Afghansk robotteam for piger kæmper for at flygte

Det afghanske robotteam ved en FIRST Global-event. Illustration: FIRST Global PR

En gruppe STEM-interesserede afghanske piger frygter for deres fremtid under Taliban-styret og søger nu omverdenens hjælp til at komme ud af landet. Det skriver Cnet.com

Pigerne, der er i alderen 12-18 år, er medlemmer af det robotteam, der blev oprettet i 2017 af tech-iværksætter Roya Mahboob. Holdet har flere gange været i udlandet for at konkurrere med andre robotteams og deltage i innovationskonkurrencer for unge. Blandt andet har de under corona arbejdet på et ventilationsapparat til intensivpatienter, som de byggede ud af dele fra gamle biler.

Robotteamet er et af ansigterne på Digital Citizen Fond, ligeledes oprettet af Roya Mahboob, der støtter piger i at søge uddannelse inden for STEM-fagene i Afghanistan. En fremtid inden for et hvilket som helst fag ser dog mildest tal dyster ud lige nu for afghanske kvinder og piger.

»Ulykkeligvis har vi over den seneste uge set, hvad der er sket med små piger. Taliban har bogstaveligt talt gået fra dør til dør og tvunget piger til at følge med dem for at blive barnebrude,« sagde den amerikanske menneskerettighedsadvokat Kimberley Motley på canadisk tv om pigerne, der bor i Afghanistans tredjestørste by, Herat, som blev indtaget af Taliban-styrker på deres vej mod Kabul.

»Pigerne er skræmt fra vid og sans. De ser, at universiteterne i deres by ikke længere vil lukke de kvindelige studerende ind. Kvinder møder op på deres arbejde og bliver bortvist. De kan ikke gøre andet end at se til, mens deres by falder sammen omkring dem,« siger Kimberley Motley, som arbejder for at skaffe pigerne til Canada, hvor det er håbet, at de kan fortsætte deres uddannelse.

»Vi er meget, meget bekymrede for, hvad der sker med pigerne på robotholdet. De her piger drømmer om at blive ingeniører, de vil være en del af AI-samfundet, de drømmer om succes,« siger Kimberly Motley i tv-interviewet.

Emner : Robotter