Aflang isbold af en dværgplanet forbavser astronomer

20. maj 2011 kl. 14:005
Den usædvanlige og fjerne dværgplanet Haumea og dens måner er overraskende dækket af krystallisk is, som får dem skinne i den mørke ydre del af solsystemet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nye undersøgelser af den fjerne dværgplanet Haumea og dens to måner Hi'iaka og Namaka, viser overraskende, at de er dækket af en vandis i krystallinsk form med en velordnet molekylestruktur.

Mere end tre fjerdedele af Haumea er dækket af is, og månen Hi'iaka er fuldkommen tildækket, viser undersøgelserne, der er foretaget med Sinfoni-instrumentet på ESO's store VLT-teleskop i Chile. De to måner, Hi'iaka og Namaka, er henholdsvis 400 og 200 kilometer i diameter, men signalerne fra Namaka var så svage, at man ikke kunne bestemme de præcise data om dens overflade.

Forskerne havde ellers forventet, at både Haumea og dens måner ville være dækket af amorf is, hvor strukturen i isen er uregelmæssig på grund af Solens stråling. I stedet har de nye observationer vist, at isen er krystallinsk på grund af tiltrækningskræfterne mellem Haumea og dens måner samt på grund af varmen fra radioaktivt henfald.

De nye resultater er med til at fortælle om solsystemets sammensætning og opbygning og om forholdene langt ude i de fjerneste kolde egne, hvor de menneskeskabte rumsonder kun sjældent kommer.

En højst usædvanlig dværgplanet

136108-Haumea er den femte kendte dværgplanet i solsystemet og den fjerdestørste. Den kredser uden for Neptuns bane i Kuiperbæltet og har form som en rugbybold. I længden er den cirka 2.000 kilometer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dværgplaneten roterer med en omløbstid på fire timer, hvilket er en af de hurtigste rotationshastigheder i solsystemet. Det krystallinske vandis får Haumea og dens måner til at skinne ude i det mørke rum.

»Siden Solens stråling konstant ødelægger krystalstrukturen i isen på overfladen, må der findes andre energikilder til at holde ismolekylerne organiserede. De to, vi har taget højde for, er varme fra radioaktive elementer som Potassium-40, Thorium-232 og Uran-232 samt tiltrækningskræfterne mellem Haumea og dens måner,« siger Benoit Carry fra ESA's center i Madrid, der er medforfatter på artiklen, til On Orbit.

Ifølge de nye undersøgelser består Haumea af et frossent ydre lag og en indre kerne, som indeholder mellem 88 og 97 procent klippemateriale med en massefylde på 3,5 gram pr. kubikcentimeter. Haumeas samlede masse er en tredjedel af Plutos og den blev opdaget første gang i 2004. Dværgplanetens baneplan hælder 280 grader i forhold til solsystemets plan, og dens to måner befinder sig heller ikke i det samme plan.

Forskerne mener at de to måner kan være skabt ved et sammenstød mellem Haumea og et større legeme. Det kunne også forklare den store rotationshastighed og den usædvanlige form.

Mystisk rød plet

Dværgplaneten Haumea har en mystisk rød plet, som forskerne mener kan være et område med en højere koncentration af krystallinsk vandis, end der findes på resten af dværgplaneten. Andre forklaringer kan være, at den røde farve er dannet af mineraler eller organisk materiale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye resultater er blevet offentliggjort i tidsskrifter Astronomy & Astrophysics i en artikel med titlen: 'High-contrast observations of (136108) Haumea. A crystalline water-ice multiple system'.

Dokumentation

Artikel på onorbit.com

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
1. juni 2011 kl. 11:35

Det er vel en trykfejl, hældningen (inklinationen) er som du skriver 28 grader, ikke 280.

@ alle: Ved retrograd bevægelser er hældningen (inklinationen) per definition over 180 grader. Alternativt regnes inklinationen med fortegn, og vinkler mellem [0;180].

4
23. maj 2011 kl. 10:36
  1. I underrubrikken: "... krystallisk is ...", det hedder krystallinsk
  2. "... Potassium-40 ...", det hedder kalium på dansk
  3. Vinklen mellem to planer kan ikke være over 90 grader, men da der reelt er tale om rotationsvektorer, kan vinklen være op til 180 grader.

I øvrigt savner jeg nogle relevante, faktuelle oplysninger, først og fremmest gennemsnitsafstand fra Solen. Da artiklen i høj grad handler om den isdækkede overflades reflektion af sollyset, ville det også være relevant at kende albedoen, gerne med sammenligning til fx Pluto og Eris samt deres måner.

3
22. maj 2011 kl. 22:32

Dværgplanetens baneplan hælder 280 grader i forhold til solsystemets plan...

Skyldes det, at dens bane om Solen er modsat vej, af planeternes normale retning?

2
20. maj 2011 kl. 19:34

Thomas skriver:

"Dværgplanetens baneplan hælder 280 grader i forhold til solsystemets plan, og dens to måner befinder sig heller ikke i det samme plan. Forskerne mener at de to måner kan være skabt ved et sammenstød mellem Haumea og et større legeme."

Normlt vil man kun angive en vinkel mellem to planer til MINDRE end 90 grader, og søgning på Haumea gav da også 28 grader.

Mon ikke det handler om et MINDRE legeme end Haumea?

Mvh Tyge

1
20. maj 2011 kl. 16:01

Da jeg læste overskriften var jeg overbevist om at det der overraskede var den ovale form.