Gennem de seneste ti år har genanvendelse af husholdningsaffald i Danmark stået i stampe til fordel for forbrænding - men nu er der en enestående mulighed for at tage et kvantespring og øge genanvendelsen markant.
Det påpeger en række eksperter, der hæfter sig ved faktorer, der gør det mere attraktivt at sortere husholdningsaffaldet - og dermed komme i gang med genanvendelse af plast, metal og papir, mens det organiske affald kan benyttes til biogas.
For det første er der prisen. For ti år siden var det ret dyrt at komme af med affald til genanvendelse. I dag er priserne på genbrugsmaterialer steget så meget, at de i andre lande giver et betydeligt bidrag til at betale for indsamlingen.
Det påpeger chefkonsulent Christian Fischer fra Copenhagen Resource Institute, som arbejder med affald for blandt andre Det Europæiske Miljøagentur.
»For første gang i mange år arbejder miljø og marked i samme retning. Den udvikling burde komme alle til gode i forhold til at sortere affaldet og udnytte dets ressourcer bedre,« siger han.
Christian Fischer påpeger, at det ikke kun gælder husholdninger, men også kontorvirksomheder, hvor indsamlingen af papir lader meget tilbage at ønske.
»Det er lidt ærgerligt, når priserne er blevet så gode, og vi har en helt anden situation end midt i 1990'erne,« siger han.
Christian Fischer påpeger, at han giver godt 3.300 kroner for at komme af med affaldet fra villaen i Hvidovre, hvor dagrenovationen ikke genanvendes. I hans lejlighed i Berlin, hvor der er 16 containere i gården, heraf 12 til genanvendelse, lyder regningen på under 1.000 kroner.
Lektor Tjalfe Poulsen fra Aalborg Universitet mener, at økonomien kan få danskerne til at sortere bedre, end vi tidligere har gjort. Han foreslår at gøre det billigere at komme af med sorteret end usorteret affald for dermed at sende den økonomiske gevinst tilbage til husholdningerne.
»Vi bruger økonomien til at styre alt muligt andet i Danmark. Det kan vi også prøve med affald,« siger han.
Centrale sorteringsanlæg rykker
Bedre central sorteringsteknologi er en anden faktor, der kan anspore til et teknologiskifte.
Indtil videre har vi i Danmark stort set kun interesseret os for kildesortering ude hos borgerne - som alle kommuner i dag praktiserer på papir og glas. Omkring 15 kommuner går så endnu længere og adskiller også det organiske affald fra den tørre del af affaldet.
Centrale sorteringsanlæg findes der bare to af i Danmark - ét i Vojens og ét i Holstebro - men det er der ifølge projektchef Jens Bjørn Jakobsen fra Cowi god grund til at lave om på. Han forklarer, at teknologien har udviklet sig ganske gevaldigt inden for de seneste fem år, og at vores nabolande har flere store og meget effektive anlæg kørende:
»Det er først for nylig, at optisk sortering ved hjælp af infrarøde stråler rigtig er kommet ind i affaldssektoren. Men i dag findes der anlæg i udlandet, der kan sortere affaldsmaterialerne helt ned til kvaliteter og renheder, som kan sælges, og som der er et marked for,« siger han.
Han tilføjer, at han mærker stor interesse fra kommunerne nu for at komme i gang med udvidede genanvendelsesordninger med central sortering af husholdningsaffaldet. Både på grund af ressourceknaphed og på grund af kommende EU-krav om 50 pct. genanvendelse af husholdningsaffaldet.
Forbrændingsanlæg betalt ud
Et tredje faktum er, at mange af de forbrændingsanlæg, som i dag står for bortskaffelse af 88 pct. af dagrenovationen, er ved at være noget nedslidte.
Ifølge konsulent Anders Christiansen fra KL har kommunerne derfor ikke mere de store udgifter til forrentning af deres anlæg, og derfor er tidspunktet meget velegnet, hvis disse kommuner vil satse mere på genanvendelse og mindre på forbrænding:
»Når man kigger på signalerne fra EU og den generelle udvikling i Europa, er der nok ingen tvivl om, at mængderne til forbrænding vil falde de kommende år, og at forbrændingsanlæggenes rolle bliver mindre, men de vil stadigvæk spille en rolle,« siger han.
Han tilføjer, at det også hører med, at man skal finde en anden måde at forsyne fjernvarmenettene med energi på, når forbrændingsanlæg nedlægges:
»I dag er 20 procent af vores fjernvarme affaldsbaseret, og det skal man selvfølgelig finde et alternativ til,« siger han.
Biogasanlæg ønsker sig madaffald
Det fjerde incitament frem mod en ny affaldstrategi kan være det faktum, at biogasanlæggene - som politikerne gerne vil have mange flere af - har brug for at få tilført biologisk husholdningsaffald for at booste processen.
Det kræver bio-affald at producere gas af gyllen fra 29 millioner svin, påpeger professor Henrik Wenzel fra Syddansk Universitet.
»Svinegylle er meget tyndt og skal blandes op, men vi er ved at løbe tør for industrielle affaldstyper. Vi kan få en stor miljøgevinst ved at forgasse organisk affald, fordi det også trækker biogas fra gylle med sig,« siger professoren.
Ifølge ingeniør Martin Sune Møller fra Miljøstyrelsen vil den kommende ressourcestrategi, som skal realiseres fra 2013-2018, sandsynligvis netop fokusere på den organiske del af husholdningsaffaldet. Andre fokuspunkter vil blive elektronikaffald, bygge- og anlægsaffald samt øget genanvendelse af de fraktioner som pap, papir og plast, som vi allerede indsamler.
Miljøstyrelsen har i øvrigt fået foretaget en revurdering af økonomiberegninger fra 2003, der viste, at separat indsamling af organisk dagrenovationen er alt for dyr. Revurderingen viser, at separat indsamling kan give en pæn besparelse på renovationsregningen.
