Accelerometer skal mindske dansk dødsrekord

En løsning er nu klar til de omkring 45.000 ældre om året, der falder og efterfølgende frygter at ligge hjælpeløse og vente på hjælp. En gruppe ingeniørstuderende har udviklet et system, baseret på et accelerometer i bæltet og et særligt armbåndsur, der automatisk kan sms'e eller maile, når den uheldige kommer i problemer.

Armbåndsuret er en del af et afgangsprojekterne på Ingeniørhøjskolen i Århus. Tre studerende har sammen udviklet faldalarmen. En af de tre studerende, Rasmus Larsen, siger:

»Med alarmen vil de ældre få en øget frihed, fordi de kan gå ud, vel vidende, at de kan få hjælp med det samme, hvis de er ude for en ulykke.«

Accelerometeret monteres ved hoften og sender via Bluetooth besked til armbåndsuret i tilfælde af fald. (Foto: Henrik Olsen) Illustration: Henrik Olsen
Lægen, hjemmehjælperen eller en pårørende modtager en sms eller mail med advarsel når brugeren er faldet. (Foto: Henrik Olsen) Illustration: Henrik Olsen

Løsningen fra de opfindsomme studerende består grundlæggende af et accelerometer, der placeres i den ældres bælte, hvor det måler brugerens bevægelser i form af accelerationer.

Den ældre er også iført et armbåndsur, de studerende netop nu er ved at udvikle. I uret skal der blandt andet sidde et Bluetooth-modul, der kan kommunikere med accelerometeret, et GPS-modul, der kan give besked om, hvor den uheldige ældre befinder sig og et GSM-modul, der kan sende sms'er og mails med alle oplysningerne, når noget er galt.

Datastrøm afslører, om det er fald eller hop

En anden af de studerende, Harald Nielsen, forklarer, hvordan accelerometret adskiller et hop fra et fald:

»På datastrømmen fra accelerometeret, ser fald faktisk ens ud uanset størrelse, højde og køn på personen, der falder. Derfor kan vi meget tydeligt se på strukturen af de data der kommer, om der er tale om et fald eller om det er løb eller hop.«

Indtil videre er uret en mobiltelefon med en særlig software, de studerende har udviklet, men håbet er, at der i fremtiden vil være tale om et reelt armbåndsur. Udover at understøtte faldalarmen, skal uret blandt andet kunne hjælpe de ældre med at åbne døre, og i fællesskab med accelerometeret vil uret holde øje med de ældres aktivitetsniveau.

Europarekord i 'døds-fald'

Det nye redskab er særligt relevant i disse kolde måneder med glatte fortove. Her kan en tur ud i den friske luft virke uoverkommelig for ældre, der er dårligt gående. Og statistikkerne taler også deres tydelige sprog; langt flere ældre indlægges med udendørs faldskader i vintermånederne.

I Danmark falder omkring 45.000 ældre hvert år, heraf 40.000 så voldsomt, at de ender på skadestuen, og over 1.300 ældre dør hvert år som direkte konsekvens af en faldulykke. Det er det højeste antal dødsfald på grund af faldulykker i Europa.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Ingeniørhøjskolen i Århus
Statistik fra Statens Institut for Folkesundhed

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Analog Devices leverer en færdig chip med indbygget 3-axis accelerometer og DSP behandling. Fint arbejde udført af de studerende; - hatten af for at få det til at fungere i praksis, men en del af ingeniørernes arbejde er også (bør være!) at afdække hvad der allerede arbejdes på og hvad der findes ude i den store Verden og derefter kan man så forhåbentlig identificere en niche hvorind man kan klemme en unik applikation.

 • 0
 • 0

Der står joikke at de selv har udviklet accelerometret! Mon ikke der er tale om en praktisk anvendelse af et produkt (dvs en applikation)?

Mvh Morten

 • 0
 • 0

...Mon ikke der er tale om en praktisk anvendelse af et produkt (dvs en applikation)?

Mvh Morten

Nej - jeg taler om hele applikationen (detektion af ældre persons fald) INKL. afsendelse af SMS besked, som har været beskrevet og undersøgt siden MEMS accelerometrene så dagens lys for snart en dekade siden!

 • 0
 • 0

Det er et bachelorprojektet under "Sundhedsteknologi i Hjemmet": http://www.iha.dk/sih De studerendes projekt er beskrevet på IHA: http://www.iha.dk/Default.aspx?ID=3424&Act...

endnu en artikel om deres projekt: http://www.teknikogviden.dk/artikelarkiv/2...

Jeg har snakket med de 3 ingeniørstuderende før de gik gik i gang med bachelorprojektet. Der havde de lavet undersøgelser af mange slags fald. Jeg mener at huske at de ville lave deres hardware i form af integrering af moduler med en passende DSP. Firmwaren skriver de selv.

Starten på det hele skete med Stefan Wagners artikel: "Towards an Open and Easily Extendible Home Care System Infrastructure": http://userportal.iha.dk/~jrt/TISpeciale08...

Frameworket hedder OpenCare. Mere om OpenCare her: http://opencareproject.wikispaces.com/ På Download siden findes kildekode (C# for .NET 3.5) for version 1 (Open Source licens), kompileret (binær) program, og dokumentation.

 • 0
 • 0

Først lige en bemærkning: Projektet fungerer muligvis uden det nævnte framework - men det kan også være at det fungerer med frameworket med en fjernopkobling til frameworket (mobile delen af frameworket).

Her er der noget mere dokumentation om SIH softwaren:

SIHFrameworkDesignDocumentationv0.1.pdf Beskriver design bag Basisstations ZeroConfigurationFramework ZCF: http://userportal.iha.dk/~jrt/TISpeciale08...

SIHFrameworkinstallationanddeploymentv0.1.pdf Installation af ZCF: http://userportal.iha.dk/~jrt/TISpeciale08...

SIHFrameworkVendorPackageDocumentationv0.1.pdf Drivere til ZCF: http://userportal.iha.dk/~jrt/TISpeciale08...

Andre dokumenter: SDSD_Strategi_2008_12.pdf Strategi for Sammenhængende Digital Sundhed i Danmark ( http://www.sdsd.dk/ ): http://userportal.iha.dk/~jrt/TISpeciale08...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten