Afføring omdannes til Marmite-lignende astronautmad

29. januar 2018 kl. 11:0417
Afføring omdannes til Marmite-lignende astronautmad
Illustration: Russell102/Bigstock.
Amerikanske forskere arbejder på at omdanne afføring til en spiselig og proteinrig masse, som kan blive vigtig for fremtidige årelange rummissioner.
Artiklen er ældre end 30 dage

Intet værdifuldt må gå til spilde i rummet. Heller ikke afføring.

Astronauterne på rumstationen omdanner allerede deres urin til drikkevand, og nu kan den mere solide afføring også blive til god nytte ved langvarige missioner såsom en fremtidig rejse til Mars.

Men hvor f.eks. Mark Watney fra bogen og filmen 'The Martian' brugte sin afføring som gødning, da han dyrkede kartofler på Mars, så er tanken her at spise afføringen direkte efter en behandling med mikrober.

»Vi testede et koncept, der behandler astronauternes afføring, samtidig med at vi producerede en biomasse, som er spiselig enten direkte eller indirekte afhængig af sikkerheden,« fortæller Christopher House, som er professor i geovidenskab på det amerikanske Penn Stage University, der har kastet sig over denne forskning.

Smørepålæg

Han forklarer, at produktet kan komme til at minde om smørepålægget Marmite eller Vegemite, som er populære spiser i Storbritannien og Australien og består af gærekstrakt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Nasa udvikler højteknologisk væksthus til Mars

I første omgang har forskerne dog testet konceptet på kunstigt fremstillet urin og afføring, hvilket ofte benyttes, når man tester systemer til affaldshåndtering, fortæller forskerne i en pressemeddelelse.

Denne masse sendte de ind i et lukket system sammen med et hold udvalgte mikrober, som nedbrød massen og omdannede den til bl.a. methan. Det kunne igen bruges til at dyrke bakterien Methylococcus capsulatus, som også bruges i dyrefoder i dag.

Skal undgå de farlige bakterier

Forskerne mener også, at massen kan blive en udmærket næringskilde for astronauter på langfart, da den indeholder 52 procent protein og 36 procent fedt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når man arbejder med bakterier, er der naturligvis også risikoen for at pådrage sig nogle sygdomsfremkaldende af slagsen, så det skal der også tages højde for, da det kunne give gevaldige problemer på et rumfartøj.

Læs også: Studerende vil skabe råstofbakterier til fremtidens astronauter

Derfor testede forskerne også vækst af bakterier i et basisk miljø og under høj temperatur. Ved en temperatur på over 70 grader bliver de fleste sygdomsfremkaldende bakterier dræbt, men det er stadigvæk muligt at dyrke den spiselige bakterie Thermus aquaticus, som har et højt proteinindhold.

Ligesom i et akvarium

Hardwaremæssigt arbejdede forskerne med metoder, som ligner dem, der benyttes i ganske almindelige akvarier, nemlig en form for filter med bakteriefilm. Her har forskerne ligeledes brugt en film med bakterier, som omdanner afføringen til først fedtsyrer, hvorefter et andet hold mikrober tager over for at omdanne denne til methan.

Der er dog stadigvæk lang vej igen, fordi forskerne har udført de forskellige tests separat, men har endnu ikke prøvet at samle det hele i et integreret system.

Hvad de dog kunne konkludere var, at metoden nedbrød afføringen meget hurtigt, og det var således langt mere effektiv end at begynde at dyrke tomater og kartofler, lyder det fra professoren.

17 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
1. februar 2018 kl. 16:42

Det har altid virket som det største, at ofre sig selv i videnskabens navn. Men Marmite, nej, det kan vi sgu ikke byde nogen, så må jorden altså gå under uden en afløser.

Efter ovenstående historie drømmer jeg for første gang ikke længere om at rejse i rummet...

Forresten kunne jeg efter en kortere tilvænningsperiode godt spise Marmite med en vis nydelse. Til gengæld må jeg sige at et tilsvarende tysk gærekstrakt, Vitam-R, smagte og især lugtede så besynderligt at jeg ikke vil udsætte mig selv for det igen. Advarslen er hermed givet videre.

16
1. februar 2018 kl. 03:34

Det med det Levende, må Vi nok vente lidt med, det har Du slet slet ikke forstået, Livet er et frit studie, hvis man er sulten, men Jeg kan kun love dig, at Du bliver meget overrasket en dag. (Når Du 'ser' det)

  • Umami is a mixture of sweet, salty and acid sensations.

Umami is distinctly not a separate and distinct sensation, or a separate and distinct gustaphore. feb. 2015 James T Fulton.

15
31. januar 2018 kl. 15:14

Du har ganske ret i at udtrykket stammer fra Japan. Sådan er det jo ofte at ord har en oprindelse. Det ændrer dog ikke på, at ordet umami er blevet brugt som definition på en veldokumenteret smagsreceptor på tungen, som ikke reagerer på salt, sødt, bitter, eller surt, men derimod reagerer på aminosyren glutamat og frie nukleotider. Det er påvist gentagne gange og står ikke til diskussion. Uanset hvad du så måtte tro at vide omkring umami fra kokkeverdenen, så har forskere altså dokumenteret smagens selvstændige eksistens.

Nej, man kan ikke leve af dødt stof, 'vita-min' henviser til det levende, Vita, så Vi skal ha' levende organisk mad, frisk velsmagende veltillavet mad, men det er langtfra fuldt forstået, trods meget kortlægning og forskning, det, med det levende, som der ikke er nogen der har set.

Vitaminer er ikke levende. Det er kød og planter i øvrigt heller ikke, når det indtages (med undtagelse af diverse bakterier, der er i gang med at nedbryde føden). Det er fint at du har et romantisk billede af hvad mad skal være for at det er godt og nærende. Men vi ved faktisk hvad vi snakker om og det er fuldkommen misforstået at maden skal være levende. Du spiser jo heller ikke en levende hare, gør du? Maden er ret død, når vi indtager det.

14
31. januar 2018 kl. 02:24

Kære Bjarne, Jeg var lige fyldt 15 da Jeg kom i lære som kok, senere i år runder Jeg 64, det var i kølvandet på Meyers kulinariske cirkus, at 'umami'-psykosen opstod, det er virkelig en folkepsykose. Ja, mon ikke Jeg forstår betydningen af fylde, og det alle referencer går tilbage til, er en japaner i 1908 der taler om velsmag og smags-fylde. Der er en vifte af fumlende og famlende forsøg på at forklare denne åbenbart ikke så definerbare form for smag. Fx 'fedt er ikke en grund-smag'. Ja, Vi elsker smagen af flæskesvær, steg, ristet protein/nødder, 'varm mad', Vegemite og olie fra ristede sesamfrø, gir smag. Nej, der er ikke nogen femte grund-smag, og derfor heller ikke nogen logisk forklaring.

Ja, Jeg har faktisk skrevet en bog, 'Bevidstheden og Sproget'. der er to sider af samme, det er forklaringen af bevistheden og sprogets udvikling, i et evigheds-perspektiv, alle sprogs grund-princip til alle tider, kort fortalt. Det er mine forudsætninger når Jeg læser 'umami'ernes forklaringer. ( i 'flertaller'.)

Nej, man kan ikke leve af dødt stof, 'vita-min' henviser til det levende, Vita, så Vi skal ha' levende organisk mad, frisk velsmagende veltillavet mad, men det er langtfra fuldt forstået, trods meget kortlægning og forskning, det, med det levende, som der ikke er nogen der har set.

13
30. januar 2018 kl. 12:21

at når bølgen af konvertitter til veganer, alge og insekt kost er færdig - så kan vi nærmest direkte æde hinandens afføringer og blive 20 mia eller flere på jorden. Så er der heller ingen grund til at have andet liv på jorden end mennesker og udvalgte bakterier.

For nogen er det åbenbart vejen til det utopiske samfund...

12
30. januar 2018 kl. 12:10

Kan vi ikke fremstille noget som er spiseligt uden det skal ske ved hjælp af 'liv'?

11
30. januar 2018 kl. 11:57

Med udgangspunkt i Marmite må der være stor chance for succes - man kan da næsten kun forestille sig en smagsmæssig forbedring.

10
30. januar 2018 kl. 09:59

Holger René Jørgensen, du taler, som du har forstand. Du udstiller din egen ignorance, når du så skråsikkert modsiger hvad der er videnskabeligt anerkendt og veldokumenteret. Jeg ved ikke, hvad din profession er, men det er tydeligvis ikke noget med forskning.

9
30. januar 2018 kl. 09:17

@Holger Rene' Jørgensen

"Det ikke særligt veldefinerede ved den femte overtro, smager mest af salt"

Har du prøvet at smage fermenterede fiske indvolde? Man behøver jo ikke at kontrollere fermenteringen med salt koncentrationen! Det kan måske konvertere dig til den sande femte tro.

8
30. januar 2018 kl. 00:41

En af de store vildfarelser, er 'langfart', 'det inter-stellare rum', og lign. forstillinger.

Rent faktisk, hvis Vi en dag møder 'et menneske' på gaden, der i virkeligheden har sit naturlige hjemsted på en helt anden planet, hvordan skulle Vi kunne være i stand til at bedømme at det rent faktisk forholdt sig sådan. Der var en ni-årig russisk dreng, der tiltrak sig en masse opmærksomhed, og et væld af udenlandske forskere. Han havde fløjet missioner til Mars, og ikke så lidt mere. I virkeligheden, er det et tilfælde af besættelse, der er tale om. Nogen har spekuleret i, om fx. Nikola Tesla er fra en anden planet, og man kan sikkert komme i tanke om flere, men det er ikke så nemt at afgøre. Almindeligvis husker Vi ikke vor forrige tilværelse, men uanset om Vi rent faktisk kommer fra en anden planet, så er Vi blevet født 'indefra' på organisk vis. Og uanset om det skulle vise sig, at N.Tesla rent faktisk er fra en anden planet så kom han ikke rejsende i en hyper-turbo-UFO. Fysiske UFOer er skabt her på kloden, tåge-fysiske UFOer er skabt til lejligheden, men ikke til langfart.

7
29. januar 2018 kl. 23:25

Det ikke særligt veldefinerede ved den femte overtro, smager mest af salt. Proteiner 'smager' Vi med maven. Nordea-fonden har ladet sig forføre, af pop og pædofoni. Stærkt smagende og smertefremkaldende bliver rodet sammen.

6
29. januar 2018 kl. 16:38

som kaldes 'umami', og som ikke er en femte grundsmag

Der må jeg sige, at du tager fuldkommen fejl. Jeg arbejder tilfældigvis på SDU, ved siden af et forskningscenter, hvor der også forskes i mad og smag (Smag for Livet, støttet af Nordea-fonden) og der er intet der peger på at umami er en kombination af de fire andre grund-smage. Tværtimod er det meget veldefineret, at umami er en selvstændig grundsmag, som opstår når smagsreceptorer reagerer på glutamat og frie nukleotider. Når noget smager af umami, så er det et signal om at det er rigt på proteiner.

Jeg kan anbefale at læse nærmere på centrets hjemmeside eller læse nogle af de videnskabelige artikler skrevet af centerleder Ole G. Mouritsen.

5
29. januar 2018 kl. 14:01

Dette giver da associationer til følgende næsten 300 år gamle citat fra Jonathan Swift: ‘Gulliver’s Travels’ Part three: ‘A Voyage to Laputa, Balnibarbi, Luggnagg, Glubbdubdrib, and Japan’ :'His Employment from his first coming into the Academy, was an operation to reduce human Excrements to its original Food, by separating the several Parts, removing the Tincture which it receives from the Gall, making the Odour exhale, and scumming off the Saliva. He had a weekly allowance from the Society, of a Vessel filled with human Ordure, about the Bigness of a Bristol Barrel.'

4
29. januar 2018 kl. 12:59

Aldrig har en kommentar peget i så mange retninger, uden at ramme nogen som helst form for pointe.

Men for selv at bidrage til debatten, så vil jeg sige at man, når produktet når til en lanceringsfase, nok skal forsøge at ramme en farve og konsistens der minder knapt så meget om afføring. Men det tager man nok alligevel ikke så tungt, hvis man sidder i et rumskib på vej mod Mars.

3
29. januar 2018 kl. 12:46

Forestillingen om rum-rejser, er barnlig overtro, alle væsener er rum-væsner, al bevægelse er 'rumlig', der er aldrig nogen der har 'set' det 'Levende', der gemmer sig bag 'stoffet'.

Marmite er et godt proteintilskud, og har fylde, som kaldes 'umami', og som ikke er en femte grundsmag, uden de fire former for grund-smag, ingen fylde.

1
29. januar 2018 kl. 11:43

Det har altid virket som det største, at ofre sig selv i videnskabens navn. Men Marmite, nej, det kan vi sgu ikke byde nogen, så må jorden altså gå under uden en afløser.