Ændrer kurs: Nu anbefaler Sundhedsstyrelsen masker i kollektiv transport og store forsamlinger

Illustration: Mihailo K | Bigstock

Danmark har været blandt de eneste lande, som ikke har troet på at generel brug af masker kunne gøre nogen forskel i covid-19-epidemien - og måske faktisk kunne have en negativ effekt.

Men nu er Sundhedsstyrelsen vendt på en tallerken.

Samtidig med at smittetallet kravler støt opad - antallet af positive tests er mere end fordoblet over de seneste uger - kommer styrelsen nu med en anbefaling om at bruge mundbind i tætpakket kollektiv transport og større forsamlinger, hvor det ikke er muligt at holde afstand.

Læs også: Eksperter uenige om stigende smittetal: Men forvent ny bølge, når det bliver koldt

»I den kommende tid rykker vi mere sammen, fordi vi vender tilbage på arbejde og uddannelse, og den kolde tid nærmer sig. Det kan gøre det sværere at holde afstand i mange situationer, også selvom man gerne vil. Det gælder for eksempel i den kollektive trafik i myldretiden eller i tætpakkede busser, tog og færger,« lyder det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, i en pressemeddelelse.

»Derfor anbefaler vi nu, at man tager et mundbind med i tasken i de situationer, og tager det på, hvis det er svært at holde afstand,« siger han.

Med udgangspunkt i smittetrykket i den kommende tid, overvejer Sundhedsstyrelsen nu, om mundbindsanbefalingen skal udvides til flere situationer, eksempelvis i indkøbscentre og på forsamlingssteder.

»Grunden til, at vi melder de nye anbefalinger ud netop nu, er, at vi kan se at aktiviteten i den kollektive trafik er øget i takt med den gradvise genåbning, og at vi forventer en yderligere øgning i takt med at ferien slutter og genåbningen går ind i fase 4,« siger Søren Brostrøm.

Ingen bøder for at gå uden mundbind

Forskning viser, at små aerosoler med covid-19-viruspartikler kan smitte over flere meter. Myndighedernes officielle afstands-anbefaling herhjemme er dog en meter, nede fra to meter, da epidemien var på sit hidtil højeste.

Men selv en meters afstand kan vise sig svær at overholde i myldretiden. Og derfor bør alle, som bruger kollektiv transport, nu anskaffe sig mundbind, lyder det fra transportminister Benny Engelbrecht (S).

Når skolerne begynder igen, vil der nemlig blive pres på.

»Det skal være trygt at rejse med den kollektive transport, og det er vigtigt, at vi tager et fælles ansvar for at holde smitten nede. Derfor vil jeg opfordre alle til at have et mundbind med, når de tager bussen, tog eller metro, som de kan anvende, hvis de kan se, at de ikke kan holde den anbefalede afstand,« lyder det fra ministeren.

Sundhedsstyrelsen anbefaler anvendelse af mundbind af type I eller II. Men det er ikke et krav, skriver Transportministeriet, som også understreger at der ikke er tale om et påbud - sådan et indfører Island for eksempel i kollektiv transport i dag.

»Man får ikke bøde, hvis man ikke har mundbind på, når man rejser med den kollektive transport,« lyder det.

Det er uklart af begge myndigheders udmeldinger, hvad der har afstedkommet kovendingen, når den hidtidige vurdering har været, at der ikke er evidens for at generel brug af mundbind gør en forskel i epidemibekæmpelsen.

Læs også: SSI om dansk maske-enegang: Lande har også forskellige hastighedsbegrænsninger

»Der foreligger ikke en sundhedsfaglig anbefaling om at kræve brug af mundbind,« skriver transportministeriet.

Og Sundhedsstyrelsen understreger, at mundbindene primært virker til at beskytte andre fra dig.

»De fleste mennesker er ikke vant til at bruge mundbind, og derfor vil vi i de kommende uger udgive mere materiale med information og inspiration til, hvordan man anvender det korrekt – og i hvilke situationer det kan give mening. Hvis man bruger forkert mundbind, eller man bruger mundbind forkert, så beskytter det ikke, og måske gør det mere skade end gavn,« citeres Søren Brostrøm for at sige.

Mundbind nok til alle

Ingeniøren skrev for få dage siden, at det vil kræve 17-24 millioner mundbind om måneden, hvis alle rejsende med kollektiv transport skulle bære mundbind på alle ture.

Det mener branchen godt at kunne levere, om end det kræver et par ugers varsel at få dem på hylderne, lød det fra DI's medlemsdirektør Lars Frelle-Petersen, som i marts og april var udlånt til Den Nationale Operative Stab (NOST), hvor han hjalp med at koordinere indsatsen med at skaffe værnemidler nok.

Læs også: Nu er der masker nok: Leverandører melder sig klar til mundbind i offentlig transport

»Situationen er god. Det kan de godt klare. Udfordringen består mest i, at der ikke er mange af grossisterne og leverandørerne som ønsker at opbygge store lagre lige nu, fordi verdensprisen stadig flytter sig meget. Så køber man meget store mængder op, risikerer man at brænde inde med dem, hvis prisen falder meget,« sagde han.

Imens myndighederne har tøvet med maskeanbefalinger til den brede offentlighed herhjemme, har regionerne fyldt lagrene op.

I den seneste gennemgang af regionernes lagre fra tirsdag råder Sundhedsvæsenet således over 70 millioner mundbind og 10 millioner åndredrætsværn, med mange flere på vej.

I starten af april havde regionerne til sammenligning 2,7 millioner mundbind og under 400.000 åndedrætsværn på lager.

Masker bredte sig ret hurtigt fra Asien til det meste af resten af verden under epidemien, men først i juni begyndte WHO at anbefale generel brug af masker.

Læs også: Metastudie: Ansigtmasker beskytter mod covid-19

De seneste måneder har flere internationale studier og metastudier peget på at masker har en effekt, også til at beskytte mod smitte. Et stort dansk studie, som måske kan afgøre sagen, forventes publiceret midt-august.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Først: ENDELIG. Problemet kan være at vi er blevet tudet ørene så fulde af at masker ikke virker at mange nok ikke vil tage det nye signal seriøst. Og der ER virkelig brug for at der bliver handlet nu, hvis vi ikke skal ende i den dumme situation at trække et eller flere trin tilbage.

Problemet er ikke antallet af smittede men udviklingen. Vi kunne ånde lettet op i midten af april, selv om der stadig var mange der testede positivt FORDI smittetrykket var presset kraftigt under 1. Og derfor skal vi handle nu, SELV om relativt få tester positive FORDI smittetrykket er meget over 1 og ser ud til at være stigende. Positiv test resultaterne er ca en uge forsinket i forhold til de reelle smittetal, så vi vi reagerer på smittetallene, så er vi en uge bagud og de er allerede steget til det tredobbelte på tre uger med samme antal testede. "Men bare rolig, det afgørende er nyindlæggelser". https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2020/20... Så nu hvor antallet af daglige nyindlæggelser er begyndt at stige igen, en indikator, som har TO ugers lag ift den reelle udvikling af smittede, hvad får vi så fra SSI? Tavshed.

Og jeg bliver stærkt urolig når jeg følger pressen. F.eks. Orientering og P1 Debat i radioen:

Regeringen forholder sig ikke til den nyeste udvikling, det er sommerferie, så de lader en junior ordfører fra Socialdemokratiet forholde sig til det åbenlyse spørgsmål: Hva skal vi gøre hvis Corona får godt fat igen? "Jamen vi skal satse på god testning og smitteopsporing." Det er klart, men spørgsmålet handler om hvad skal vi gøre hvis det sprænger systemet? Hvis en Bornholmerfærgefuld af for hinanden ukendte mennesker bliver smittet og danner 100 nye klynger rundt om i landet. Hvad har vi lært af de sidste fem måneder, hvad skal politikerne gribe til som første forsvar? "Jamen virus kan mutere og vi måtte jo også starte forfra i foråret, så det kan vi ikke sige noget om". Så de vælger ikke at ville lære noget af foråret? He who fails to prepare, prepare to fail og det vil være et nederlag, hvis manglende handling nu (f.eks. stoppe fase fire) medfører at vi skal regresse til tidligere trin når alle skal på arbejde igen og dele de "erfaringer" de måtte have samlet op på ferien.

Også fagpersoner er igen ved at falde tilbage i deres erkendelsesfaser. Jeg har i ugens løb hørt flere læger begynde at falde tilbage til den verden vi havde for fire måneder siden: "Vi skal holde kurven grøn, så sundhedsvæsenet ikke overbelastes og det skal vi gøre ved at skrue op og ned på knappen". NEJ, vi skal holde smitten nede så den er i konstant fald. Det kan lade sig gøre at holde smittetrykket under 1, det er bevist og ved vi endnu mere nu om HVAD der medvirkede til at holde det derunder så vi ikke behøver gøre det overflødige. Og med de udenlandske erfaringer omkring masker har vi endnu et middel der kan bruges, som ikke engang går ud over erhvervsdrivende eller skoler og som delvist kan erstatte tiltag som gør. INGEN er tjent med at lade diskoteker åbne i næste uge, for så at lukke dem OG frisører OG restauranter om en måned og lade det svinge sådan frem og tilbage. SÅ hellere lade diskoteksejerne og andre få kompensation indtil vi har en vaccine, det er også billigere end en yoyo taktik.

 • 9
 • 7

AJ - medmindre du anskaffer dig nogle FFP03/ N100 masker beskytter de ikke væsentligt ved indånding; men de beskytter andre tæt på ved udånding, host og nys

 • 8
 • 3

Jeg skal være ærlig at sige, at jeg har været skeptisk til effekten af masker i offentligheden indtil for ikke så længe siden. Jeg regner mig dog efterhånden som omvendt efter at have set tilstanden i den kollektive transport. Det er meget få, som tager hensyn, når busser og togvogne begynde at blive fyldt, og jeg ser ikke frem til at skulle pendle til arbejde uden et generelt maskepåbud i den kollektive transport, hvor det er vanskeligt at holde afstand.

 • 9
 • 1

Jeg har fundet følgende 100 stk mundbind til 750 kr https://cdon.dk/toj/mundbind-bfe-98-beskyt... Kort sagt betyder det at såfremt jeg vil tage et S-tog vil det blive en halv gang dyrere. Er der nogen, der kan finde nogen billigere.

Der er en procedure på hjemmesiden.

 1. Vask hænderne meget grundigt med sæbe eller håndsprit, før du tager masken på.
 2. Sørg for, at masken dækker både din næse og mund. Ved at skubbe metalbuen øverst på masken bliver der holdt tæt omkring din næse.
 3. Undgå helst at røre ved masken når den er i brug. Hvis du har rørt din maske, skal du vaske dine hænder med sæbe eller håndsprit.
 4. Hvis din maske bliver fugtig bør den skiftes ud. Undgå at bruge en allerede brugt maske.
 5. Man fjerner masken ved at tage gummi-båndene væk fra ørene og løft derved masken forsigtigt fra dit ansigt. Vær opmærksom på, at fjerne masken ved brug af elastikkerne og ikke ved at hive i stoffet, da det kan ødelægge masken.
 6. Når masken er brugt, smid den ud i en skraldespand og vask derefter dine hænder grundigt med sæbe eller håndsprit.

Den procedure skal folk, der ikke kan finde ud af holde afstand være i stand til at følge. Hæver mundbind evnen til at forstå og følge en anvisning og hæver de generelt menneskers ansvarfølelse?

Man kan ikke bare trække masken ned hvis man skal drikke sin "Latte to go"

Hvad med mobiltelefonsnak?

Når jeg tænker på mængden af cigaretskod, kaffe krus og McDonalds affald på gader og stræder bekymrer det lidt med mundbind oveni stakken.

Når man har fjernet mundbindet og sprittet hænderne, hvad gør man så med ansigtet?

Og sidst men ikke mindst; hvad gør kvindelige muslimer med tørklæde og politiet der skal håndhæve et "maskeringsforbud"?

 • 7
 • 3

Den procedure skal folk, der ikke kan finde ud af holde afstand være i stand til at følge.

Jeg nægter at tro på at danskere generelt er dummere end andre folk der har kunnet finde ud af dette her i årtier.

Og sidst men ikke mindst; hvad gør kvindelige muslimer med tørklæde og politiet der skal håndhæve et "maskeringsforbud"?

Det er den slags kattepiner man havner i når man laver lovgivning der specifikt skal genere enkeltgrupper i samfundet.

Lad dog folk gå i det tøj de selv vil.

 • 7
 • 1

Den procedure skal folk, der ikke kan finde ud af holde afstand være i stand til at følge. Hæver mundbind evnen til at forstå og følge en anvisning og hæver de generelt menneskers ansvarfølelse?

Jeg vil vove den påstand, at en person, der bruger maske men ikke følger eet eneste af de 6 punkter i instruktionen, stadig vil have mindre sandsynlighed for at sprede smitte end en person, der ikke bruger maske.

Hvis man kigger på de 6 punkter, har flere af dem meget lille indflydelse på personens spredning af smitte. Det ligner mere punkter, der skal beskytte personen selv.

Nogle af de andre punkter har indflydelse på spredning af smitte, men ville have cirka lige så stor indflydelse, hvis personen ikke bar maske - hvis man rører sig i ansigtet uden at afspritte hænderne bagefter, kan man jo have smitte på hænderne, uanset om man bar maske eller ej, da man rørte sig i ansigtet.

 • 8
 • 1

Når myndighederne nu er kommet i tanker om, at masker beskytter andre ret effektivt, hvad er så den logiske konsekvens ?

Næsten alle andre lande end Danmark og Sverige har nu påbud om masker i det offentlige rum. I Tyskland er det helt almindeligt at kommer du ind i en butik uden en korrekt påsat måske, som dækker BÅDE mund og næse, så bliver du ikke ekspederet. No mask = no service. DET er en regel som tyskerne forstår.

Men naturligvis er det for svært for "Die dumme dænen" Her holder vi os strikt til anbefalingerne fra myndighederne, og gør hellere det absolut absolut mindste, end tager det mindste ekstra skridt, som beskytter andre. Når vi får at vide, at maskerne ikke beskytter os selv, er specielt de unge helt og aldeles lige glade. Jeg har endda hørt argumenter om "grundlovssikrede rettigheder Der bliver trådt under fode"

Og ja, stort set alt hvad der er sket siden nedrykningen, er grundlovs sikrede rettigheder,som vi (for en tid) er blevet bedt om IKKE at udøve.

Problemet er, at virus ikke respekterer hverken den danske grundlov eller landegrænser. Det burde selv dem der kun har fulgt en grundskoleuddannelse med 7. Klasses afgangseksamen kunne forstå.

Det er hvad der sker når man sætter tåber til at rådgive andre, inkl. Regeringen. Det eneste de tænker er: "How to cover mv øen ass,

Denne sag er langtfra den eneste hvor sundhedsforstyrrelsen har blod på hænderne! Trist, men sandt!

 • 0
 • 4

Pris og praktisk forhold

Interessant at man i Danmark skal købe sine masker/mundbind.

Her i Belgien bruger vi for det første stofmasker. De opfylder fint hovedformålet, at masken skal beskytte andre mod spredning af aerosoler fra din udånding. De kan så vaskes og bruges mange gange.

Derudover har vi fået gratis mundbind fra mange steder; Staten giver mundbind der kan hentes på apoteket, 2 per person. Kommunen har omdelt 2 mundbind per person, vores arbejdspladser har sendt mundbind til os med posten, vores børns skole har også uddelt mundbind til de børn der skulle tilbage i skole nogle dage før ferien.

Derudover har der været frivillige initiativer med folk der har syet mundbind til folk der ikke kunne selv. Det er blevet til mange tusind mundbind her i kommunen.

Og hvis det endeligt er galt kan de købes i Lidl for billige penge

Jeg kiggede lige i kassen med rene mundbind i entreen - jeg tror der allerede var omkring 45 liggende klar. Det rækker fint til en familie på 4.

For at beskytte mig selv når jeg går i butikker - jeg holder mig generelt fra steder med mange mennesker - har jeg desuden købt en stak FFP2 masker der giver en vis beskyttelse af indåndingsluften.

Det fungerer i det store hele udmærket.

 • 3
 • 1

Næsten alle andre lande end Danmark og Sverige har nu påbud om masker i det offentlige rum. I Tyskland er det helt almindeligt at kommer du ind i en butik uden en korrekt påsat måske, som dækker BÅDE mund og næse, så bliver du ikke ekspederet. No mask = no service. DET er en regel som tyskerne forstår.

I vores lokale supermarkeder er der kun adgang til én person per familie. Antallet af kunder begrænses af et reduceret antal indkøbsvogne, der sprittes af efter den forrige kunde af en ansat. I begyndelsen var der ikke regler om obligatorisk mundbind i butikker (Det er der nu), men butikkerne holdt selv justits - ingen maske, ingen adgang.

Man må heller ikke tage sine indkøbsposer med ind. Det giver i øvrigt den fordel at ekspeditionerne ved kassen går meget hurtigere, end når lillemor skal pakke poser færdig, før hun kan finde pungen frem. Også hurtigere; ingen kontantbetaling - kun betaling med kort.

Der er håndsprit ved døren i alle butikker

 • 2
 • 2

SC - meget forståeligt, når man ser antal smittede pr. mio. indbyggere i Belgien

Jeps - og vi har også verdens højeste rate af døde i forhold til indbyggertal: 849 døde per mio indbyggere. Så siges det dog at det har noget at gøre med opgørelsesmetoden der er mere detaljeret her - men jeg ved ikke on det er reelt.

Der har været en tydelig slagside med rigtigt mange smittede i flanderen (det nordlige belgien). Der er en højere befolkningstæthed end her i Vallonien, men der er også en anden kultur. Der er et mere - hmm - "afslappet" forhold til at respektere anvisninger, og - hvordan skal jeg sige det - "ingen skal fortælle mig hvordan jeg skal opføre mig". Ikke meget forskelligt fra hvad man kan opleve i Danmark desværre.

Jeg havde en oplevelse i April da nedlukningen var på sit højeste. Min hustru havde sendt mig op til et supermarked i Flandern for at hente nogle varer hun havde bestilt som Collect and Go. Det var en stor fejl, som IKKE bliver gentaget. Jeg skulle heldigvis ikke ind i selve butikken, for på parkeringspladsen stod der 85 mennesker i kø. Kun 2 havde mundbind på. I min kø var vi 4 - alle med FFP2 masker. Så tror det da pokker at spredningen er så stor i Flandern.

Nu er det så gået galt igen deroppe. Antwerpen er meget hårdt angrebet, og bliver stort set lukket ned.

 • 2
 • 0

Og sidst men ikke mindst; hvad gør kvindelige muslimer med tørklæde og politiet der skal håndhæve et "maskeringsforbud"?

Loven om maskeringsforbud tager højde for bl.a. helbredsmæssige årsager.

https://www.retsinformation.dk/eli/ft/2017...

Faktisk, hvis man læser loven, er der så mange undtagelser, at det (i hvert fald for denne læser) er ret tydeligt, at budskabet er: Vi vil ramme en helt bestemt befolkningsgruppe, men det vil garanteret være grundlovsstridigt, så vi forbyder det helt generelt, og undtager så bare alt andet, end muslimsk traditionel beklædning.

/Bo

 • 1
 • 0

Jeg har genlyttet den nævnte P1 debat fra i fredags, hvor Joachim Hoffmann-Petersen, formand for intensivlægerne negliserer brugen af masker (bla 24 minutter inde) i forhold til risikoen for overfladesmitte, f.eks. ved forkert brug af masker (hvor smitte sætter sig i masken, du overfører det til dine hænder, du rører en overflade, en anden rører samme overflade og bringer hænderne op til sin næse)

https://www.dr.dk/radio/p1/p1-debat/p1-deb...

(f.eks. "husk på når man taler om masker at de ti hyppigste årsager til coronasmitte er de fem fingre på den ene hånd og de fem på den anden ")

Jeg har bemærket at i de fora jeg følger har fokus på overfladesmitte de sidste tre-fire måneder været stærkt dalende i forhold til smitte via luften (dråber eller luftbåren). Så i lyset af at danske eksperter STADIG fastholder overfaldesmitte jeg har lavet en overfladisk "internet-research" (yes I know, oxymoron...) og er blevet ledt til bla

https://www.thelancet.com/journals/laninf/... og https://www.theatlantic.com/ideas/archive/...

Officielle anbefalinger fra f.eks. WTO tager det som givet at dråbeinfektion og direkte kontakt er smitteveje for SARS-CoV-2, mens overfladetransmission er et "måske" uden direkte evidens, på linie med aerosoler. Updaten er en måned gammel og siden er aerosoler kommet i langt større fokus.

https://www.who.int/news-room/commentaries...

Allerede tilbage i juni måned var CDC gået væk fra at betragte overfladesmitte som en hovedbidrager til smitte:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/...

It may be possible that a person can get COVID-19 by touching a surface or object that has the virus on it and then touching their own mouth, nose, or possibly their eyes. This is not thought to be the main way the virus spreads, but we are still learning more about how this virus spreads.

Så tl;dr: Når jeg ser andre landes sundhedsmyndigheder, WTO og seneste undersøgelser, så virker det ikke som om at de danske myndigheder og eksperters råd bunder i den bedst mulige viden. Når vi f.eks. lægger så meget større vægt på brugen af håndsprit over mundbind, f.eks. i supermarkeder (ikke at vi ikke også skal huske håndhygiejnen), så ser det ud som om det står på hovedet for mig. Måske det ALLIGEVEL er de andre lande der har ret, når de kræver mundbind på offentlige steder?

Undskyldningen med at det kan få folk til at slække på de andre tiltag, f.eks. afstand, behøver man bare en lørdag formiddag i Føtex for at se ikke holder: Folk bruger ikke mundbind og ALLIGEVEL er vi begyndt at sløse.

Hope projektet viser også en "forkert" udvikling i forhold til det vigtigste adfærdspunkt ift smitte: undgåelse af større forsamlinger er faldet:

https://hope-project.dk/dashboard/

Og vi har fordoblet antallet af fremmede menneser vi er i kontakt med hver dag:

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-07-30-...

Hvis udvalgte ministre afbrød deres sommerferie, lavede et pressemøde om de seneste ugers stigning i smitte og nyindlæggelser og indførte mundbindskrav a la Tyskland "før det løber løbsk og vi må bruge stærkere midler", så tror jeg det ville have den rigtige virkning: At vi kom lidt mere tilbage på det samme spor i vores adfærd OVENI at vi begyndte at bruge masker. At masker skulle have den modsatte virkning er der intet specifikt empiri der taler for (se f.eks. USA) og mere generelt, så ændrede svenskernes adfærd sig heller ikke så meget som danskernes, da de så den svenske regering tage det (for) "lungt" i foråret.

 • 1
 • 1

Her i Belgien bruger vi for det første stofmasker. De opfylder fint hovedformålet, at masken skal beskytte andre mod spredning af aerosoler fra din udånding. De kan så vaskes og bruges mange gange.

Anbefalinger og strikse regler stritter i alle retninger for tiden. Mon ikke mundbind Reducerer risikoen for smitte, og derfor anbefales at bruge?! Når man så hører myndighedernes anbefalinger om kun at bruge bindet En gang, så går der selvsagt spekulation i den, når mundbindet koster 20 kroner! Så derfor et par spørgsmål : Kan man kogevaske disse mundbind) minimum temperatur?), kan man putter dem i en plastikpose og give dem 30 sekunder i mikrobølgeovnen? Kloge forslag??

 • 2
 • 2

Jeg synes det for lavor er begyndt at halte med fagligheden i landets coronaberedskab.

For det første er den uendeligt langsomme erkendelse af mundbind som et redksba i at sænke smitten.

For det andet den meget langsomme erkendelse af at den sidste måneds stigning i tilfælde mest sandsynligt ikke er tilfældige fluktureringer men rent faktisk udtryk for et stigende smittetryk.

Og nu i radioavisen, hvor der manes til forsigtighed over de danske tilfælde på slagterierne fordi de nu er begyndt at måle for feber hver morgen. Det bliver IKKE anset som en effektiv måde at stoppe smitte steder som slagterier, som har vist sig at petriskåle for Covid-19. Det har det ikke været siden i vinters, hvor erkendelsen af at smitten i stor grad sker via pre- og asymptomatiske personer.

https://www.fda.gov/medical-devices/corona...

Jeg ved ikke hvad der sker, men det føles VIRKELIGT som om at fordi vi klarede det så godt i april og maj, så har vi vundet over Covid-19 og der er reelt ingen farer på færde.

Og det handler ikke engang om en anden bølge, som skulle sætte ind når det blev koldere i vejret. Det handler om en overhængende risiko for at vi SELV genstarter første bølge ved politisk inaktivtet overfor ret klare tegn (i smittetrykket og dokumenteret ændret adfærd)

 • 0
 • 1

Jeg har genlyttet den nævnte P1 debat fra i fredags, hvor Joachim Hoffmann-Petersen, formand for intensivlægerne negliserer brugen af masker (bla 24 minutter inde) i forhold til risikoen for overfladesmitte, f.eks. ved forkert brug af masker (hvor smitte sætter sig i masken, du overfører det til dine hænder, du rører en overflade, en anden rører samme overflade og bringer hænderne op til sin næse)

https://www.dr.dk/radio/p1/p1-debat/p1-deb...

(f.eks. "husk på når man taler om masker at de ti hyppigste årsager til coronasmitte er de fem fingre på den ene hånd og de fem på den anden ")

Jeg har bemærket at i de fora jeg følger har fokus på overfladesmitte de sidste tre-fire måneder været stærkt dalende i forhold til smitte via luften (dråber eller luftbåren). Så i lyset af at danske eksperter STADIG fastholder overfaldesmitte jeg har lavet en overfladisk "internet-research" (yes I know, oxymoron...) og er blevet ledt til bla

https://www.thelancet.com/journals/laninf/... og https://www.theatlantic.com/ideas/archive/...

Officielle anbefalinger fra f.eks. WTO tager det som givet at dråbeinfektion og direkte kontakt er smitteveje for SARS-CoV-2, mens overfladetransmission er et "måske" uden direkte evidens, på linie med aerosoler. Updaten er en måned gammel og siden er aerosoler kommet i langt større fokus.

https://www.who.int/news-room/commentaries...

Allerede tilbage i juni måned var CDC gået væk fra at betragte overfladesmitte som en hovedbidrager til smitte:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/...

It may be possible that a person can get COVID-19 by touching a surface or object that has the virus on it and then touching their own mouth, nose, or possibly their eyes. This is not thought to be the main way the virus spreads, but we are still learning more about how this virus spreads.

Så tl;dr: Når jeg ser andre landes sundhedsmyndigheder, WTO og seneste undersøgelser, så virker det ikke som om at de danske myndigheder og eksperters råd bunder i den bedst mulige viden. Når vi f.eks. lægger så meget større vægt på brugen af håndsprit over mundbind, f.eks. i supermarkeder (ikke at vi ikke også skal huske håndhygiejnen), så ser det ud som om det står på hovedet for mig. Måske det ALLIGEVEL er de andre lande der har ret, når de kræver mundbind på offentlige steder?

Undskyldningen med at det kan få folk til at slække på de andre tiltag, f.eks. afstand, behøver man bare en lørdag formiddag i Føtex for at se ikke holder: Folk bruger ikke mundbind og ALLIGEVEL er vi begyndt at sløse.

Hope projektet viser også en "forkert" udvikling i forhold til det vigtigste adfærdspunkt ift smitte: undgåelse af større forsamlinger er faldet:

https://hope-project.dk/dashboard/

Og vi har fordoblet antallet af fremmede menneser vi er i kontakt med hver dag:

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-07-30-...

Hvis udvalgte ministre afbrød deres sommerferie, lavede et pressemøde om de seneste ugers stigning i smitte og nyindlæggelser og indførte mundbindskrav a la Tyskland "før det løber løbsk og vi må bruge stærkere midler", så tror jeg det ville have den rigtige virkning: At vi kom lidt mere tilbage på det samme spor i vores adfærd OVENI at vi begyndte at bruge masker. At masker skulle have den modsatte virkning er der intet specifikt empiri der taler for (se f.eks. USA) og mere generelt, så ændrede svenskernes adfærd sig heller ikke så meget som danskernes, da de så den svenske regering tage det (for) "lungt" i foråret.

Når jeg genlæser mit indlæg fra snart to måneder siden, så er jeg STADIG overrasket over hvor fodslæbende vi er i Danmark i at optage den nyeste viden i de officielle anbefalinger.

Kontaktsmitte som primær årsag til udbredelse af virussen blev forladt for tre måneder siden internationalt, primært WTO og USAs FAGLIGE ekspertise. Alligevel har myndighederne været U-T-R-O-L-I-G-T fodslæbende med at gøre den nyeste internationale konsensus om luftbåren smitte til en del af bekæmpelsen.

Så sent som for to uger siden stillede værten i P1s primære sundhedsprogram sig STADIG skeptisk overfor den meget begrænsede brug af masker i Danmark, ud fra en argumentation der i min korte gengivelse lød: "Ja, vi ved at masker har virket imod andre Coronavirusser og vi ved at de virker imod SARS-CoV-2 på hospitaler og vi ved at masker blev brugt tidligt som værn i SE asiatiske lande, som havde success med at holde SARS-CoV-2 fra døren. Men hvor er evidensen for at masker virker imod SARS-CoV-2 udenfor hospitaler i Danmark?

https://www.dr.dk/radio/p1/sygt-nok/sygt-n...

Den holdning kan man bruge overfor stort set ALLE tiltag: Der er ingen dokumentation for at smitten speder sig specielt i Kødbyen, der er ingen dokumentation for at smitten spreder sig specielt til konfirmationer etc etc. I foråret var der ikke dokumenation for EN ENESTE af de tiltag der blev gennemført for at bekæmpe spredningen, så derfor kom der heller ikke nogle konkrete anbefalinger fra eksperterne om specifikke tiltag, andet end at begrænse kontakten så meget som muligt. Det var så op til politikerne at finde de konkrete tiltag, som eksperterne ikke ville råde til enkeltvis, som samlet summerede op til mindre kontakt og som var yderst succesfuldt i foråret.

Det er præcis det samme evidens for håndafspritning i danske supermarkeders indvirkning på smittespredning på baggrund af dobbeltblinde randomiserede forsøg som der er evidens for maskers brug i det offentlige rum i Danmark. Så hvorfor er man så træg til at bruge de internationale erfaringer som rent faktisk er gjort siden marts til BÅDE at rådgive befolkningen OG indføre tiltag, som er minimale i gene (for økonomi og befolkningen generelt) og som ifølge den bedste internationale ekspertise kan have stor effekt?

F.eks helt konkret, på baggrund af skiftet fra kontaktsmitte til luftbåren:

 • Indfør mundbind i supermarkederne.
 • Håndhæv en person per husstand.
 • indfør mundbind i gymnasierne og videregående uddannelser
 • 1
 • 1

@Anders Jacobsen.

I bund og grund er dokumentationen for meget af det man forsøger at gøre overfor Covid-19 nok beskeden.

Håndsprit. I princippet er en god håndsprit effektiv til at nedbryde virus. Men skal det have en effekt skal man benytte det HVER GANG man rører ved noget som andre kan have forurenet med virus.

Gør folk så det?

Er mængden af sprit tilstrækkelig?

Har man rørt sig selv i ansigtet eller benyttet sin mobiltelefon, krammet sine nøgler i lommen, rørt for meget i og på indkøbskurven?

Så håndsprit kan være gavnlig ifald man benytter det korrekt. Men svært at vise direkte i den almindelige hverdag.

Mundbind. Der er lavet mange test og forsøg med mundbind. Men jeg har til dato ikke fundet nogle som tager udgangspunkt i hvordan mundbind i praksis benyttes.

Enhver ved at bærer man briller så dugger disse ofte når man har mundbind på. Det skyldes at stort set al udåndingsluft netop ikke passere gennem masken men tager den lettere vej under hagen, langs kinderne eller op langs næsen.

Det mundbindet givet gør er at reducere hastigheden på udåndingsluften. Det betyder at evt. virus ikke sendes så langt væk fra den smittede som hos en der ikke bærer maske.

Så mundbind kan formentlig reducere smittespredningen såfremt der er mange smittede i samfundet.

Effekten er givet beskeden / ikke eksisterende såfremt vi taler om at beskytte den enkelte mod virus i luften omkring personen. Hvorfor? Indåndingsluften vil overvejende ved normal vejrtrækning komme udenom mundbindet og ikke gennem mundbindet.

Så virus i luften kan smitten medmindre der er tale om de masker der er tætsluttende og har et filter. Så effekten af mundbind er afhængig af at der er mange smittede i samfundet. Er der kun få er effekten beskeden i forhold til udgiften, ubehaget og ressourceforbruget.

Afstand? Virker givet såfremt du kan holde 2 meter. Er afstanden mindre er effekten også mindre. Men tiden har også betydning. Passere du nogle i 1/2 meters afstand udendørs får du næppe virus af betydning hvis du møder en smittet.

Gør du det samme indendørs er risikoen nok lidt større, men stadig beskeden.

Sjovt nok må sundhedspersonale være sammen med en patient / borger i op til 15 minutter FØR man skal benytte værnemidler.

Og nok har sundhedspersonale en højere forekomst af Covid-19 smitte, men de er overvejende blandt det personale som har passet Covid-19 smittede.

Så alt i alt. Mange af de tiltag du efterlyser har en målelig effekt når antal af smittede er stort. Er der kun få smittede er effekten af tiltagende beskedne.

Derfor den noget tilsyneladende slingrende kurs regering og sundhedsmyndighederne må benytte.

 • 1
 • 2

WTO

Nu ser jeg her i denne tråd, at det er WTO der tager sig af sagerne, så det er jo nok i forbindelse med handel at der skal følges nogle regler. Det passer jo også godt med at det mest er i supermarkedet at jeg oplever det...

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten