Advarsel mod biopejse: Kvalme og stor brandfare

Du bør ikke købe biopejse, der installeres uden skorsten, og som bruger bioethanol som brændsel, advarer Forbrugerrådet.

I hvert fald ikke, før Sikkerhedsstyrelsen har foretaget en generel sikkerhedsvurdering af pejsene, der ellers ofte har været anprist i glitrende boligmagasiner, da de ikke kræver skorsten eller bunkevis af brænde.

Advarslen kommer, efter at en 16-årig pige i efteråret 2007 blev alvorligt forbrændt, og i april 2007 blev to mænd alvorligt forbrændt, den ene livsfarligt. Desuden har en familie klaget over hovedpine, ondt i brystet og kvalme efter at have haft en biopejs tændt i blot en halv time.

»Der er en del usikkerhedsfaktorer forbundet med selve forbrændingen. Sikkerhedsstyrelsens bør for eksempel vurdere, om der er tale om ren forbrænding, eller om der kan udvikles farlige stoffer under brugen af pejsene,« siger ingeniør i Forbrugerrådet, Helen Amundsen.

Har du allerede en biopejs, bør du anvende den med stor forsigtighed, mener Forbrugerrådet. Rådet er også forundret over de forskellige retningslinier for, hvor stort rummet skal være, for at det er ansvarligt at have en biopejs.

»Et sted foreslår man 20 m2, et andet sted 30 m2, og et tredje sted skriver de om gode råd til udluftningstiden. Det er simpelthen en farlig jungle, der ikke er nem at finde rundt i,« konstaterer Helen Amundsen.

Sluger ilten i lokalet

Biopejse kan ikke undgå at påvirke indeklimaet, da den forbruger ilt i lokalet, og der udvikles vanddamp under forbrændingen.

Forbrugerrådet hæfter sig ved, at bioethanol er brandfarligt og dyrt. Så på grund af prisen og hurtigheden, hvormed det forbrænder, fristes forbrugerne til at købe fem-liters-dunke.

»Men det er under ingen omstændigheder forsvarligt at opbevare så store mængder bioethanol indendørs,« skriver Forbrugerrådet på sin hjemmeside.

Når ethanolen er næsten forbrugt, kan det være svært at se, om der stadig er ild i pejsen. Og det er særdeles farligt at hælde ethanol på en pejs, hvis der stadig er ild i brandkammeret. De produkter, der leveres med en brugsanvisning, skriver, at påfyldning først må ske, 15 minutter efter at pejsen er slukket.

»Det er let at komme til at hælde ethanol ved siden af under påfyldning. Denne ethanol bliver også antændt og brænder ukontrollabelt, hvis der stadig er ild i karrene,« skriver Forbrugerrådet, som gerne vil høre fra folk, som har erfaringer - gode som dårlige - med bio-pejse.

Dokumentation

Forbrugerrådet: Pas på bio-pejsen

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tillad mig at være uvidende, men så vidt jeg kan regne ud er en såkaldt "bio" pejs meget mindre miljøvenlig end en almindelig brændepejs.

Bioethanolens ophav til trods, så er det jo et raffineret produkt, modsat almindeligt træ.

 • 0
 • 0

Tillad også mig at være uvidende, men hvad betyder "bio" i bioethanol. Er der andre processer end biologiske til fremstilling af ethanol, eller betyder det at ethanolen er økologisk?

/Kim

 • 0
 • 0

Til Peter Risager m.fl.

Jeg medgiver, at du desværre er ret uvidende om den sundhedsskadelige forurening fra brændeovne. Der eksisterer jo, som bekendt, andre forureningsformer, end de mediemæssigt overeksponerede klimaproblemer. Det stigende problem med brænderøg udgør højst sandsynligt det mest sundhedsskadelige forureningsproblem i dagens Danmark, idet små partikler, tjærestoffer og dioxiner mv. udledes tæt ved indåndingszonen i boligområder, hvor folk bor og færdes en stor del af deres liv. Læs evt. mere på www.kemisund.dk

 • 2
 • 0

det forkommer mig noget uklart, når der bliver skrevet, at alt ilten bliver suget ud af lokalet. Jeg forstår det sådan at luften bliver skiftet ud konstant. Med mindre at man bor i en totalt lufttæt bolig. Vil starinlys så ikke også bruge alt ilten? Og en familie har klaget og hovedpine og kvalme. Så må man nok hellere lukke al produktion ned og tilbagekalde alle de pejse der allerede er på markedet. Tror det kræver én lidt større undersøgelse, end en familie.

 • 1
 • 0

...efter min mening. Enhver forbrænding kræver ilt. er der for lidt af det, udvikles kulilte som er dødelig. Jeg har svært ved at se forskellen på bioethanolpejse uden skorsten og så det man for år tilbage kaldte "selvmorderovne", som blot anvendte petroleum, men på samme måde uden aftræk.

Ryan Lund ! Dit indlæg her er aldeles of topic - har absolut intet med sagen at gøre. Til alle andre: Hvis man vil have indblik i ekstremistiske holdninger til brændeovne, så læs kemisund.dk

En bioethanolpejs har ikke noget med opvarmning at gøre, men er en ren "hygge"foranstaltning - hvis man ellers kan se hyggen i iltmangel og hovedpine. Der mangler helt klart målinger af indeklimaet med dette plasticsurregat af et hyggebål. Rent teknisk har jeg svært ved at se forskellen på dette og så at tage webergrillen indendørs. Begge dele vil jeg betegne som livsfarligt, men med forbehold indtil der foreligger konkrete målinger.

 • 0
 • 2

I min barndom havde man Bessovne, en petroliumsovn der var årsag til adskillige dødsfald, og som gik under den betegnelse som Lars Helbro benævner selvmorder ovn.

Jeg er enig med Lars i hans betragtninger angående dette produkt, men vil gå en tand videre at foreslå et totalt forbud.

Hvorfor fremgår af de tidligere indlæg. Bare det at man kan være i tvivl om udfaldet af indendørs brug, er årsag til mit forslag.

 • 0
 • 0

Hej sundt med en debat.! Men sidder lidt med tanken om.. Har nogle af jer nogensinde været i et rum hvor der er en bio pejs tændt? Her er mange sammenligner med; brændeovnene, olie lamper, ect.. Har i kigget på hvor mange der hvert år bliver syge af træ brændeovnene, samt hvor mange ulykker der er..

Der er nogle af disse forhandlere og producenter der er mere seriøse end andre, her i blandt Dreyke. http://www.dreyke.dk/Sikkerhed/Sikkerhed.html

 • 0
 • 0

Til Peter Risager m.fl.

Jeg medgiver, at du desværre er ret uvidende om den sundhedsskadelige forurening fra brændeovne. Der eksisterer jo, som bekendt, andre forureningsformer, end de mediemæssigt overeksponerede klimaproblemer. Det stigende problem med brænderøg udgør højst sandsynligt det mest sundhedsskadelige forureningsproblem i dagens Danmark, idet små partikler, tjærestoffer og dioxiner mv. udledes tæt ved indåndingszonen i boligområder, hvor folk bor og færdes en stor del af deres liv. Læs evt. mere på www.kemisund.dk

Ryan, der er ikke tale om en brændeovn

Jeg var på boligudstilling i Bellacenteret for et par uger siden og så dem der. Tingesterne ligner et fladskærms TV, hvor man så har sat en spritbrænder i bunden, så der kommer lidt hjemlig hygge. Temmelig pseudo IMHO.

Det er vist bare almindelig husholdningssprit man bruger, så jeg ved ikke hvor bio-prefikset kommer fra (det er måske fra biograf, men nok snarere lidt marketing snak)

Jeg er da enig i at folk ikke skal brænde deres giftige trykimprægnerede træ af i brændeovnen, men brænderøg, om ikke andet så fra skovbrande, har været et faktum i rigtig mange år og vi kan altså ikke forhindre skovbrande.

Venlig hilsen

Claus

 • 0
 • 2

Denne artikel som er ved at være 5 år gammel er baseret på enkelte oplevelse og sjældne uheld som kan undgås ved at læse om sikkerhedsforanstaltningerne man bør tage hensyn til.

Det er muligt nogen vil mene bioethanol er dyrt, men selve farligheden i bioethanol er blevet afkræftet ift. giftstoffer og farlige lugte. Bioethanol er et rent brændselsstof som er udvindet af naturmaterialer.

Mht. genoptænding af biopejs kan man gøre brug af tommelfingerregelen, at biopejsen skal være kold på stålet/aluminiumen. På denne måde undgår man disse uheld, som kan være aldeles livsfarlige.

www.biopejsguide.dk finder du al information vedrørende biopejse og bioethanol.

Mvh. Biopejsguide.dk

 • 1
 • 1

Rent teknisk har jeg svært ved at se forskellen på dette og så at tage webergrillen indendørs.

Præcist - forskellen er bare, at folk da efterhånden har fundet ud af, at det er rimeligt livsfarligt at tænde op i Weberen med sprit. Hvad gør man så ?

Selvfølgelig - man tager tingesten indendørs, og forsyner spritdunken med det magiske lille ord "bio" - så er alt i den skønneste orden !

For øvrigt er det fløjtende irrelevant om etanolen er fremstillet ved den ene eller anden proces - etanol er etanol, med de egenskaber etanol nu engang har.

Men det er da nok forsynet med nogle giftige additiver, der skal forhindre at folk glemmer lejrbålshyggen og drikker sig stive i stedet for.

 • 1
 • 1

Så slipper du for fremover at slynge facts ud, der er forkerte! :-)

Så vil du måske have den godhed, at forklare hvad den [b]kemiske[/b] forskel på bioetanol og almindelig etanol er ?

Hvis du tror at det farlige ved at tænde op i en weber-grill med sprit er \\\\"den tykke røg\\\\" det genererer, har du godt nok noget at lære !

Dit sludder på din hjemmeside om at bioetanol skulle kunne selvantænde ved stuetemperatur, må du også længere ud på landet med. SÅ farligt er det dog ikke :-)

I det hele taget demonstrerer din hjemmeside en rystende uvidenhed om det du kalder dig specialist i. Men tak for linket, nu ved ja da i det mindste hvem jeg IKKE skal handle med !

 • 1
 • 0

En bioethanolpejs har ikke noget med opvarmning at gøre, men er en ren \"hygge\"foranstaltning - hvis man ellers kan se hyggen i iltmangel og hovedpine. Der mangler helt klart målinger af indeklimaet med dette plasticsurregat af et hyggebål.

Jeg har set nogle tyske test hvor disse \"ethanol\"-pejse er testet sammen med nogle rigtige træ-pejse. Konklussionerne var noget tilsvarende. Hvis det kun er for hyggens skyld, så er en \"pejse\"-video en optimal løsning.

 • 0
 • 0

\"Selvom Ethanol bliver til H2O og CO2 i forbrændingsmotorer og brændselsceller, kan Ethanol godt være CO2-neutralt, hvis CO2, som blev anvendt til at fremstille Ethanol, oprindeligt kom fra atmosfæren under forbrug af f.eks. solenergi (planter, solceller) eller fusion. Ethanol kaldes i så fald bioethanol.\"

Det jeg mener med bioethanol er selvantændeligt, er selvfølgeligt ikke når den er i dunken. Det er ligeså snart væsken er ude på eksempelvis en karklud, at risikoen er tilstede. Det er mere usandsynligt end sandsynligt, men det kan altså lade sig gøre. I øvrigt er det også for at fortælle læserne, hvor vigtigt det er man har respekt for bioethanolen.

Jeg synes det er flot, at du sviner siden til, men jeg tror nu ikke du har læst meget mere end indlægget om \"Er bioethanol farligt\", for i så fald ville du vide, Biopejsguide.dk ikke forhandler biopejse, men blot hjælper og guider folk til hvilken type biopejs, de bør vælge samt forskelle, tips og tricks mv.

Og nu er der nok heller ikke den store sandsynlighed for du kommer til at forhandle biopejse nogen steder, med den holdning til bioethanol. :- )

Har ingen interesse i at komme ud i en større debat på dette forum, da det åbenlyst bliver en gang mundhuggeri. Vil blot påpege at bioethanol ikke har en sundhedsskadelig effekt, hvor vi anbefaler biopejse i høj grad.

Mvh. Biopejsguide.dk

 • 0
 • 1

Ethanol kaldes i så fald bioethanol.

Så du giver mig altså ret i, at etanol er etanol, uanset hvordan den er fremstillet. Tak for det.

Med den forklaring du nu giver på hvad definitionen på bioetanol er, kunne jeg da godt tænke mig at spørge dig: Hvordan laver man så IKKE-bioetanol ?

Jeg er godt klar over at man kan bruge syntesegasser fra olie, men den gode gammeldags produktionsmetode med forgæring af sukker er vel stadig så langt den mest udbredte ? Og det må vel så være bioetanol.

Men så er du altså også logisk set tvunget til at give mig ret i min øvrige argumentation: Etanol kan IKKE selvantænde ved stuetemperatur, antændelstemperaturen er 363 grader. Derimod kan dampene fra etanol fjernantændes, og de kan også danne eksplosive blandinger med luft.

Alene af den årsag er det betænkeligt at afbrænde sprit indendørs.

I fald du virkelig ikke ved det, er det farlige ved at tænde op i en grill med sprit, netop eksplosionsfaren, og utallige mennesker er blevet alvorligt forbrændt på den konto.

Men jeg kan godt forstå at du trækker dig fra debaten, for de påstande du fremfører på hjemmesiden er helt ude i skoven !

 • 1
 • 0

Uanset brændsel, så er det ualmindelig dumt at fyre et større bål af indendørs hvis der ikke er aftræk. Kroppen har brug for ilt for at overleve og det får den ikke hvis en hyggedims har brugt det hele. Især i nyere meget tætte huse ville jeg være noget bekymret for at være livsafhængig af, at det elektriske ventilationssystem kører.

At der endnu ikke er lovmæssige reguleringer af ethanolpejse skyldes mig bekendt kun, at man afventer en fælles europæisk regulering.

Og nu vi er ved dumheder, så griner jeg lidt over, at Biopejseguide.dk selv genåbner en gammel død tråd, så vi alle kan lugte liget igen ;-)

 • 1
 • 0

Nu har jeg ikke en baggrund som ingeniør, men folk er ikke helt enige omkring bioethanol på kryds og tværs af diverse websites.

http://politiken.dk/tjek/penge/hjemmet/ECE...

Nok om sandsynligheden for selvantændelse af bioethanol.

De fleste ved forhåbentligt at der er en eksplosionsfare forbundet med udhældning af sprit på en tændt grill - det giver sig selv.

Men hvornår er det du mener en biopejs er farlig, hvis ikke vi taler om selve bioethanolens \"potentielle risiko for eksplosion\", som primært er forårsaget af personlige fejl?

Det eneste bevis (hvis man kan kalde det) på at bioethanol skulle være sundhedsskadeligt, er familien i denne artikel (som i øvrigt flittigt er blevet genbrugt i adskillige andre avisartikler) der skulle have fået en slem hovedpine efter at have haft en biopejs tændt i 1 time.

I min verden, er det ikke helt nok data til at konkludere bioethanol er skadeligt - heller ikke fra et videnskabeligt perspektiv.

Rent logisk, kunne man også forestille sig, at bioethanol ville være banlyst for længst, hvis man vidste, det havde en sundhedsskadelig effekt - enig?

Mvh. Biopejsguide.dk

 • 0
 • 0

Men hvornår er det du mener en biopejs er farlig, hvis ikke vi taler om selve bioethanolens\\"potentielle risiko for eksplosion\\", som primært er forårsaget af personlige fejl?

Ja, nu nævner du jo selv det måske allermest farlige: \\"Personlige fejl\\", eller på dansk: Folk som ikke har tålmodighed nok til at vente til \\"bålstedet\\" og omgivelser er HELT kolde, før de hælder mere sprit på. Jeg må indrømme, at jeg har lidt svært ved at se hvordan du på den ene side tror at etanol kan selvantænde ved stuetemperatur, og på den anden side tror at det er ganske ufarligt at hælde nyt brændstof på en ovn eller pejs. Men lad nu det ligge.

Næste risikofaktor: Enhver forbrænding kræver ilt. Når pejsen ikke har nogen skorsten, er der ikke noget træk som kan sørge for et let undertryk i bygningen, og derved suge frisk luft ind. De moderne supertætte huse vel gøre dette problem væsentligt større. Det vil hurtigt føre til let til moderat iltmangel hos dem der opholder sig i rummet, og det alene kunne sagtens forklare både hovedpiner og kvalme. At man i en tilstand af iltmangel er stærkt forøget sårbar for indtagelse af giftstoffer, nævner jeg blot i forbifarten.

Og så kommer vi til de meget omtalte kvalmer og hovedpiner. Al alkohol som sælges uden den voldsomme beskatning der er på alkohol til indtagelse, skal være denatureret.

Normalt bruger man diethylphthalat til dette formål, det er et giftigt stof som jeg synes du skal prøve at søge lidt information om på nettet. Ud over at være akut giftigt, er det også et af de såkaldt hormonlignende stoffer, som er mistænkt for alskens dårligdomme, og som forøvrigt er blevet forbudt til en lang række formål (det bruges også bl.a. som blødgører i plast).

Men man kan vel sige sig selv, at hvis det skal forhindre folk i at drikke skidtet, er det nok rimeligt skadeligt at indtage. Og igen: Uden en skorsten leder man altså dette stof + eventuelle forbrændingsprodukter heraf direkte ud i de opholdsrum, hvor folk nyder bålstemningen.

 • 1
 • 0

Rent logisk, kunne man også forestille sig, at bioethanol ville være banlyst for længst, hvis man vidste, det havde en sundhedsskadelig effekt - enig?

Nej - det kan man heldigvis ikke forestille sig. Livet består, mere eller mindre, af en masse valg som har betydning for hvad man dør af. Det væsentlige for mig er, at den enkelte har information nok om de enkelte valg til at træffe en personlig beslutning. Kører man 20-30.000km i bil hvert år ved man at det er en risiko man kan dø af. Ryger man cigaretter fremgår det ret tydeligt af indpakningen.

Ligesom Niels Terp bliver jeg lidt forarget over brugen af \"bio\", da det i dagens Danmark signalerer \"Helt i orden\" - \"helt ufarligt\". Denne tråd handler for mig at se ikke om fremstillingen af ethanol, men brugen af den.

 • 1
 • 0

I min verden, er det ikke helt nok data til at konkludere bioethanol er skadeligt - heller ikke fra et videnskabeligt perspektiv.

Det er lidt trist, at du stædigt fokuserer på at det er [b]bio[/b]etanol ! Det er ganske almindeligt sprit - [b]bio-[/b] refererer udelukkende til produktionsmåden. Derfor er det også noget sludder, når man på det link du bruger i din argumentation skriver, at

Bioethanol tilhører nemlig Beredskabsstyrelsens klasse 1 for brandfarlige væsker - på linje med sprit og benzin. Det betyder, at dampene fra bioethanol kan antændes ved en temperatur under 21 grader - altså omkring stuetemperatur.

Bioetanol er ikke brændbart [b]på linie med[/b] sprit - det [b]er[/b] sprit !

Men nu kan jeg jo se hvor din misforståelse omkring selvantændelsen kommer fra. Som tidligere nævnt har etanol (sprit, alkohol, what ever) et [b]antændelsespunkt[/b] på 363 grader.

Men det har et [b]flammepunkt[/b] på omkring 14 grader. Det betyder, at ved temperaturer over 14 grader kan sprit[b]dampe[/b] i luften antændes - men det kræver dog stadig en antændelseskilde. Men den holder man jo normalt i hånden, og selv om det er en lang lighter, skal ovnen altså ikke være ret meget over håndlunken før der kan nå at fordampe sprit nok til at skabe en lille eksplosion.

Rent logisk, kunne man også forestille sig, at bioethanol ville være banlyst for længst, hvis man vidste, det havde en sundhedsskadelig effekt - enig?

Nej, det tror jeg ikke. Jeg håber at vi nu er blevet enige om, at der kun findes een slags etanol. Og den er ret skadelig, hvis den bliver indtaget (hvad den ofte gør). Men det er jo folks frie valg om de ønsker at drikke alkohol. Og denatureret kogesprit har vi vel alle lidt af i køkkenskabet - til pletrensning, vinduespudsning eller hvad men nu bruger det til. Men de færreste drikker det, på grund af denatureringen. Men den kommer man altså til at indånde, hvis man brænder spritten af indendørs.

Jeg synes egentlig at det er lidt trist, at man markedsfører sprit som \"bioetanol\", for helt ærligt: Det er blot et salgstrick. Når folk ser det lille ord [b]bio[/b] tror de at det er fuldstændigt uskadeligt, eller endda gavnligt.

Sandheden er at det er ganske almindelig sprit, at det er præcis lige så giftig som den sprit der er i vodkaen i barskabet, og at det ved forbrænding afgiver præcis den samme mængde CO2 som sprit der er tappet fra en hvilken som helst anden dunk.

Nu nævner du selv at du ikke er enginiør - det skal bestemt ikke komme dig til skade. Men det er grunden til at jeg har penslet det lidt ekstra ud.

 • 1
 • 0

Ja, jeg lægger også meget vægt på vigtigheden af at betjene biopejsen med respekt specielt ift. opfyldning af bioethanol. Men personlige fejl er jo altid en risikofaktor uanset om det er brandfarlige materialer eller om det er en motorsav.

Det jeg mener, er mere om selve bioethanolen udgør en konkret sundhedsrisiko ved afbrænding i en biopejs, og det er der ikke nogen beviser på.

Diethylphthalat udgør umiddelbart ikke nogen giftig risiko ud fra dette link:

http://www.kemikalieberedskab.dk/upload/ik...

Jo, ved høj koncentration kan der forekomme farlige situationer, men det er jo slet ikke noget nær, hvad en normal biopejs skaber.

I øvrigt anbefaler vi også at at lufte ud med et interval på 1-3 timer alt efter styrken af flammen.

 • 0
 • 0

I øvrigt anbefaler vi også at at lufte ud med et interval på 1-3 timer alt efter styrken af flammen.

Så undskyld mig - hvad f.... er så forskellen i.f.t. at have et ordentligt ildsted med direkte aftræk, bortset fra en faktor rigtig meget på brændselsprisen ? For mig er en biopejs = en plastikkylling. Begge dele ligner noget det ikke er.

 • 0
 • 0

......Niels Terp for hans tålmodighed med at supplere den viden Joen Falsner er gået glip af i skolen.

Det er bare en understregning af at overliggeren ,der viser den nuværende undvisningsnings højde, må have være gravet flere meter ned underjorden i alt for mange år.

Dernæst den mangel på situationsfornemmelse der udvises, ved at skrive noget sådant ævl i dette forum.

@ Lars Helbro

Langt de fleste foretrækker pseudoting, frem for kvalitet. Der sæges garanteret flere stålbrændovne end masseovne.... .o)

Derfor plastickyllinger :o)

 • 1
 • 0

Langt de fleste foretrækker pseudoting, frem for kvalitet. Der sæges garanteret flere stålbrændovne end masseovne.... .o)

Derfor plastickyllinger :o)

Samme årsag til at det er papkyllinger der ligger i køledisken når vi nu alligevel har uro i hønsegården ;-).

M

 • 0
 • 0

Jeg har aldrig fattet, at biopejse er blevet så udbredte (men jeg er heller ikke ingeniør).

Min undren skyldes specielt de talrige tilfælde af kulilteforgiftning, som er det ulykkelige resultat af, at tænde op i Weber\'en indendørs. Det kan så skyldes, at fatter har glædet sig så meget til at riste bøffer, at en smule regnvejr ikke skal stå i vejen, eller et ulykkeligt selvmord.

Uanset årsagen, så skyldes resultatet kulilte - CO.

Der dannes vel også CO ved afbrænding af \"bio\"etanol?

 • 1
 • 0

Der dannes vel også CO ved afbrænding af \\"bio\\"etanol?

Kulilte forekommer primært ved afbrænding af kulstofholdige ting med for lidt lufttilførsel.

Der skal da nok komme noget, men det gør der jo også hvis man ryger en smøg.

Efter min mening er den største risiko, at forbrændingen bruger så meget ilt at de tilstedeværende (incl. børn !) får en forbigående intmangel. Hertil kommer, at det stads alkoholen er denatureret med, er giftigt i sig selv - ellers ville det ikke afholde folk fra at drikke alkoholen. Og endelig er der eksplosionsfaren ved at man med mellemrum skal efterfylde med sprit.

 • 1
 • 0

Nu er alkohol, ethanol....sprit på dansk også en væske ( CH3CH2OH) der vil udvikle CO med en iltfattig atmosfære......Ligesom indendørs weber griller gør det ved langvarig brug i lukkede rum :o)

 • 1
 • 0

Jeg orkede ikke selv at slå det op, men var dog rimgeligt overbevist om, at sprit består af en hel del kulstofatomer, og derfor er lige så kuliltefarligt som så meget andet ved underskud af ilt.

Det ærgrede mig langt ned i sokkeholderne at konstatere, at på kachelovnsmessen i Wells, Østrig for nyligt, stod der disse misfostre allevegne. Østrig har om nogen et gedigent gammelt fag som hedder kakkelovnsbygning. Det eksisterer stadig, men man skal ud på landet. På messer ser man mere og mere jern og bioethanol. Skammeligt - øv.

 • 2
 • 0

det forkommer mig noget uklart, når der bliver skrevet, at alt ilten bliver suget ud af lokalet. Jeg forstår det sådan at luften bliver skiftet ud konstant. Med mindre at man bor i en totalt lufttæt bolig.

Det bliver den ikke af at man brænder kulbrinte (HC) af i et lukket rum uden aftræk.

Ilten bindes bare til brinten og kulstoffet, og bliver dermed i rummet i form af CO, CO2 og H2O.

Hvis forbrændingstemperaturen er høj nok, vil kvælstoffet i luften også binde sig til ilten og danne NO og NO2.

Selvom nogle af disse har bedre ry end andre, er de alle livsfarlige, i og med at de har stjålet den ilt du selv skal leve af i rummet.

kulbrinten har oven i købet en langt større fylde i gasform end som væske, så de sprækker og nøglehuller der måtte være i rummet udadtil, betyder bare at der presses iltholdig luft ud af rummet, samtidig med at rummet fyldes med de ovenstående gasser som har optaget ilten, hvis ikke der på anden vis tvinges frisk luft ind i rummet.

Eneste trøst er at flammen dør af sig selv, når iltkoncentrationen bliver tilstrækkeligt lav. Men det er overvejende sandsynligt at de der måtte opholde sig i rummet på dette tidspunkt, vil være døde længe inden.

 • 1
 • 0

Lars Helbro og Niels Terp

Hvis de brændeovne skulle være bare halvt så farlige som i giver udtryk for, ville der være en lov imod dem nu, så er sku da til grin at i tror jeres lille skræmme kampagne her inde holder. Er i partnere i et el selskab, hvor i samtidig sælger varmeblæsere og el radiatorer, eller er i bare ikke så godt med? Der findes måder at udvinde etanol hvor den efterfølgende forbrænding er co2 neutral, i kan argumentere her fra og til ja hvor i nu vil, MEN det ændrer ikke facts om at dette er bevist, ydermere er jeres argumenter angående at enhver forbrænding kræver ilt rigtig nok, men det er sku begrænset hvor meget forbrændingen af bioetanol rent faktisk kan tage ud af ilt indholdet i et rum.. Jeres argument angående en weber grill, kan sku også kun få mig til at grine endnu mere, nu er der ikke mange der har smidt en weber grill ind i stuen der efterfølgende er i live og kan berette om det, HVORIMOD der nu nok findes minimum 50.000 husstande i Danmark med en bioetanol pejs i stuen, denne pejs har nok også været tændt mere end et par gange, og disse pejse havde med garanti givet et kæmpe optøjer i medierne, hvis der var nogle der rent faktisk var kommet groft til skade eller var døde af en af disse pejse, så hold venligst jeres fordomme for jer selv, hvis dette mod forventning skulle ske, kan i komme med alle jeres foredomme igen.

 • 0
 • 1

Der findes måder at udvinde etanol hvor den efterfølgende forbrænding er co2 neutral...

Hvad f... tror du da det betyder at noget er "CO2 neutral", mener du at det betyder der ikke opstår CO2 ved forbrænding af "bio"-etanol ?

Med mindre du afbrænder syntetisk sprit, fremstillet af olieprodukter, så er al spritten i Danmark af biologisk oprindelse og dermed mere eller mindre CO2 neutral. Hvad du glemmer er at destillation, transport mv. IKKE er CO2 neutral, heller ikke for dit fænomenale "bio"-etanol. Jeg ved så ikke om der i det hele taget fremstilles ren syntetisk sprit i Danmark, jeg tvivler. Men hvad har det med sagen at gøre ? Denne afbrænding er årsag til et meget usund indendørs klima, uanset hvor meget du råber. Du må da gerne inhalere litervis af denaturerings-stoffet diethylphthalat, eller hvad man nu bruger i stedet for, sammen med den stinkende luft der er resultat af indendørs forbrændingen uden aftræk, men lad være med at argumentere overfor uskyldige ikke vidende at det ikke er et problem ! Men du lever jo nok af at sælge det skrammel...

Så vil jeg da lige fortælle dig at Lars og Niels meget godt ved hvad de taler om !! At der så er sølle 50000 husstande der ubekymret bruger disse pejse er vel ikke større bevis for dens gode egenskaber end 50000 narkomaners anbefaling af heroin...

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten