Afløser for OLED er kommet et vigtigt skridt videre

16. november 2017 kl. 16:244
Afløser for OLED er kommet et vigtigt skridt videre
Illustration: Shi Tang og Andreas Sandström.
Svenske forskere har fået såkaldte LEC’s til at lyse lige så kraftigt som et OLED-panel, uden det koster på energiforbruget.
Artiklen er ældre end 30 dage

LEC står for Light-Emitting Electrochemical Cells og spås at blive afløser for OLED ikke mindst på bøjelige overflader. Hidtil har det dog ikke været muligt at få den tynde plastfilm til at udsende tilstrækkeligt med lys ved et lavt energiforbrug. Men nu har forskere ved Umeås Universitet og det svenske firma LunaLec fundet en metode, hvorved de kan øge lysstyrken uden at øge energiforbruget.

LEC er en sandwich, hvori det lysemitterende, organiske lag er placeret mellem to ledende elektroder. Sættes strøm til elektroderne, vil cellerne lyse op i forskellige farver.

Illustration: Shi Tang og Andreas Sandström.

Forskerne har brugt eksperimenter og simuleringer til at nå frem til den rette blanding af komponenterne i den organiske film og de elektroder, der skal få de lysemitterende celler til at stråle i forskellige farver. Det nye, forskerne har fundet ud af, er, at de de kan opbygge det organiske materiale med små huller, som de kalder traps, som får elektronerne til at frigive lys på en mere energieffektiv måde, når de passerer igennem.

Fem gange så kraftig som almindelig tv-skærm

Resultatet er, at LEC’er nu kan lyse med 2.000 candela per kvadratmeter, hvilket er det samme som et OLED-panel og fire til fem gange stærkere end en almindelig tv-skærm. Den kraftige lysstyrke opnås ved, at 27,5 pct af den elektriske energi omsættes til lysenergi, hvilket er det samme som for et almindeligt lysstofrør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Tidligere har vi kunnet producere LEC, der var meget lysstærke, men ikke særligt energieffektive, eller energieffektive LEC, der kun havde et meget svagt lys. Med den nye metode har vi en LEC, der både er meget lysstærk og meget energieffektiv,« fortæller professor Ludvig Edman fra fysik-afdelingen på Umeå Universitet til ing.dk.

Selve den organiske film er ekstremt tynd og måler kun 100 nanometer, hvilket betyder, at der skal tusind lag til at få samme tykkelse som et menneskehår. Derfor vil man som regel placere filmen på f.eks. en plastoverflade for at give filmen stabilitet og struktur, men ifølge Ludvig Edman kan materialet overføres til et hav af overflader.

På langt sigt forestiller forskerne sig, at LEC-filmen kan bruges til belysning, hvor en film kan erstatte f.eks. lysstofrør eller man kan arbejde mere fleksibelt med, hvor der kan være lys. men i første omgang ser forskerne efter anvendelsesområder inden for medico, hvor behandling med lys kan være kompliceret og omstændeligt.

»En anvendelse kunne være spædbørn, der fødes med gulsot, der skal gennem en lysbehandling, før de bliver udskrevet fra hospitalet. Med vores teknologi kunne man nemt udvikle et lille tæppe, som forældrene kunne få med hjem, så behandlingen kunne foregå i hjemmet frem for på hospitalet,« uddyber Ludvig Edman.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
17. november 2017 kl. 11:24

Det forholder sig sådan, at nogle af de bedste LCD skærme med HDR har flere nits - højere lysstyrke - end OLED med HDR. Det kan man læse flere steder. Jeg linker her nederst til en artikel fra Flatpanels, der har sat de almindelige LCD-skærme op mod OLED. Her kan I bl.a. trykke på "Lysstyrke" og få mere at vide om antal nits ved LCD og ved OLED.

Lysstyrken af en LCD skærm afhænger af et bagvedliggende hvidt lyspanels lysstyrke. Et punkt i en LCD skærm består af to polarisationsfiltre (de ene variabelt) og et farvefilter. Et punkt kan altså spærre mere eller mindre for lyset bagved. Der er ikke nogen veldefineret grænse for lysstyrken, man kan altid lave et lyspanel kraftigere. Der er to ulemper: selv ved et helt hvidt skærmbillede tabes mindst halvdelen af lyset, og man kan ikke slukke et punkt helt (det begrænser kontrasten).

Punkterne i en OLED skærm er lysdioder. De lyser kun når de skal, dvs. et punkt kan være absolut sort (høj kontrast), og de bruger meget mindre strøm end en LCD skærm ved samme lysstyrke. OLED skærmens lysstyrke er begrænset af hvor meget strøm de enkelte lysdioder tåler.

Ingen af de to typer er perfekte. De bygger begge på rød/grøn/blå farver, hvilket er langt fra det fulde synlige spektrum.

3
17. november 2017 kl. 11:21

Det er den journalistiske standard enhed for lysstyrke. :-)

Derudover findes yderligere måleenheder: Areal: Fodboldbaner Rumfang: Olympiske svømmebassiner

2
17. november 2017 kl. 09:21

Hvad er en 'almindelig tv-skærm' for en størrelse?

1
16. november 2017 kl. 20:47

Hej.

I artiklen står der ordret : " Resultatet er, at LEC’er nu kan lyse med 2.000 candela per kvadratmeter, hvilket er det samme som et OLED-panel og fire til fem gange stærkere end en almindelig tv-skærm ".

Det skal jeg ikke gøre mig klog på. Så den udtalelse vil jeg ikke tage stilling til. Men LCD er den almindelige type af TV-skærme, mens OLED er den relative nye form, som stadig sælges i relativ begrænsede mængder. Det forholder sig sådan, at nogle af de bedste LCD skærme med HDR har flere nits - højere lysstyrke - end OLED med HDR. Det kan man læse flere steder. Jeg linker her nederst til en artikel fra Flatpanels, der har sat de almindelige LCD-skærme op mod OLED. Her kan I bl.a. trykke på "Lysstyrke" og få mere at vide om antal nits ved LCD og ved OLED.

De fleste er enige om, at OLED TV er bedre end LCD. I dag er det LG eller LGs datterselskab, der laver alle panelerne til OLED TV. NU er det ikke længere kun LG, der fremstiller OLED TV. NU er der flere andre producenter, der køber paneler hos LGs datterselskab eller LG . Derved kan man idag få OLED hos mange producenter.

OLED TVs startpriser er stadigvæk meget dyre. Men de falder nogle gange hurtigt i pris. Og nogle gange er der gode tilbud på disse.

Hvis I er interesserede kan I finde mange andre artikler om TV på Flatpanels.

https://www.flatpanels.dk/fokusartikel.php?subaction=showfull&id=1473926577

Venlig hilsen Jan Hervig Nielsen Ejer af et 40 tommers Full HD TV