Åbning af luftrum kan kræve målinger i vulkansky
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Åbning af luftrum kan kræve målinger i vulkansky

»Der har aldrig været så stille i luftrummet, siden Jacob Ellehammer fløj,« lyder det fra Jørgen Brandt fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU).

Men hvis den islandske vulkan fortsætter med at udspy aske og holde flytrafikken lammet, så kan det blive nødvendigt, at få måleudstyr op i vulkanskyen.

»Vi kan sagtens hjælpe luftfarten, men det kræver, at vi får målinger inde i forureningsskyen. Men da kilden ikke er konstant, så bliver man nødt til at gøre det løbende. Vi kan lave prognoser fire gange i døgnet, så det kan sagtens lade sig gøre,« siger Jørgen Brandt.

Partiklerne befinder sig i øjeblikket i 5-7 kilometers højde, mens flyene typisk er et par kilometer højere oppe i atmosfæren. Og ingen kender koncentrationen af partikler i skyen. Når luftrummet over Danmark i dag er blevet lukket, så skyldes det i høj grad, at myndighederne ikke ønsker at tage chancer.

Reelt ved man nemlig meget lidt om, hvorvidt koncentrationerne i vulkanskyen er store nok til at udgøre et problem for flyenes jet-turbiner, da der ikke er foretaget målinger af koncentrationerne i skyen.

»Ingen måler koncentrationen oppe i skyen. Der er en kæmpe usikkerhed omkring det. Det eneste vi ved, det er, at vi har flotte billeder fra vulkanen, og vi ved, hvor højt partiklerne kommer op. Men hvad den indeholder og i hvilket omfang, det ved vi desværre ikke. Så vi kan heller ikke sige, hvor store koncentrationerne bliver i Europa,« siger Jørgen Brandt.

Han er heller ikke bekendt med, at andre lande har målt på koncentrationerne oppe i atmosfæren, og ifølge ham har DMU hverken udstyr eller ressourcer til at foretage målinger i atmosfæren.

DMU har målestationer på landjorden i de fire største danske byer, og indtil videre er der ikke målt højere koncentrationer af eksempelvis svovl end normalt.

»Måske er vi lidt i panik«

Partiklerne i vulkanskyen er altså endnu ikke kommet ned til landjorden, og selvom de gør, så ser det ikke ud til, at de vil udgøre en sundhedsrisiko, lyder det fra DMU.

Til gengæld har vulkanskyen lammet luftrummet, og med udsigt til at vulkanudbruddet kan fortsætte i to år, kan det være nødvendigt at få undersøgt koncentrationerne, så luftvæsenet ved mere om problemets omfang.

»Det kan godt være, man er lidt forskræmt. Jeg ved ikke, hvad man gør andre steder, men måske er vi lidt i panik. Jeg kan godt forstå, der ikke tages chancer de første par dage, men hvis det forsætter de næste par år, så må vi indstille os på en ny situation og risikovurdering,« siger Jørgen Brandt.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tænk hvis man havde haft gode måleresultater at sammenligne med. Hvornår får vi igen en chance for at måle i en periode uden udledning af gasser fra flymotorer?

 • 0
 • 0

Et fly med stempelmotor har et luftfilter, og kan vel indsamle luftprøver et langt stykke op i atmosfæren.

Men myndighederne har lukket for at flyvning i Danmark så det er ikkke en mulighed. Selv svæveflyvning er blevet forbudt.

Dog må der gerne flyves med småfly i England, som er tættere på vulkanen.

Hvem sagde overreaktion....?

 • 0
 • 0

Jeg er ofte nede på Kanariaöerne og har oplevet en fem seks Calima (tror jeg det hedder)
Det er fine partikler fra Sahara som bläser ud over havet og rammer Kanariaöerne til stor frustation for alle vi som vil ha sol :)
Et par gange har det väret volsomt meget og himlen var helt diset og gul, det lagde sig overalt som et fint pudder.Men! ..De har da aldrig instillet flyvninger på grund af Calimas og er det ikke det samme som vulkanaske?
Igår da jeg kom hjem fra arbejdet her i sverige satte jeg på terrassen og nöd en strålende sol fra en smuk blå himmel, samtidigt läste jeg i avisen at alle lufthavne var lukkede på grund af asken...

 • 0
 • 0

Er der nogen, der har et gæt på hvormange tusind tons brændstof, der spares i døgnet ved denne "asketorsdags-fredags"lukning?

Og hvor mange tons CO2, NOx osv, vi spares for?

Og gad vide hvor meget benzinprisen falder. Når olieselskaberne brænder inde med store mængder flybrændstof, omstiller de vel til produktion af benzin og diesel; eller hvordan fungerer det?

MVH
Jan - der også ser noget positivt i flyveforbuddet.

 • 0
 • 0

Mer aske til uken
Fredag ettermiddag kom instituttet med en beregning på hvor mye aske det vil være i 5000 meters høyde mellom 16. og 20. april. Denne målingen viser at norsk luftrom blir påvirket i hele denne perioden, og at åpningen søndag raskt kan bli erstattet av en fullstendig stengning.

Bilde som viser asketetthet over Norge tirsdag kan du se til venstre i artikkelen. En animert video, som viser beregningen for hele perioden, kan du se nederst i denne artikkelen.

http://www.nettavisen.no/nyheter/article28...

 • 0
 • 0

situationen eskalere og færørene får et solidt og sunhedsskadeligt aske nedfald hvor dan skal de så evakueres/hjælpes vi har jo valgt ikke at have hospitalsskibe eller andet der kan sendes op til dem.
Hvis vi ikke kan flyve der op er de da i en uheldig situation.

 • 0
 • 0

Under anden verdenskrig blev der fremstillet specielle versioner af ME 109 til brug i de nordafrikanske omraader og de meget stövende landingspladser der.

Men nu er problemet med prövetagning at man i dag näppe har fly med stempelmotorer som kan naa op i den nödvendige höjde? De fleste mindre fly, der i dag endnu flyver med stempelmotor er vel ikke meget bevendt i höjder over 4 -5000 m?.

Og fly der släber svävefly op kan vel overhovedet slet ikke naa derop?

 • 0
 • 0

Partiklerne i vulkanskyen er altså endnu ikke kommet ned til landjorden, og selvom de gør, så ser det ikke ud til, at de vil udgøre en sundhedsrisiko, lyder det fra DMU.

Her på Færøerne løb der sorte striber nedad min hvide bil.

BBC-World viste en bil, der var dækket med lysegrå aske. Rørte man ved det, blev man sort. Det bliver lungerne nok også.

 • 0
 • 0

Nu har myndighederne haft et par dage til at begrunde, hvorfor de har forbudt al VFR-flyvning, hvor det for nogle område savner enhver saglig begrundelse.

Som aktiv svæveflyver savner jeg og utallige af mine ligesindede argumentationen. For ballon-folket må det om muligt synes endnu mere ubegrundet.

Med faldende oplagstal og mange medier, som ynder at opsøge konflikter, er her en oplagt sag at udføre et seriøst journalistisk job omkring. Det må lige være en sag for Ingeniøren som om nogen i dette land må være i stand til at forfølge sagligheden.

 • 0
 • 0

Er der nogen, der har et gæt på hvormange tusind tons brændstof, der spares i døgnet ved denne "asketorsdags-fredags"lukning?

Og hvor mange tons CO2, NOx osv, vi spares for?

Hvis man skal lave det regnestykke, er man også nødt til at indregne den mængde CO2 og andre drivhusgasser vulkanen udspyr. Alt i alt gætter jeg på, at vulkanudbrudet er til ugunst for miljøet. Måske andre har konkret viden?

 • 0
 • 0

Alt i alt gætter jeg på, at vulkanudbrudet er til ugunst for miljøet. Måske andre har konkret viden?

Dette er måske stedet og tiden til at få be- eller afkræftet noget, som er blevet bildt mig ind:
Vi undgår at jetflyene brænder O3 (ozon) af i relativt store mængder.

 • 0
 • 0

I torsdags, da askeskyen lå lige over os på Stevns og der var nogenlunde stille vejr, kunne vi lugte en sur, underligt tør lugt, som jeg aldrig har oplevet før. Da der også kom et fint lag på bilernes lak, gætter jeg på at det var en smule aske fra skyen, der faldt lige her. Den sure lugt mindede mig om svovl!

Hvis jeg ikke husker galt, indeholder vulkansk aske store mængder svovl. Og hvis jeg husker lidt fra fysiktimerne bliver H2O + S = H2SO4, altså svovlsyre.

Hvad sker der, når det begynder at regne mens askeskyen er over os? Syreregn? Hvor meget? Hvad vil det betyde for os?

ING.DK : Her er en opgave for jer, for jeg har ikke set dette oplagte emne behandlet i denne forbindelse.

MVH
Jan - der fik nogle flotte fotos af solnedgangen i støvskyen i torsdags.

 • 0
 • 0

Hvad sker der, når det begynder at regne mens askeskyen er over os? Syreregn? Hvor meget? Hvad vil det betyde for os?

Nu befinder askeskyen sig jo i 6.000-11.000 m højde. Det er over højden hvor nedbør dannes, og tempereaturen i disse højder er langt under frysepunktet, så de relativt få vandpartikler i denne højde vil ikke kunne gå i forbindelse med svovlet.

Men asken bliver jo ikke i deroppe for evigt, så den må jo drysse ned gennem biosfæren lidt efter lidt.

Problemer med syreregn m.m. må vel kendes i områder, der oftere påvirkes af vulkanudbrud end i nordeuropa, og hvor asken kommer ned i højere koncentrationer, fordi den ikke spredes så meget som tilfældet er ved dette udbrud (hvis navn jeg hverken kan stave eller udtale).

Det islandske vulkanudbrud er jo ikke specielt stort eller kraftigt, men det har det særlige, at det bryder gennem en gletcher nedefra, hvormed mødet mellem varm magma og is får asken til at sprede sig eksplosionsagtigt op i stor højde, og derefter over et enormt geografisk område.

Det betyder så at koncentrationen af aske er meget lav. Så lav, at skyen end ikke kan ses, og end ikke giver tydelig rødvarvning af atmosfæren ved solnedgang.

Svovlen udgør jo kun en lille andel af asken, så koncentrationen af svovl i atmosfæren er vel nærmest ubetydelig.

Sikkert en del lavere end det udledningen fra den daglige skibsfart forårsager, og denne spredes jo direkte i den "våde" del af atmosfæren.

Måske det bliver en anden sag, når Katla bryder ud. Denne er jo langt større og kraftigere, og har et tykkere islag over sig. Det seneste udbrud fra 1918 førte af indlysende årsager ikke til store konsekvenser for luftfarten, men måske der foreligger målinger af luftens svovlindhold og PH-værdi fra dengang.

 • 0
 • 0

Ja, måske kunne en LDA-måling afsløre turbulens i flere luftlag og dermed forbedre meteologiske modeller. Eller er det ikke en mulighed?

 • 0
 • 0

I lyset af at der har været vulkaner på Island "altid" og at de faktisk er i udbrud forholdsvis ofte, så er det tydeligt at myndighederne i Europa er taget med bukserne nede.
Det er acceptabelt at man lige den første dag eller to stopper flyvningen, men det er helt amatøragtigt at man ikke fra dag et har sat DMU igang med de der ballonmålinger.
Og lukningen af luftrum under 10.000 fod virker helt uunderbygget. Fly der flyver i den højde er fremdrevet af stempelmotorer og flyver meget langsommere en jetfly - for små privatfly er det 150 - 200 km/t. Selv hvis der var aske i luften ville det næppe betyde det store ved de hastigheder.
Jeg er sikker på at der om nogle måneder vil være røde ører.

 • 0
 • 0

Jeg er sikker på at der om nogle måneder vil være røde ører.

De 2 Finske F-18 Hornet der havde været været på tur inden man begyndte at lukke luftrummet torsdag har tydelige skader.
http://www.bt.dk/udland/jager-fly-haerget-...

Det var et lille fly der i går styrtede ned i England, her tror AAIB ikke det har forbindelse med aske, men man ved ingenting.
He said: "It will form part of the investigation but we do think it's highly unlikely, but we cannot rule anything out at this stage."
http://news.sky.com/skynews/Home/UK-News/T...

Når man åbenbart ved så lidt om hvor meget og hvor asken er, man har kun en ide om hvor farlig den er, ville det så ikke give meget røde øre hvis man afventedel at flyene begyndte at dratte ned, før man greb ind?

 • 0
 • 0

[quoteSå lav, at skyen end ikke kan ses, og end ikke giver tydelig rødvarvning af atmosfæren ved solnedgang.[/quote]

@Søren Lund: Med al respekt: Vil du have 108 fotos af en ekstremt anormal rødfarvet solnedgang taget fra min baghave i Strøby på Stevns?

Resten af din artikel takker jeg for; jeg har ikke den nødvendige ekspertise til at bedømme den og indlejrer den derfor i min nylige viden.

MVH
Jan - der ikke tager eksperters ord for lov, før jeg fatter det selv :-)

 • 0
 • 0

@Søren Lund: Med al respekt: Vil du have 108 fotos af en ekstremt anormal rødfarvet solnedgang taget fra min baghave i Strøby på Stevns?

Hej Jan,

Dem vil jeg da gerne se (behøver ikke alle 108). Kan du evt. lægge et par stykker dem på en server vi kan linke til ?

Jeg kan jo kun tale af egen erfaring, samt for de øvrige læsere (fx fra Nordfyn), der ligesom jeg har skrevet skuffede indlæg over den udeblevne rødfarvning.

Jeg har ellers en flot udsigt over vest fra mine stuevinduer, her i Sønderjylland, og igår aftes kørte jeg ad motorvejen fra Kolding til Kliplev, mellem 20:45 og 21:30, igen uden at observere rødfarvning udover det sædvanlige ved solnedgang.

Jeg har heller ikke bemærket noget udtalt støvlag på min bil, udover det det er naturligt, efter de mange tørre dage vi har haft.

Måske nedfaldet af aske har været mere koncentreret på Østsjælland end i Sønderjylland, og dermed også kunnet give en synlig rødfarvning.

Så er der jo god grund til at lukke Kastrup ;-)

 • 0
 • 0

[quote]@Søren Lund: Med al respekt: Vil du have 108 fotos af en ekstremt anormal rødfarvet solnedgang taget fra min baghave i Strøby på Stevns?

Hej Jan,

Dem vil jeg da gerne se (behøver ikke alle 108). Kan du evt. lægge et par stykker dem på en server vi kan linke til ?
[/quote]

Hej Søren

Jammen så gør jeg da det. Jeg har bare hurtigt smidt et tilfældigt udvalg her http://jesfoto.dk/modeljobs.htm på en af mine hjemmesider. De er lidt tunge at åbne, for jeg har ikke krympet dem først - du ved .. hastværk.

Håber I vil nyde synet. Der er 103 flere at tage af. De fås også i RAW format, men her har jeg brugt JPG af hensyn til browsere, kapacitet osv.

MVH
Jan - der glæder mig over at være fri for at få fly med i billederne fra Stevns for tiden.. Når det nu skal være

 • 0
 • 0

[quote][quote]@Søren Lund: Med al respekt: Vil du have 108 fotos af en ekstremt anormal rødfarvet solnedgang taget fra min baghave i Strøby på Stevns?

Hej Jan,

Dem vil jeg da gerne se (behøver ikke alle 108). Kan du evt. lægge et par stykker dem på en server vi kan linke til ?
[/quote]

Hej Søren

Jammen så gør jeg da det. Jeg har bare hurtigt smidt et tilfældigt udvalg her http://jesfoto.dk/modeljobs.htm på en af mine hjemmesider. De er lidt tunge at åbne, for jeg har ikke krympet dem først - du ved .. hastværk.

Håber I vil nyde synet. [/quote]
Hej Jan,

Tak for billederne!

Hvis himlen over Østsjælland virkeligt så ud som på første billede, med det blotte øje, så er der ingen tvivl. Men nu har fotografier det jo med at se sådan ud, når man fotograferer direkte mod solen.

De fotos, hvor solskiven er skjult af horisonten (2, 4 og 5), er jo heller ikke nør så røde. Her ser man at der er cirrus-skyer på himlen. Disse bliver jo altid rødlige ved solnedgang, pga vandpertiklernes spredning af lyset (scattering).

Det særlige ved vulkanasken er at, selvom koncentration er så lav, så den ikke er synlig, er den stadig i stand til at sprede lyset, således at himlen farves tydeligt rød, der hvor der ellers ikke er synlige skyer.

Jeg fandt dette bille fra Hong Kong, efter Pinatubo's udbrud på Filipinerne.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lamma_ev...

Og således så det ud over staten Washington (!) efter Pinatubo's udbrud.
http://www.atoptics.co.uk/atoptics/sunvolc...

 • Det er stadig fotos, med en vis "kunstig" rødfarvning, men bemærk den kraftige rødfarvning, selvom der hverken er synlige skyer, eller at solen er over horisonten.

Røde skyer ser man jo ofte, men at selve himlen bliver rød ses sjældent, udover et smalt stykke over horisonten, hvis det er lidt diset.

I skrivende stund, er der næsten skyfrit på himlen, udenfor mine stuevinduer, bortset fra lidt cirrusskyer. Disse er selvfølgelig ved at blive rødlige.

Men man kan selvfølgelig overveje, om disse cirrusskyer er cirrusskyer, eller synlige koncentrationer af vulkanaske - for hvordan ser man forskel?

;-)

 • 0
 • 0

Hvis himlen over Østsjælland virkeligt så ud som på første billede, med det blotte øje, så er der ingen tvivl. Men nu har fotografier det jo med at se sådan ud, når man fotograferer direkte mod solen.

De fotos, hvor solskiven er skjult af horisonten (2, 4 og 5), er jo heller ikke nør så røde. Her ser man at der er cirrus-skyer på himlen. Disse bliver jo altid rødlige ved solnedgang, pga vandpertiklernes spredning af lyset (scattering).

Hej Søren

Tak for dine kommentarer. :-)

Jeg burde have skrevet fra starten, at ingen af billederne har været i Photoshop eller det, der ligner. De er ikke engang beskåret, men er kastet over på websiden råt for usødet, for ikke at ødelægge det, jeg betragter som noget der måske kan blive en lillebitte del af en dokumentation for askeskyens virkninger.

Du har helt ret i at fotovinklen er fra Stevns mod vest ind over Tryggevælde Ådal og Østsjælland. Den tynde streg nogle af billederne har i forgrunden, er Tryggevælde Å.

Netop den kraftige rødfarve fik mig til at sadle Nikon'et op og gå i gang. For at få så naturtro farver som muligt, stillede jeg lys og hvidbalance mod jorden, ikke mod solen, og drejede derefter kameraet. Du har nok ret i, at det alligevel er lidt forvrænget i fotoapparatets objektiv/elektronik, men så galt er det heller ikke.

Uden at gøre mig til ekspert i meteorologiske fænomener, finder jeg det netop påfaldende, at solen var så voldsomt rød et stykke tid INDEN solnedgangen, mens selve solnedgangen (noget senere) vel ligner så mange andre smukke solnedgange, måske bortset fra en smule reflektioner lodret op over solen. Det fænomen mindes jeg ikke at have set siden der var sandpartikler fra nogle støvstorme for vel 25-30 år siden.

Men teori er, at solen netop blev så rød da den skinnede skråt gennem askeskyen, men blev normalfarvet, da den kom under den. Det støtter min ide om at vi vitterligt kunne se asken på den måde.

(Måske skulle jeg sætte en serie fotos op i kronologisk orden for overblikkets skyld?)

Jeg hører gerne andre opfattelser.

MVH
Jan - der er spændt på hvad der kommer med regnen ned...

 • 0
 • 0

@Jan,

Hvis jeg ikke husker galt, indeholder vulkansk aske store mængder svovl. Og hvis jeg husker lidt fra fysiktimerne bliver H2O + S = H2SO4, altså svovlsyre.
Hvad sker der, når det begynder at regne mens askeskyen er over os? Syreregn? Hvor meget? Hvad vil det betyde for os?

 • H2O + SO2 --> H2SO4
  Svovl i atmosfæren har en afkølende effekt, svovlet fremmer skydannelsen, det giver sur nedbørt etc.
  Den sure nedbør har nok ikke den store effekt, men S er et plantenæringsstof, som er ved at være en begrænsende faktor for udbytterne på landbrugsjord. Årsagerne er mange, det skal jeg undlade at nævne, men ulemperne er større end fordelene.
  Mikropartiklerne fra vulkanen er sundhedsfarlig og vil nedsætte levetiden for en stor gruppe af mennesker med luftvejslidelser.
  Der er nok ingen tvivl om, at man vil kunne se denne effekt på Island om nogle få år.

Mvh. Per A. Hansen

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten