandet, men samtidig gøre området længere oppe i bjergene mere egnet til at leve i.

»Når klimaforandringer tvinger forskellige typer af vegetation til at søge opad, betyder det at alle de dyr, der er afhængige af bestemte typer habitater er tvunget til at følge med. Men arterne er ikke i stand til at bevæge sig højere op, end landområdet tillader, så når bakkerne og bjergene ikke er høje nok, vil et stort antal af dyr og planter simpelthen forsvinde,« siger Fiona Maisels, en anden af forskerne bag studiet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Afrikas befolkning fordobles frem mod 2050. Og derfra fordobles den yderligere frem til 2100 hvor der er over 4 milliarder. Det bliver en miljøkatastrofe der får Indien til at ligne en velholdt byhave.

  • 5
  • 3

Burde det ikke være her, hvor FN foretog en intervention der omfatter økonomi (selvfølgelig), sikkerhed (både for primaterne, men bestemt også for lokalbefolkningen) og bevaring af naturressourcer. (Også til lokalbefolkningens bedste)

Interventionen bør, naturligvis, udvides til at omfatte globale, truede naturområder.

Hvad der lige kommer mig i hu, er f.eks de Sydamerikanske regnskove, og koralrevene i tropiske og subtropiske havområder. Australian ikke nævnt, ikke glemt.😉

Eller ér FN bare en kaffeklub?

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten