AAU-professor: Håbløst forældet at nye bilradioer skal have DAB

Plus8. oktober 2020 kl. 10:5123
AAU-professor: Håbløst forældet at nye bilradioer skal have DAB
Illustration: pdsci / Bigstock.
Alle indbyggede bilradioer skal kunne modtage DAB-radio, hvis de er fremstillet efter 21. december i år. Men det er en helt forældet tankegang, lyder det fra en af de danske eksperter, der anbefalede introduktionen af DAB for 20 år siden.
Artiklen er ældre end 30 dage

Af uvisse årsager har både danske og europæiske lovgivere et særligt godt øje til Digital Audio Broadcasting (DAB), bedre kendt som DAB-radio. For mens forbrugerne i stigende grad lytter til radio via podcasts over internettet, så fortsætter politikerne med at satse på DAB-radio.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
23 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
16. oktober 2020 kl. 13:23

Har Dan fået ny titel? Jeg troede han var Klima-, Energi- og forsyningsminister.."Det er den danske teleminister Dan Jørgensen (S)"

22
14. oktober 2020 kl. 14:43

Mig bekendt har man ikke fra EU's side sagt nej til eMBMS. Den engelske version af lovteksten lyder som følger:

"Any car radio receiver integrated in a new vehicle of category M which is made available on the market for sale or rent in the Union from … [two years after the date of entry into force of this Directive] shall comprise a receiver capable of receiving and reproducing at least radio services provided via digital terrestrial radio broadcasting. Receivers which are in accordance with harmonised standards the references of which have been published in the Official Journal of the European Union or with parts thereof shall be considered to comply with that requirement covered by those standards or parts thereof"

Broadcast betyder "en til mange"-transmission imodsætning til almindelig 4G, som er unicast eller "en til en"-transmission. Et alternativ til DAB, som stadig overholder EECC kunne være eMBMS (evolved Multimedia Broadcast Multicast Service, der er en 4G broadcast standard) eller 5G Broadcast. Indtil videre har eMBMS dog kun været anvendt på forsøgsbasis i EU, så der et stykke vej til landsdækkende eMBMS netværk, og det har sikkert lige så lange udsigter at få eMBMS modtagere ud i køkken- og bilradioerne.

Så når EU skriver digital terrestrial radio broadcasting, så er det de facto DAB, da det er den eneste digitale broadcast teknologi, hvor der både er netværk og modtagere udbredt på markedet, hvilket jeg formoder bilproducenterne vil kigge på, når de skal vælge, hvilken modtager de vil putte i deres biler.

Så skulle eMBMS blive en succes for udsendelse af radio på et tidspunkt, så kan jeg ikke læse ud af lovgivningen, at man ikke må installere den teknologi i bileradioerne i stedet for DAB. På nuværende tidspunkt er det bare ikke relevant.

21
13. oktober 2020 kl. 10:53

Uanset hvad teknologien hedder, så forventer jeg radiolyd i bilen max 5 sek efter jeg har trykket på start knappen.

19
11. oktober 2020 kl. 20:47

VW Up har allerede udskiftet bilradioen med en holder til smartphone eller iphone, og mon ikke andre får samme idé.

Så kan man streame musik fra den samtidig med at den viser vejen. Det bruger min søn også når han låner vor Toyota en gang i mellem. Jeg og min hustru har endnu ikke vænet os til, at mobilen også kan være radio.

18
11. oktober 2020 kl. 11:05

For 20 år siden mente den gode professor at DAB var fremtiden, han troede han kunne forudsige fremtiden. Det kunne han ikke, så nu prøver han igen. Nu er det internettet der skal være løsningen? Han tror der er mobildækning overalt, at alle har en smartphone og betaler abonnement. Professoren burde vide at ingen kender den teknologiske udvikling, heller ikke en professor.

17
9. oktober 2020 kl. 20:57

Så længe din FM-radio er tunet ind på en af DR’s FM-stationer i baggrunden, så skulle du meget gerne få trafikmeddelelser via FM, hvis du har sat din DAB-radio op til at måtte tage trafikradio fra FM. Så skifter radioen automatisk væk fra den DAB-kanal du lytter til, mens der er trafikmelding og så tilbage til DAB igen.

14
9. oktober 2020 kl. 08:13

Nogen lovgivere lovgiver kun, fordi de har tid, de skal udfylde. Nogen bilister har den uskik, at de slet ikke hører på underholdning eller radio, mens de er undervejs. De når også frem til rejsemålet.

13
8. oktober 2020 kl. 18:00

Re: Blot et lille aber dabei
Et abonnement til en almindelig mobiltelefon som ikke generer særlig meget datatrafik, kan ikke købes på det danske marked. Produktet findes ikke længere.</p>
<p>Oister har da et pay-as-you-go abonnement til 19 kr/md, 40 øre pr. minut og 10 øre pr. SMS. For de fleste vil det dog nok bedre kunne betale sig med 2 timers tale, 2 GB data og fri SMS for 49 kr/md

Der har været TDC mobiltid. Dette abonnoment var gratis. Blev det brugt ganske lidt, så blev hævet 5 kr. Og disse blev tilbageført, pga. øreafrunding. Så der var ubegrænset forbrug. I dag har TDC ingen billige abonnomenter de kan tilbyde.

Den billigste på det danske marked er Lebara. Her skal man dog være opmærksom på, at der ikke er kundesupport. På deres hjemmeside kan købes pakker, f.eks. med 100GB eller 200GB data, og 100 eller 200 timers tale. MEN kommer man til at købe to pakker, så betaler man også for begge, selvom de overlapper. Og det tager flere måneder at komme igennem på deres support. Og så er problemet for længst dødt, med mindre begge pakker sættes til at trække penge fra kreditkort automatisk...

Det supergeniale ved Lebara, er at man kan undlade at købe pakker. Og så har du et helt gratis abonnoment! Du får kortet med 8 kr. på, og når du har oprettet en konto på nettet, så kan du beholde kortet for evigt. De første to kort, kan du få tilsendt gratis - det tager en del uger... Den hurtigste løsning, er at købe en Lebara pakke på en tankstation. Så kan den bruges med det samme. Deres hjemmeside fungerer fint, og er nemt at bruge. Men, der er risiko for at falde i - og, så er den nemmeste løsning at betale udgiften, som det koster, hvis man skulle få købt flere pakker samtidigt til samme telefon.

Lebara anvender Tele2/Telia netværket og fungerer ligeså stabilt som TDC. Her i området, har jeg bedre og større hastighed på Tele2/Telia, end på TDC. Problemet ved Lebara, er at deres hjemmeside ikke er idiotsikker, og support kan man godt vinke farvel til. Sker fejl, er ofte nødvendigt at fjerne automatisk træk på kort. Jeg har for en sikkerhedsskyld valgt at bruge master-debit kort, så de ikke kan trække mere end det jeg har tænkt mig.

12
8. oktober 2020 kl. 16:50

Et abonnement til en almindelig mobiltelefon som ikke generer særlig meget datatrafik, kan ikke købes på det danske marked. Produktet findes ikke længere.

Oister har da et pay-as-you-go abonnement til 19 kr/md, 40 øre pr. minut og 10 øre pr. SMS. For de fleste vil det dog nok bedre kunne betale sig med 2 timers tale, 2 GB data og fri SMS for 49 kr/md.

11
8. oktober 2020 kl. 16:28

Jeg Lytter til DR P4 på DAB i min bil og jeg får alle trafikmeldinger.

10
8. oktober 2020 kl. 16:09

Måske de unge, som ikke kan slippe deres smartphone kan det være relevant at modtage via den. Jeg vil godt betakke mig for det bøwl og den lydkvalitet. I bilen bruger jeg FM, og det håber jeg vil fortsætte i min tid. Hjemme høres P2 via DAB

9
8. oktober 2020 kl. 15:15

Problemet med DAB, er at det aldrig har været udviklet til at være fremtiden. Det har eksisteret i cirka 20 år, og endnu er det FM nettet, som de fleste lytter til. FM har til sammenligning eksisteret mere end 90 år. Når vi opfinder noget nyt, så er nødvendigt at ikke udvikle døgnfluer. Men, at tænke på, om det holder mere end 20 år. For det er først efter 20 år, at befolkningen - måske - tager det til sig.

6
8. oktober 2020 kl. 14:28

Når jeg er hjemme, bruger jeg som regel DR's radio-app, fordi DAB-signalet ikke er godt nok til, at jeg kan høre DAB i alle rum. Men ofte kommer der afbrydelser i signalet via internettet, og så skal man til at finde frem til appen og genstarte programmet. Det er irriterende i forhold til et FM- eller DAB-signal, som kører videre. Så det med, at man bare kan bruge internettet er ikke det ideelle. Jeg undrer mig dog over, hvorfor der ikke kommer trafikradio via DAB, eller hvorfor man ikke installerer repeatere i tunneller, så man undgår afbrydelser her.

7
8. oktober 2020 kl. 14:29

DAB er en pine i bilen.

Jeg har endnu til gode at opleve problemer med DAB-modtagelsen i min bil noget sted i Danmark. Det virker fremragende for mig (og væsentlig bedre end FM, der visse steder kan være lidt tvivlsom) via en sharkfinn - så der er nok også noget med antenner og modtagere.

5
8. oktober 2020 kl. 14:22

I det offentlige rum tales der ofte om at vi alle har en smartphone....

Hvordan er det lige, at udregningen foretages om at ALLE har en smartphone?

Antallet af Iphones blev beregnet på antal solgte enheder, dette uagtet at mange enheder blev skiftet ud pga. fejl eller blev smidt ud, når der kom nye versioner. Alene i min familie har vi haft mere end 30 smartphones og jeg har haft endnu flere mobiltelefoner.

Af andre beregningsmetoder, er f.eks. mobil abonnementer, som pr. definition indeholder en stor månedlig datapakke og dermed er beregnet på smartphones.

Et abonnement til en almindelig mobiltelefon som ikke generer særlig meget datatrafik, kan ikke købes på det danske marked. Produktet findes ikke længere.

Bliver vi manipuleret?

4
8. oktober 2020 kl. 13:47

Kun hvis man siger ja til at Google mfl. må stjæle endnu mere data end de i forvejen gør. Desuden er det kun et kvallificeret gæt fra telefonen. Hvis du sidder fast i en bilkø kan det være svært at se forskel på det eller om du er stået ud eller netop har brug for besked.

Når det er sagt er DAB en bæ der aldrig har været god til andet end at pakke flere kanaler ind på mindre plads, så man kunne sælge FM-båndet til højestbydende. Derfor er jeg enig i at man bør finde en løsning over mobilen der naturligvis skal tage hensyn til om folk kører i bil eller ej. Eller bare holde fast ved FM. Det virker rigtig godt og har gjort det i mange år. Hvorfor skal man gøre noget kompliceret hvis det kan gøres nemt?

2
8. oktober 2020 kl. 13:30

Det er så naivt og 2020-agtigt at tro at alt vi har brug for idag kan løses af mobilnettet (og helst 5.G selvfølgeligt).

NEJ! Hvad med ALLE dem som ikke lige kører bil - skal de også have trafikmeldinger til at vælte ud af telefonen 3-4 gange om dagen? Skal man så aktivere "kørsel" på sin telefon for at få trafikmeldinger?

Løsningen må være, at der sidder en modtager i selve bilen - og her er laveste fællesnævner altså en "radio". Husk, man må jo ikke betjene sin mobiltelefon under kørsel. (nogle biler har "fastmonteret" telefon så det er nogenlunde lovligt, men det er langt fra alle - og iøvrigt stadig farligt for trafikken).

1
8. oktober 2020 kl. 13:17

Hvis der bare var stabil DAB-dækning, kunne det have givet mening, men det er der ikke. DAB er en pine i bilen. I hjemmet virker det, hvis radioen står i rette vindue i rette rum, men hvad skal det så til for? Også dér er det nemmere og mere fleksibelt at lytte via nettet.