Advarsler om PFAS-pesticider afvises af branchen: 'Meget svært at få godkendelse'

Plus9. marts kl. 14:496
Advarsler om PFAS-pesticider afvises af branchen: 'Meget svært at få godkendelse'
Illustration: Arkivfoto.
Interesseorganisationen Dansk Planteværn mener, at stramme krav til godkendelse af pesticider forhindrer, at forurening af drikkevandet gentager sig.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danskerne behøver ikke at bekymre sig for deres drikkevand, når landmænd hvert år spreder tonsvis PFAS på markerne, lyder meldingen fra Dansk Planteværn.

Dansk Planteværn er interesseorganisation for den danske pesticidindustri.

Reaktionen kommer, efter eksperter over for Ingeniøren advarede om en potentiel tikkende miljøbombe på vej mod grundvandet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
13. marts kl. 10:00

Vi har et generelt problem med sprøjtemidler, at hvis vi arbejder med en grænseværdi på 1ng/L vil 1 g af et aktivstof være nok til at forurene 1 km³ drikkevand. Ved en halveringstid på max 180 dage bliver der stadig god plads til, at en lille andel af midlet kan følge regnvandet og passere i revner og sprækker i jorden og forlade den biologisk aktive overflade zone meget hurtigere og derved komme ned i den underliggende jord, hvor bioaktiviteten er meget lav. Diflufenican bruges i op til 75g/ha i visse midler, så der skal ikke løbe meget vand udenom det biologisk aktive filter før vi har målelige koncentrationer i grundvandet. Har ikke lige tjekket hvor meget grundvand vi generer per m² på årsbasis, men et gæt kunne være 200L/m² = 2.000 m³/ha og her vil 2 milligram være nok til at give en målelig forurening i det nedsivede vand. Jeg tror vi må forberede os på, at vi indenfor en begrænset tidshorisont må invistere i kulfiltre eller lignende forbehandlinger på alle vore boringer.

5
12. marts kl. 23:27

Ærlig talt så syntes jeg at oplysningen "Miljøstyrelsen godkender eksempelvis ikke pesticider med en halveringstid på over 180 dage (også gældende for deres metabolitter). giver en vis tryghed. Som jeg forstår situationen er problemet at der tidligere er brugt PFAS som ikke er nedbrydelige, det er jo noget helt andet.

Bortset fra det er det vel meget heldigt at prisen på disse præperater bevirker, at der arbejdes seriøst på visionløsninger med selektiv sprøjtning af uønskede planter.

3
9. marts kl. 17:51

Ren løvskov på alle de steder der er drikkevandsreservoirer i dk. Jeg er sikker på at dansk planteværn er enige.

2
9. marts kl. 15:33

Tilsætningen af fluor til pesticider gør dem mere effektive mod deres mål. Derfor kan landmændene bruge mindre mængder, som harmonerer med det gennem tiden øgede fokus i Europa og især i Danmark på at nedbringe forbruget af pesticider.

Den her sætning er også kafkanske fantastisk;. Vi reducere mængden af pesticider ved at gøre dem meget farligere for mennesker og miljø...

1
9. marts kl. 15:25

Hvis 'PFAS-pesticiderne' senere hen viser sig at volde problemer for miljøet og menneskers sundhed, skal de forbydes, mener Dansk Planteværn.

Det kan ikke være rigtigt, at der skal ligge en bunke af lig, der uafviseligt stammer fra et specifict stof, brugt på en specific måde, før der skal være forbud, for det specifict stof brugt på den specific måde.

uforsigtighedsprincippet skal udskiftes med et forsigtighedsprincip, hvor en mistanke resulterede i pause, ind til mistanken var blevet afvist.