Afrikansk fisk skal bruges til ældningsstudier

Nothobranchius furzeri er en såkaldt killifisk. Det mærkeligt lydende navn kommer af hollandsk »kill«, som betyder »lille vandløb«, og som er beslægtet med det danske »kilde«. Killifisk er æglæggende tandkarper og er yndede akvariefisk.

Men furzuri er noget helt særligt. Den dør nemlig af alderdom, når den er omkring seks uger gammel. Så kort en levetid har ingen andre hvirveldyr.

Mennesker er også et hvirveldyr, og derfor er Nothobranchius furzeri så interessant i studiet af ældningsprocesserne.

Dels kan man finde de arveanlæg, der styrer den hurtige ældning, og dels kan man forsøge at regulere disse gener, eller at øge fiskens levealder på anden vis, f.eks. via føden.

Den mest almindelige forsøgsfisk er i øjeblikket zebrafisken. Den lever hele fem år, og dermed kan man ikke nå resultater nær så hurtigt som med den kortlivede killifisk fra vandhullerne, der tørrer ud.

Det er Alessandro Cellerino på det italienske forskningsrådsinstitut for neurologi i Pisa og Stefano Valdesalici fra den den italienske Killifisk-forening, der ved at opdrætte mere end 100 fisk har påvist, at denne fem centimeter lange fisk virkelig har et så kort liv, som rygter blandt akvariefolk siger.

Fiskene er kønsmodne og lægger æg, når de er fire uger gamle, og to uger senere ældes de hurtigt og dør.

Det er vilkårene på furzeris levesteder, der har frembragt deres »korte, dådfulde liv« frem for en lang og mere stille tilværelse, forklarer forskerne.

Furzeri lever nemlig i Afrika nær ækvator i vandhuller, der kun eksisterer nogle få måneder i regntiden.

Fiskene vokser hurtigt op og parrer sig, og æggene overlever tørtiden ved at ligge nede i mudderet.

Kilde: Nyhedstjenesten ScienceNow, 11.7.03, »Flash in the Pond«