Affaldstræ eksporteres og brændes i tonsvis: 'Vi kunne lige så godt gøre det herhjemme'

Plus2. juni 2022 kl. 05:3610
Affaldstræ eksporteres og brændes i tonsvis: 'Vi kunne lige så godt gøre det herhjemme'
Store mængder affaldstræ forsvinder hvert år ud af Danmark for at blive brændt i udlandet. Det skyldes imidlertid ikke, at de udenlandske anlæg har bedre tekniske forudsætninger, men i stedet den danske afgiftsstruktur. Illustration: Bigstock.
Op mod 100.000 ton imprægneret affaldstræ bliver hvert år eksporteret til forbrænding i udlandet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det virker paradoksalt. Importen af træpiller er 13-doblet over de seneste 20 år. Samtidig eksporteres store mængder dansk affaldstræ til forbrænding i vores nabolande.

Fænomenet er så udbredt, at det tidligere af Dansk Affaldsforening er blevet omtalt som »svenskertricket«, da næsten 100.000 ton dansk affaldstræ årligt ender som biobrændsel på især svenske og tyske anlæg. Det er især imprægneret affaldstræ, som eksporteres.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
3. juni 2022 kl. 00:32

Politikere er simpelthen så bange for, at der er nogen som skal snyde sig udenom verdens højeste skatter, Derfor laver de tåbelige regler, som gør det svært at agere rationelt.

9
2. juni 2022 kl. 21:49

Dioxin i røgen fra affaldsforbrænding kommer ikke fra dioxin i brændslet. Dioxinen dannes i kedlen af helt almindeligt forekommende grundstoffer såsom H, C, O og Cl. Disse er alle til stede i brændslet i rigelige mængder. Når røggassen kommer ned i temperaturområdet 2-400 gr. C, vil den danne dioxin. Man prøver derfor at køle røgen så hurtigt som muligt i dette temperaturområde, så tidsvinduet for dioxindannelse bliver kortest muligt.

Dioxin i brændslet nedbrydes ved forbrændingen - og de mængder af H, C, O og Cl, der derved frigives, er helt ubetydelige i forhold til de mængder, der i øvrigt kommer fra brændslet.

Dette har den paradoksale konsekvens, at filtermateriale fra røggasrensens dioxinfilter kan bortskaffes ved forbrænding i den affaldskedel, der har produceret dioxinen.

7
2. juni 2022 kl. 14:36

Efterhånden er det blevet klart, at med mindre man står med meget ren plast, i en type-detekterbar mængde, så bør man smide den til forbrænding, for at undgå at den eksporteres, - reeksporteres og til sidst ender i en flod i et tredjeverdensland.

Skal vi nu til at gøre det samme med brugt træ?

Sverige og Tyskland er ikke ulande i affaldsforbrændings-sammenhæng, men hvor ender affaldet ellers, og hvorfor i det hele taget bruge energi til transport, når vi herhjemme er mindst lige så gode til affaldsforbrænding?

6
2. juni 2022 kl. 13:45

Tja, når folk tilsyneladende opfører sig økonomisk irrationelt, er det sædvanligvis på grund af skat. Det her er blot endnu et eksempel. Årsag: der har været politikere indvolveret.

4
2. juni 2022 kl. 11:41

Kører vores forbrændingsanlæg ikke ved temperaturer, hvor dette ikke er et problem?

Tilsyneladende i hvert fald et mindre provlem end tidligere:

"Tidligere var forbrænding af affald i affaldsforbrændingsanlæg den største kilde til forurening med dioxin, men her har indførelsen af krav om bedre forbrænding og rensning af røgen ført til at udslippene er faldet med 94 % - til trods for at mængden af forbrændt affald er mere end fordoblet."

https://mst.dk/kemi/kemikalier/fokus-paa-saerlige-stoffer/dioxin/

2
2. juni 2022 kl. 10:30

Det viste træaffald ligner noget, der hellere skulle blive til spånplader - det er jo ikke affald, det er et råstof / en ressource.

1
2. juni 2022 kl. 07:01

"så finder du måske en palle, som folk har brugt til at stille ting på. Har den stået på jorden i bare tre uger, så ser den hurtigt forfærdelig ud og så ender den i kategorien udendørstræ, selvom det reelt set er rent træ med fire skruer i,« fortæller Lars Vedel Jørgensen." Miljøstyrelsen har tidligere dokumenteret, at 6 ud af 10 engangspaller fra Sydeuropa indeholdt imprægneringsmidlet PCP, der kan give dioxinforurening, på trods af at engangspallerne ikke nødvendigvis var markeret eller på anden vis bar præg af at være behandlet.