Affaldsknuser med stor appetit: Dette hjul har spist 500 ton affald

2. maj 2017 kl. 14:2218
Affaldsknuser med stor appetit: Dette hjul har spist 500 ton affald
Mr. Trash Wheel har 'spist' affald i Baltimores havneområde i snart tre år. Illustration: Waterfront Partnership of Baltimore.
Artiklen er ældre end 30 dage

Folk i havnebyen Baltimore i Maryland, USA, kalder ham 'Mr. Trash Wheel'. Og Hr. Affaldshjul er en herre med stor appetit, for siden maj 2014 har han indsamlet 496,4 ton affald, hvor floden Jones Falls løber ud i byens indre havneområde.

Havstrømme fører affaldet hen til maskinen, hvor river hjælper skraldet op på et bånd. Systemet trækkes af et klassisk vandhjul, der driver transportbåndet.

Derudover er der monteret et solcellepanel på oversiden af anordningen. Solcellerne hjælper til med elproduktion, når strømmen ikke er kraftig nok, og kan på solrige dage producere 2.500 watt.

Plastflasker, cigaretskod og bildæk

Når Hr. Affaldshjul har fortæret det, samles affaldet i containere, som ligger på flydeelementer, og som skiftes ud, efterhånden som de fyldes op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinen har kapacitet til at samle over 22 ton affald pr. dag, og rekorden er indtil videre 17 ton på én dag.

372.650 plastflasker, 346.149 chipsposer, 257.337 plastposer og 8.965.600 cigaretskodder er noget af det, maskinen har ‘slugt’. Også større ting som f.eks. bildæk har den fordøjet.

Efter indsamlingen brændes affaldet, og energien anvendes til elproduktion.

Maskinen, der i folkemunde går under navnet Mr. Trash Wheel, behandler mange forskellige typer affald. (Foto: Waterfront Partnership of Baltimore) Illustration: Waterfront Partnership of Baltimore.

Kendis

Hr. Affaldshjul er efterhånden blevet lidt af en kendis lokalt og på internettet. Både maskinens Twitter-konto og Facebook-profil har over 10.000 følgere. Hjulet har også stillet op til populære netmøder på Reddit. På projektets hjemmeside kan man følge maskinens arbejde live.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hjulet har til og med fået en øl opkaldt efter sig: Mr. Trash Wheel’s Lost Python Ale. Navnet er ifølge tv-kanalen CBS inspireret af den halvanden meter lange kongepython, som forvildede sig ind i hjulet i august 2015. 15.000 kasser øl er produceret indtil nu, og en del af indtægterne går til at drive maskinen.

Baltimore døjer med affald og forurening af vandet i havnen men har som mål at gøre det muligt at fiske og svømme i vandet inden 2020. Affaldshjulet er et skridt på vejen til at nå dertil.

Sådan fungerer hjulet. (Illustration: Waterfront Partnership of Baltimore) Illustration: Waterfront Partnership of Baltimore.

Professor Affaldshjul

Maskinen er udviklet af John Kellett, der selv har arbejdet på havnen i flere år. Han fik ideen, da han så de negative konsekvenser, affaldet havde for havneområdet, som er en af byens største turistattraktioner.

Bag projektet står Waterfront Partnership of Baltimore, som arbejder for at bevare byens havneområde.

De er så tilfredse med vandhjulet, at de nu vil bygge endnu en maskine, der skal opsamle affald. Donationerne er allerede i hus, og ‘Professor Trash Wheel’ skal efter planen sættes i drift hen mod slutningen af året.

Professor Trash Wheel bliver udstyret med mere feminine ‘øjenvipper’ end Hr. Affaldshjul, og dermed ser det ud til, at Hr. Affaldshjul får en ‘mage’.

Havforurening er genstand for stigende opmærksomhed i disse år, og ifølge World Economic Forum vil der være mere plast end fisk i havene i 2050, hvis ikke udviklingen vendes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her kan du se, hvordan affaldshjulet arbejder i kraftigt regnvejr:

Remote video URL

18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
4. maj 2017 kl. 18:23

At drive et stort skib er meget kostbart, og det kan jo kun være et sted ad gangen. Et par millioner vil hurtigt være brugt op.

Passive, ubemandede systemer som det i Boston er nok mere vejen frem.

Flere systemer er under udvikling, og en ung hollænder er længst fremme med et system der er finanseret og delvis testet, systemet skal nu endelig afprøves i 2017. Læs mere om hans "the ocean cleanup" på http://inhabitat.com/the-ocean-cleanup-raises-21-7-million-to-begin-ridding-the-pacific-ocean-of-trash/ og https://www.theoceancleanup.com/

17
4. maj 2017 kl. 17:54

Synes du skal gå til DR med dit forslag. Ville være et godt indslag til flere programmer. Det fortjener at komme videre. Greenpeace kunne måske også være interesseret. Klø på......

16
4. maj 2017 kl. 16:52

Nu hvor verdenshavenes store mængder plastaffald blev bragt på bane, vil jeg gentage et forslag, som jeg for ca. et år siden skrev til Rederiet Mærsk, da jeg læste, at de ville skrotte to mellemstore skibe. Jeg foreslog, at de forsøgsvis påmonterede to brede "opsamlere" foran stævnen (omtrent som denne artikels affalds-opsamler). Affaldet skulle så komprimeres og fylde skibet op. Det kunne så sejles til et behandlingssted og benyttes til genbrug og/eller energiformål. Affaldet ligger flere steder så koncentreret, at det kan opsamles ret effektivt, og mon ikke, der er så meget energi i plastaffaldet, at det kan give overskud. Og ellers må man søge om nogle millioner kr fra f.eks. Greenpeace, der har masser af grønne penge! Jeg fik ikke svar fra rederiet.

15
4. maj 2017 kl. 13:26

"Affaldsknuser - spist 500 tons affald" , men det er en sandhed med modifikationer, når artiklen læses. Affaldshjulet har ikke knust affaldet og den har heller ikke spist 500 tons affald. Der er ganske enkelt tale om indsamling af affald. Med overskriften troede det man med lidt god vilje kan kalde min hjerne, at vi allerede var godt på vej til at løse verdenshavenes miljøkatastrofe med havforurening af fortrinsvis plastik, som ikke nedbrydes og som ender i fødekæden. Må jeg ikke godt bede om, at man overlader sådanne overskrifter til boulevardpressen, som jo tænker på ussel mammon , når de laver overskrifter. INGENIØREN kan kun beholde sin store troværdighed, hvis den ikke forfalder til disse useriøse journalistiske tricks.

14
3. maj 2017 kl. 14:13

"Ja men tænk hvis folk bare ville rydde op efter sig selv. Den 1. maj var der formentlig den største koncentration det seneste år af folk med grønne holdninger i Fælledparken og de efterlod et svineri af historiske dimensioner ved dagens afslutning ifølge nyhederne. Men man kan være helt sikker på, at de alle sammen drog hjem fulde af forargelse over, hvordan landmændene og virksomhederne sviner med vores miljø."

Hvis så bare landmændenes- og virksomhedernes fællesorganisation(er?) også gjorde rent efter landmændenes og virksomhedernes miljøsvineri -på samme måde som de 'folk med grønne holdninger's fællesorganisation gjorde i Fælledparken efter dém ...

12
3. maj 2017 kl. 10:27

De dyser man i videoen kan se der sidder og sprøjter vand på vandhjulet.. Er det hjælpen fra solpanelerne, der bliver omsat i vandpumper.. ?

.. en simpel måde at koble solenergien ind..!

11
3. maj 2017 kl. 10:17

Mon ikke vi ser et forbud mod at bruge plast inden for de kommende 10 år?

10
3. maj 2017 kl. 08:50

Folk er svin desværre

9
3. maj 2017 kl. 08:48

Der er flere lande, hvor flodlejerne bruges til lossepladser om vinteren. Når det bliver forår og smeltevandet fylder floderne, bliver "lossepladsen" tømt, smart ik'. Der skal en holdningsændring til + en Hr. Affaldshjul, hvor det er muligt.

8
3. maj 2017 kl. 08:24

Ja men tænk hvis folk bare ville rydde op efter sig selv. Den 1. maj var der formentlig den største koncentration det seneste år af folk med grønne holdninger i Fælledparken og de efterlod et svineri af historiske dimensioner ved dagens afslutning ifølge nyhederne. Men man kan være helt sikker på, at de alle sammen drog hjem fulde af forargelse over, hvordan landmændene og virksomhederne sviner med vores miljø.

7
3. maj 2017 kl. 08:23

Så mangler vi bare nogle maskiner der 24/7 kan fjerne alt det svineri vi har skabt ude i de store oceaner

6
2. maj 2017 kl. 20:49

Men den knuser da vist ikke noget? Men samler bare op - for nu at være krakilsk. Men den fortjener da bestemt en "knuser" alligevel...

5
2. maj 2017 kl. 20:42

Så synes jeg det har hjulpet gevaldigt på maskinens udseende - selvom det er let købt - at montere et par øjne... Den ser faktisk rigtig sød ud..

4
2. maj 2017 kl. 16:42

Der må være stærk strømning i vandet for at den maskine kan ligge på et sted og endda drives af vandstrømmen.

På kanalerne i Paris FR bruges en støvsugerbåd som denne til at samle flydende affald op.

3
2. maj 2017 kl. 16:41

Der er næppe megen fornuft i et affaldshjul ved Gudenåens udløb, men rigtig meget affald ender i havene via udløb af de store floder verden over. Meget affald hældes jo ud i floderne og føres ud med strømmen - lige som meget affald ender på lossepladser, hvor det reelt bliver tippet direkte i havet. Det er jo kun i meget beskeden grad de danske affaldsmængder, der ender i havet, så vi må hilse en så enkel en metode til opsamling af affald fra floderne velkommen - den kan formentlig komme til at fungere rigtig mange steder i verden, hvor der er sammenlagt er store mængder at opsamle - og de kommer jo med vandet døgnet rundt. I lande med lav løn vil det formentlig kunne betale sig at udsortere plastikflasker til genanvendelse direkte fra båndet - det vil formentlig kunne give store mængder - særligt set i forhold til vores husstandsindsamlinger, hvor miljøeffekten af plastindsamling formentlig er negativ - særligt set i forhold til, at vi har en rigtig god anvendelse til energigenvinding, når plasten er i den almindelige renovation, som jo via affaldsforbrændingsanlæggene ender som el og varme. Det kunne være spændende at se, hvilken effekt sådanne affaldshjul ville give ved placering ved udløbet af de store floder fra Rusland, de baltiske lande og Polen til Østersøen. Eller ved floder med udløb til Middelhavet.

2
2. maj 2017 kl. 15:53

Er bare bange for at jo mere der kommer af løsninger af disse, jo mere ligeglade bliver folk der pt. er ligeglade med at smide affald, for det skal jo nok blive samlet op...

savner noget aktioner mod folk der åbenlyst svinder med affald både i lille og stor (Industri) grad

1
2. maj 2017 kl. 14:59

Dejlig løsning. Trist det er nødvendigt. Problemet skal åbenlyst løses ved kilden.