Affaldstræ eksporteres og brændes i tonsvis: 'Vi kunne lige så godt gøre det herhjemme'


Det virker paradoksalt. Importen af træpiller er 13-doblet over de seneste 20 år. Samtidig eksporteres store mængder dansk affaldstræ til forbrænding i vores nabolande.
Fænomenet er så udbredt, at det tidligere af Dansk Affaldsforening er blevet omtalt som »svenskertricket«, da næsten 100.000 ton dansk affaldstræ årligt ender som biobrændsel på især svenske og tyske anlæg. Det er især imprægneret affaldstræ, som eksporteres.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
Hent Profilanalysen og årets ranglister
Profilanalysen 202326. maj kl. 11:24
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Politikere er simpelthen så bange for, at der er nogen som skal snyde sig udenom verdens højeste skatter, Derfor laver de tåbelige regler, som gør det svært at agere rationelt.
Dioxin i røgen fra affaldsforbrænding kommer ikke fra dioxin i brændslet. Dioxinen dannes i kedlen af helt almindeligt forekommende grundstoffer såsom H, C, O og Cl. Disse er alle til stede i brændslet i rigelige mængder. Når røggassen kommer ned i temperaturområdet 2-400 gr. C, vil den danne dioxin. Man prøver derfor at køle røgen så hurtigt som muligt i dette temperaturområde, så tidsvinduet for dioxindannelse bliver kortest muligt.
Dioxin i brændslet nedbrydes ved forbrændingen - og de mængder af H, C, O og Cl, der derved frigives, er helt ubetydelige i forhold til de mængder, der i øvrigt kommer fra brændslet.
Dette har den paradoksale konsekvens, at filtermateriale fra røggasrensens dioxinfilter kan bortskaffes ved forbrænding i den affaldskedel, der har produceret dioxinen.
Miljøstyrelsen har tidligere dokumenteret, at 6 ud af 10 engangspaller fra Sydeuropa indeholdt imprægneringsmidlet PCP, der kan give dioxinforurening
Ja, til med 2008 blev PCP brugt i paller i nogle europæiske lande. Mon ikke engangspaller fra 2008 og tidligere er ved at være væk. Miljøstyrelsens tidligere rapport var fra 2011.
(utroligt hvad man kan finde ud af med 30 sekunders internetsøgning)
Efterhånden er det blevet klart, at med mindre man står med meget ren plast, i en type-detekterbar mængde, så bør man smide den til forbrænding, for at undgå at den eksporteres, - reeksporteres og til sidst ender i en flod i et tredjeverdensland.
Skal vi nu til at gøre det samme med brugt træ?
Sverige og Tyskland er ikke ulande i affaldsforbrændings-sammenhæng, men hvor ender affaldet ellers, og hvorfor i det hele taget bruge energi til transport, når vi herhjemme er mindst lige så gode til affaldsforbrænding?
Tja, når folk tilsyneladende opfører sig økonomisk irrationelt, er det sædvanligvis på grund af skat. Det her er blot endnu et eksempel. Årsag: der har været politikere indvolveret.
Tak - og det understreger jo min kæphest, nemlig det absurde i, at vi eksporterer affald til en miljømæssigt ukendt skæbne, når det vi burde i stedet var at importere affald til afbrænding i verdens bedste og mest energieffektive forbrændingsanlæg.Tilsyneladende i hvert fald et mindre provlem end tidligere:
Tilsyneladende i hvert fald et mindre provlem end tidligere:Kører vores forbrændingsanlæg ikke ved temperaturer, hvor dette ikke er et problem?
"Tidligere var forbrænding af affald i affaldsforbrændingsanlæg den største kilde til forurening med dioxin, men her har indførelsen af krav om bedre forbrænding og rensning af røgen ført til at udslippene er faldet med 94 % - til trods for at mængden af forbrændt affald er mere end fordoblet."
https://mst.dk/kemi/kemikalier/fokus-paa-saerlige-stoffer/dioxin/
Kører vores forbrændingsanlæg ikke ved temperaturer, hvor dette ikke er et problem?Miljøstyrelsen har tidligere dokumenteret, at 6 ud af 10 engangspaller fra Sydeuropa indeholdt imprægneringsmidlet PCP, der kan give dioxinforurening,
Det viste træaffald ligner noget, der hellere skulle blive til spånplader - det er jo ikke affald, det er et råstof / en ressource.
"så finder du måske en palle, som folk har brugt til at stille ting på. Har den stået på jorden i bare tre uger, så ser den hurtigt forfærdelig ud og så ender den i kategorien udendørstræ, selvom det reelt set er rent træ med fire skruer i,« fortæller Lars Vedel Jørgensen." Miljøstyrelsen har tidligere dokumenteret, at 6 ud af 10 engangspaller fra Sydeuropa indeholdt imprægneringsmidlet PCP, der kan give dioxinforurening, på trods af at engangspallerne ikke nødvendigvis var markeret eller på anden vis bar præg af at være behandlet.