To års forbud mod bidræber-pesticid på vej

30. april 2013 kl. 10:17
Det lykkedes ikke at samle det nødvendige flertal af EU-lande til at forbyde neonikotinoider, der kan være årsag til bidød. Nu vil kommissionen sætte en stopper for brugen i to år.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det lykkedes ikke et flertal af EU-lande at nå til enighed om et forslag fra kommissionen om at forbyde tre sprøjtemidler - såkaldte neonikotinoider - der mistænkes for at være årsag til pludselig bidød, også kaldet colony collapse disorder (CCD).

De tre sprøjtemidler er imidacloprid, clothianidin og thiamethoxam, som alle er milde nervegifte og mindre giftige for eksempelvis mennesker end tidligere anvendte sprøjtemidler - blot ikke for bierne.

Forskerne er dog langtfra enige om, at CCD skyldes de tre neonikotinoider, og der er betydelig uenighed i EU om, hvorvidt et forbud mod de tre pesticider er den rigtige vej.

Ved mandagens afstemning i EU's appelkomité stemte 15 lande for et forbud, mens 8 var imod, og 4 lande afstod fra at stemme. Danmark stemte for forslaget, da det var til afstemning tidligere på året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afstemningen betyder, at der er rykket lidt på balancen i forhold til indførelse af et forbud, men ikke tilstrækkeligt til, at det kan gennemføres med et kvalificeret flertal. Det er nu op til kommissionen at komme med et endeligt forslag for alle medlemslandene i EU.

Læs også: EU parat til at forbyde bidræber-pesticider

»Selv om et flertal af medlemslande nu støtter forslaget, er der ikke det nødvendige flertal. Beslutningen ligger nu hos kommissionen. Eftersom vores forslag baserer sig på en risikovurdering for bierne, som er foretaget af det europæiske fødevaresikkerhedsagentur (EFSA,* red.*), vil kommissionen arbejde videre med den eksisterende tekst over de kommende uger,« fortalte sundhedskommissionær Tonio Borg efter mødet mandag ifølge en meddelelse.

Kommissionen ønsker forbuddet indført senest 1. december, og det vil i første omgang gælde for to år, hvorefter kommissionen vil vurdere effekten samt eventuelle nye forskningsresultater.

Forslaget fra kommissionen omhandler ikke afgrøder, der er uinteressante for bier, eller vintersæd, men det vil gælde al salg til private.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger