Det skal være slut med at udlede CO2 fra skorstenene på Danmarks forbrændingsanlæg, mener Dansk Affaldsforening, som vil have den kommunale affaldssektor til at genanvende mere plast, øge energieffektiviseringen og fange CO2 for at gå i nul i CO2-regnskabet i 2030.
Men det vil kræve politisk regulering. Det skriver foreningen, som repræsenterer interesserne for de danske kommuner og kommunale affaldsselskaber, i et nyt udspil om CO2-neutral affaldsenergi.
»Vejen til CO2-neutral affaldsenergi kræver tiltag på flere fronter. Vi skal genanvende mere plast, så vi får mindre fossil olie i restaffaldet, og vi skal have endnu mere energi ud af den mængde, vi har. Og så skal vi løfte CO2-fangst til et nyt niveau, så vi ikke kun undgår udledning, men også bruger CO2’en til nye formål såsom syntetiske brændstoffer,« siger foreningens formand Mads Jakobsen ifølge en pressemeddelelse.
I dag udleder forbrændingsanlæggene, som brænder affald af til strøm og fjernvarme, 1,4 millioner ton – fossil – CO2 om året ifølge Dansk Affaldsforening. Danmark udledte samlet set 51,9 millioner ton CO2 i 2018, viste en foreløbig Energistatistik udgivet i april i år.
Tre indsatser
Dansk Affaldsforening peger på tre indsatser til at sænke CO2-udledningen: Mere plastaffald skal genanvendes, energieffektiviseringen på anlæggene skal øges og CO2’en skal fanges og helst nyttiggøres.
Foreningen anbefaler, at der bliver stillet krav til, at endnu mere plastaffald skal udsorteres og at plasten bliver reelt genanvendt.
»Det er nødvendigt, at der sættes ind reguleringsmæssigt i EU såvel som nationalt for at sikre den nødvendige udvikling på området – herunder i design- og produktionsfasen,« skriver foreningen i udspillet.
Samtidig så affaldsforeningen gerne, at forbrændingsanlæggene fik mere energi ud af den samme mængde restaffald, eksempelvis ved øget røggaskondensering.
Men de to ting vil ikke være nok.
»Uanset, hvor meget der udsorteres af plast – fra husholdninger og erhverv og fra restaffaldet – vil der fortsat udledes fossil og biogen CO2 fra affaldsenergianlæggene,« som der står i udspillet.
Derfor foreslår foreningen CO2-fangst – eller carbon capture, som fænomenet også går under.
»Den teknologiske udvikling på området er i fuld gang, og netop nu undersøges det flere steder, hvordan CO2 fra affaldsenergianlæg kan indfanges, lagres og evt. genanvendes. Der er etableret et teknologisk forsøg med CO2-fangst fra røggassen på et affaldsenergianlæg i Oslo, ligesom der i Holland er etableret et forsøg med at indfange og genbruge CO2 fra affaldsenergianlæg til nærtliggende gartnerier. Der arbejdes også med at bruge CO2 i produktionen af syntetiske brændstoffer,« skriver foreningen.
De påpeger i øvrigt, at Danmarks to største forbrændingsanlæg, Vestforbrænding i Glostrup og ARC i København, til næste år søsætter et pilotprojekt indenfor CO2-fangst og lagring.
