Ændring i produktionsproces kan have gjort vigtig medicin kræftfremkaldende

Valsartan er en angiotensin 2-hæmmer, der bliver brugt i blodtryksmedicin. Illustration: Bigstock/foxterrier2005

Det var formentlig en ændring på et kinesisk produktionsanlæg, som gennem seks år har forurenet 1.500 danskeres blodtryksmedicin med potentielt kræftfremkaldende stoffer.

Det fremgår af en foreløbig granskning af den sag, som tidligere på sommeren fik Lægemiddelstyrelsen – og andre berørte instanser – til at tilbagekalde forskellige typer blodtryksmedicin med det aktive stof valsartan fra apotekerne.

»Urenheden var ikke på listen over, hvad valsartan testes for, så det var en uforudset hændelse, som vi nu er i gang med at undersøge nærmere,« fortæller enhedschef i Lægemiddelstyrelsens Lægemiddelkontrol Merete Hermann.

Det var en europæisk producent af blodtryksmedicin, som ved hjælp af egne analysemetoder havde opdaget, at den importerede valsartan indeholdt urenheder i form af den kemiske forbindelse N-Nitrosodimethylamin (NDMA), som er mistænkt for at være kræftfremkaldende, hvis man indtager det i længere tid.

Læs også: Her er robotten, der håndterer hospitalets giftige kemo-blandinger

Stammer måske fra opløsningsmiddel

Analyser af tidligere batches fra den berørte kinesiske fabrik, Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, viste umiddelbart efter opdagelsen, at urenhederne har optrådt i svingende mængder siden 2012.

Og eftersom fabrikken netop på dette tidspunkt foretog en række ændringer i produktionen, er det meget nærliggende at konkludere, at det er disse ændringer, der er synderen, fortæller Merete Hermann. Hun understreger dog samtidig, at de endelige analyser af hele forløbet endnu ikke ligger klar.

»Fabrikken ændrede i produktionsprocessen i 2012, og vi ved endnu ikke, om nitrosaminerne kommer direkte fra opløsningsmidlet, eller om de er blevet dannet undervejs i produktionsforløbet, f.eks. ved bestemte temperaturer,« fortæller hun og understreger, at den kinesiske fabrik ikke ændrede processerne uden videre, men at der forinden var gået en godkendelsesproces.

Når urenhederne ikke blev opdaget tidligere, skyldes det, at der ikke har været tradition for at inddrage NDMA i kontrollen af aktivstoffet.

Læs også: Forskere: Hjælpestoffer med tungmetaller dræber ukrudtet – ikke glyphosat

Ikke opdaget under inspektionerne

Så selv om det er den kinesiske virksomheds eget ansvar at holde sig under grænseværdierne, når det gælder forskellige typer forurening af lægemidlet, så er det altså ikke blevet opdaget, fordi NDMA ikke var på listen.

Heller ikke inspektionerne fra de europæiske medlemslande har peget på uregelmæssigheder. Så sent som i december 2017 var en delegation af italienske inspektører forbi den kinesiske fabrik og konkluderede, at alt var, som det skulle være.

Den europæiske virksomhed, der opdagede problemet, havde derimod undret sig, da de havde foretaget en anden type analyse end de gængse og opdaget, at der måtte findes et stof blandt urenhederne, som ikke stod på listen.

Læs også: Forskere genåbner kritiseret rottestudie

Anledning til fornyet kontrolsystem

Derfor giver fundet også anledning til et fornyet blik på de kontroller, som bliver udført af lægemidler.

»Der er tale om relativt lave mængder af stoffet i lægemidlet, ellers var det jo blevet opdaget. Der er dog ikke sat en grænseværdi for NMDA, for det skal simpelthen slet ikke være der,« understreger Merete Hermann og fortsætter:

»Når det blev opdaget alligevel, skyldes det, at der ligger en grænseværdi for, hvor mange urenheder der samlet må optræde i et lægemiddel. Den har ikke været overskredet, men den europæiske test har tilsyneladende været følsom nok til at skelne, at en del af deres urenheder skyldtes et ukendt stof, som så blev undersøgt nærmere,« siger hun.

Læs også: Danske svin får stadig mere af et antibiotikum, der nu stemples som kritisk vigtig for mennesker

Evaluering i september

Det Europæiske Lægemiddelagenturs (EMA's) komité for godkendelse af medicin til mennesker (CHMP) er nu i gang med en større undersøgelse af forløbet samt en vurdering af, hvor stor en helbredsrisiko brugerne kan forventes at have udsat sig for.

»Jeg ved endnu ikke, hvad sagen vil bringe med sig, men systemet vil helt sikkert blive evalueret,« forklarer Merete Hermann og understreger, at det samtidig bliver undersøgt, om den kinesiske virksomhed har optrådt uagtsomt, omend der ikke er noget, der tyder på det.

Da pilen peger på et konkret produktionsapparat, er det heller ikke alle lægemidler med valsartan, der er blevet tilbagekaldt, men kun dem fra den specifikke fabrik. Andre præparater er blevet undersøgt, og der har ikke været problemer med forurening i disse lægemidler.

Den endelige gennemgang og vurdering af lægemidler og kontrolsystem forventes færdig i næste måned.

Emner : Medicin
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hej Jens, selvfølgelig er det NDMA - det er mig, der har byttet rundt på bogstaverne... det er straks rettet - tak for det årvågne blik! Vh. Mie, ing.dk

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten