Advarsel: Solcelle-bagsider vil ophobe sig - kan hverken genanvendes eller brændes

Plus19. august 2021 kl. 03:0917
Advarsel: Solcelle-bagsider vil ophobe sig - kan hverken genanvendes eller brændes
Illustration: Daimler.
Med det forestående solcelleboom vil affaldet bestående af solpanelers bagsidefolier, som udvikler giftig røg ved afbrænding og ikke kan genanvendes, hobe sig op, advarer eksperter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Solceller markedsføres som grønne og miljøvenlige, men den bagsidefolie, der beskytter mod vejr og vind, består ofte af en fluorstofbaseret plasttype, der gør, at de hverken kan afbrændes eller genanvendes, og altså er yderst vanskelige at bruge til noget andet efter solcellepanelets levetid.

Tonsvis af bagsidefolier fra udtjente solceller kommer derfor med årene til at ophobe sig på deponier - den ringeste affaldsbehandling, der findes - i Danmark såvel som i resten af verden.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
22. august 2021 kl. 14:50

Enig med Karsten Jensen, En afgift på alle solceller, der ikke kan dokumentere at være produceret uden flourholdige bagsider, kunne hurtigt fjerne dem fra markedet. Det kan klares med den kommende Finanslov. Iøvrigt er der en trend mod bifaciale soleceller, hvor også bagsiden producerer el, hvilket giver nogle procent ekstra; og modulerne har generelt en bagside af glas.

16
20. august 2021 kl. 22:27

Det burde være ret enkelt at forbyde eller brandskatte produkter med de problematiske stoffer, så kommer løsningen formodentlig ekstremt hurtigt, eksempelvis pp, pe eller alufolie forrsvinder jo ikke den første ugestid.

14
20. august 2021 kl. 15:52

Igen igen fyldes kommetarsporet af A-kraft tilhængere med mere eller mindre relevante holdinger . Ny kommentar struktur på ING JA TAK:

  • Kommentarspor ala på FB
  • At man kan se hvem der har liket / disliket et indlæg
  • Mulighed for at mute personer

Mit budskab er ikke et for / eller imod A-kraft , men et bedre kommentar struktur på ING . :o)

13
20. august 2021 kl. 13:56

Atomkraft er den eneste energikilde der har helt styr på sit affald.

Ligesom med solceller og vindmøller ved man hvor det er, men der er ingen gode steder at gøre af det.

At atomkraft nok er det bedste bud på en energikilde når vinden ikke blæser og Solen ikke skinner, er en anden sag. Der er trods alt mange flere der dør af forurening fra kul og olie end af de forhodsvis få atomulykker vi har haft.

12
20. august 2021 kl. 13:50

Atomkraft er den eneste energikilde der har helt styr på sit affald.

Er der ikke styr på affaldet her?

Hvis deponi ikke kan anvendes som en løsning til håndtering af affald, så har atomkraft også problemer, meget store problemer... Forskellen er naturligvis at for f.eks. solceller er der allerede løsninger uden brug af deponi, man skal bare forbyde de pågældende materialer...

11
20. august 2021 kl. 13:12

Atomkraft er den eneste energikilde der har helt styr på sit affald.

10
20. august 2021 kl. 09:25

Som generel kritiker af fluktuerende energi [...]</p>
<p>[...]</p>
<p>Forklaringen er vistnok, at det er holdninger, der styrer udviklingen og ikke konkret teknisk viden?

Men er din "generelle kritik af fluktuerende energi" ikke netop "styret af holdninger og ikke konkret teknisk viden ?"

Uanset hvilken stabilitet vores producenter måtte have, er vores forbrug ikke alene kraftigt svingende med faster perioder, det er også decideret "fluktuerende" som du kalder det.

Hvad gavn har vi af at energikilderne er "ikke-fluktuerende", hvis vi er nødt til at regulere dem brutalt efter et forbrug som er, og derved totalt ødelægger deres driftsøkonomi ?

Jeg har spurgt dig før og ny gør jeg det igen:

Hvor mange kroner/kWh er du, personligt, villig til at betale ekstra for at få din energi fra en "ikke-fluktuerende" energikilde ?

Hvor mange kroner/kWh tror resten af landets elforbrugere er villige til at betale ?

9
20. august 2021 kl. 09:16

Uden at vide det, kunne man så ikke forestille sig at det er ganske nemt at omdanne materialet ved pyrolyse til gas. Problemet her er så at fluor komponenten stadigvæk eksistere, og hvor skal man gøre af denne?

En stor del af grunden til at man har valgt netop disse materialer er netop deres modstandsdygtighed overfor stort set alle kemiske processer, så glem alt om pyrolyse i klassisk forstand, det vil sikkert kræve noget i stil med forbrænding i høj iltkoncentration ved høje temperaturer.

8
20. august 2021 kl. 08:55

Uden at vide det, kunne man så ikke forestille sig at det er ganske nemt at omdanne materialet ved pyrolyse til gas. Problemet her er så at fluor komponenten stadigvæk eksistere, og hvor skal man gøre af denne?

7
20. august 2021 kl. 01:03

Hvis de materialer er så gevaldigt stabile, hvad så med shredning til vejfyld ?

6
19. august 2021 kl. 16:37

Som generel kritiker af fluktuerende energi (altså sol og vind), siger jeg: nu også Solcellepaneler! - I nogle år har man ikke vidst, hvad man skal stille op med mange tusind møllevinger, og nu er det altså bagsiderne af solcellepanelerne, der hober sig op. Jeg tænker straks: Nu har man i snart 50 år benyttet et andet affaldsproblem som stopbom for en (mindre fluktuerende) energikilde, selv om mængden af affald der er mindre end de mængder, vi om få år kommer op på fra vindmøller og solceller. Hvorfor indgår de nye problemer ikke i de livscyklus-analyser, der er foretaget for alle energikilder???

Forklaringen er vistnok, at det er holdninger, der styrer udviklingen og ikke konkret teknisk viden?

5
19. august 2021 kl. 12:58

Den mere holdbare bagside kræves vel ikke fordi CIGS solcellerne i sig selv nedbrydes hurtigere, så det at ofre en mere holdbar bagside er unødvendig.

4
19. august 2021 kl. 10:54

CIGS solceller koster mindre energi at fremstille, og det nederste lag er oftest et lag alufolie. Kan det tænkes at man ikke behøver den super holdbare plastbagside ved CIGS solceller?

3
19. august 2021 kl. 10:40

Flere plasttyper og blandet plast er svære at genanvende ved smeltning, men genanvending ved pyrolyse ser ud til at være vejen frem. Kunne det tænkes at PVF of PVDF kan genanvendes med pyrolyse, det synes ikke belyst.

1
19. august 2021 kl. 08:49

... svært ved at forstå hvorfor det fremstilles som et stort problem, både nu og i fremtiden. Dem der allerede er produceret og sat op, skal der naturligvis tages hånd om efter endt levetid, og i værste fald kan det ende med deponering. Men for fremtidige solceller ligger løsningen - vil jeg mene - lige til højrebenet. Jvf. artiklen findes der bedre alternativer, så et forbud virker som den oplagte løsning. Det kunne måske også bidrage til at bryde Kinas mere eller mindre monopolagtiget stilling på markedet, da det jo jvf. artiklen primært er kinesiske solpaneler som anvender den problematiske bagbeklædning.