Affaldsproblem skaber blæst om tysk atomkraft

21. august 2009 kl. 00:451
Tysklands atomkraftindustri er løbet ind i en række skandaler, der kan blive skæbnesvangre for industriens plan om at gøre atomkraft til en overgangsenergi. Efteråret og forbundsvalget afgør atomkraftens fremtid.
Artiklen er ældre end 30 dage

I årevis lækkede radioaktivt affald fra containere i atomaffaldslageret i en saltmine i Asse nær München. Den største atomskandale i tysk historie blev afsløret i fjor, men selvom ulykken blev bremset, har den fået et efterspil, som nu truer med at fremskynde atomkraftens afvikling i Forbundsrepublikken.

Chefen for det lokale Bundesamts Strålesikkerhedsbeskyttelse, Wolfram König, har for nylig erkendt, at man trods et års forsøg på at stabilisere de utætte lag omkring minen, stadig ikke kan garantere sikkerheden.

Problemerne i saltminen i Asse har givet ny næring til kritikerne af atomkraft i Tyskland. Landets planlagte endestation for højradioaktivt affald i Gorleben er nemlig også gravet ud i en saltgrube, og denne lighed med det uheldsramte Asse-depot har bragt Greenpeace på banen.

Ifølge Martin Edler, der er en af miljøorganisationens eksperter på atomområdet, viser ulykken i Asse, at Gorleben også vil være usikkert, da de vandførende lag også her ligger tæt på slutlageret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Atomindustrien i Tyskland er dog ikke enige i den konklusion.

»De to lagre kan ikke sammenlignes,« siger Dr. Klaus-Jürgen Brammer, der er mineralog ved Selskabet for Nuklear Service - den tyske atomindustris informationsorgan:

»Asse var en saltmine før det blev atomlager, mens Gorleben er etableret direkte med det formål at lagre højradioaktivt affald. Derfor er Gorleben stabilt,« siger Dr. Brammer og henviser til de 500 studier, der i de sidste 30 år er udført for at undersøge Gorlebens egnethed som slutlager.

Men et er videnskabelige studier, noget andet er folkestemningen og tilliden til sagkundskaben. I den henseende har Greenpeaces krav om at finde et andet slutlager fået medvind og fundet vej ind i den tyske valgkamp forud for valget til forbundsdagen i september. En meningsmåling i Der Speigel har netop netop vist, at 56 procent af tyskerne ønsker et stop for kernekraft. Bl.a. derfor har en række SPD-politikere støttet kravet om at finde et andet slutlager.

Lager påvirker stemningen

Udforskningen af Gorleben har været indstillet siden 2000, men inden for det næste halve år skal det besluttes, hvorvidt den skal genoptages.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis politikerne beslutter sig for ikke at genoptage udforskningen af Gorleben, vil det betyde en hurtigere afslutning for Tysklands atomenergi end planlagt. Historien viser, at så længe man ikke har fundet et slutlager, vil folkestemningen mod kernekraft vokse. Mens fundet af et slutlager får befolkningen til at bakke op,« siger Dr. Brammer.

Gorleben kan ifølge Dr. Brammer tages i brug i år 2025, mens kravet om et nyt slutlager vil udskyde en tysk løsning på det højradioaktive affaldsproblem med mindst 20 år.

Tysklands atomindustri har forsøgt at sælge atomkraften som den bedste overgangsenergi på vejen fra fossilalderen til den vedvarende energis tidsalder og har foreslået, at man forlænger de nyere atomkraftværkers levetid. Men den strategi kan undermineres, hvis Gorleben kasseres og folkekravet om et hurtigt stop for atomkraft forstærkes.

I år 2000 besluttede Tysklands dengang rød-grønne regering sig for en udfasning af atomkraft som energikilde efterhånden som værkernes levetid på gennemsnitligt 32 år ophører. I praksis betyder det en udfasning omkring år 2022.

»Den deadline forsøger atomindustrien at udskyde ved at slå på atomenergien som overgangsenergi. Vi vil ud så hurtigt, som muligt,« lyder det fra Martin Edlers i Greenpeace.

Men det kan rent praktisk blive svært for Tyskland at komme ud af atomenergien efter planen. Beslutningen om udfasning af atomkraft betyder, at 6 ud af 17 atomkraftværker står over for nedlukning inden for de næste fire år. Men spørgsmålet er nu, om de skal lukkes, eller om deres levetid skal forlænges. SPD's politikere har igen været på banen med et krav om nedlukning. Men den går ifølge Dr. Brammer ikke.

»Tysklands atomkraftværker leverer en fjerdedel af landets elforbrug, og man kan ikke bare tage seks værker ud af drift. Vores kulkraftværker er gamle og kan ikke levere mere, og vi kan ikke nå at bygge nye. Vi kan ikke undvære atomkraften lige nu,« siger Dr. Brammer.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
21. august 2009 kl. 17:30

Bemærkninger til affaldsproblem:

Kort på dansk: Ingeniøren skriver: "saltvand, der lækkede fra minen, var op til otte gange så radioaktivt som tilladt". BfS skriver til REO: "en frigørelse af radioaktivitet fra Asse 2 over de lovlige grænseværdier har ikke fundet sted".

Længere med lidt tysk:

  1. Asse ligger ikke ved München men nær Wolfenbüttel i Niedersachsen. Administrationen af anlægget lå tidligere hos Helmholtz Instituttet i München. Men den blev sidste år flyttet til Bundesamt für Strahlenschutz (BfS) under miljøminister Gabriel (SPD). Der ligger den godt: chefen Wolfgang König, blev udpeget af den rød-grønne regering i 1999. Han havde gjort lynkarriere hos De Grønne og afløste på posten en velmeriteret forsker med 350 publikationer på CV'et. Det fik det tyske videnskabsråd (se https://www.wissenschaftsrat.de/texte/7259-06.pdf) til i en rapport om BfS at komme med følgende anbefaling til regeringen: "Bei der Berufung des Präsidenten sowie des übrigen Leitungspersonals sollte zukünftig neben administrativen Kompetenzen auch auf die fachlichwissenschaftliche Eignung der Kandidaten geachtet werden."

  2. "Saltvand der lækkede fra minen, var op til otte gange så radioaktivt som tilladt." Den 4. november 2008 sendte jeg denne mail til Bundesamt für Strahlenschutz: "Im dänischen Fernsehen wurde es über Asse II am 27.10.2008 erzählt, dass Die radioaktive Strahlung von der Schacht ist 8 Mahl so gross wie erlaubt. Ich möchte wissen ob Sie diese Information bestätigen können. Svaret den 11. nov. lød bl. a. som følger: "die von Ihnen genannte Information kann nicht bestätigt werden. Sie entspricht nicht den Tatsachen. Eine Freisetzung von Radioaktivität aus der Asse über das gesetzlich geregelte Maß hinaus hat nicht stattgefunden.... Die strittige Frage in diesem Zusammenhang ist, ob der Betreiber der Asse 2 eine Umgangsgenehmigung hatte, um die kontaminierte Lösung in tiefere Bereiche des Bergwerks zu verbringen. Nähere Informationen können dem Statusberichthttps://cdl.niedersachsen.de/blob/images/C49474425_L20.pdfentnommen werden".

Yderligere bemærkning: I Tyskland er der i exceptionelt omfang gået politik i atomkraften og det kan derfor forudses, at selv gamle historier op mod valget vil blive trukket over scenen nok en gang. Den rød-grønne regering satte arbejdet med Gorleben salthorsten i stå. Så var man da rimeligt sikker på, at videnskabsmændene pludselig ikke gav grønt lys for projektet. Den officielle, saglige begrundelse er, at man bør undersøge andre geologiske formationer. At disse findes i den sydlige del af landet (Bayern og Baden-Württemberg), der regeres af CDU/CSU, er næppe tilfældigt. Hvad det tekniske angår, så går jeg ud fra, at i det mindste nogle læsere af Ingeniøren vil kunne anstille en kvalificeret overvejelse over, hvor længe stof, der "lækker" ud fra en salthorst 500 m nede i jorden, er om at komme frem til biosfæren. Ellers kan man kigge på www.reo.dk, hvor der skjult under INFO ligger en artikel om atomkraftens affald. Her er uddrag af rapporten fra Det amerikanske fysiske Selskabs rapport fra 1978, som stadig er aktuel selvom den er baseret på en "gammeldags" teknisk-videnskabelig metodik.