Aarhusianske mikro-robotter skal bekæmpe Parkinsons
Bittesmå robotter udstyret med lysdioder lyder måske ikke som medicin mod en udbredt og frygtet sygdom, men hvis forskere på Aarhus Universitet får succes med deres projekt, vil de kunne belyse udvalgte neuroner i hjernen frem for hele områder, som det hidtil har været tilfældet.
»Hidtil er elektrisk stimulering blevet brugt i hjernen på en måde, hvor alle neuroner i det målrettede område bliver påvirket. Med dette projekt rammer vi kun udvalgte, individuelle neuroner ved hjælp af optogenetik med en trådløs mikroskala-robot,« siger Farshad Moradi, lektor ved Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse.
Lyset skal modulere hjernens kredsløbsaktiviteter. Ud over at belyse udvalgte områder skal robotterne fra Aarhus Universitet kunne levere lægemidler direkte til hjernen og måle på de elektriske signaler i hjernen.
De funktioner skal have strøm fra en piezoelektrisk enhed. Piezoelektriske enheder bruges normalt til at opfange energi fra synlige bevægelser. De bruges eksempelvis til at lave trådløse knapper uden batteri.
I dette tilfælde bruges den piezoelektriske enhed imidlertid til at opfange energi fra ultralyd. Det er ikke en stor energikilde, hvilket gør arbejdet sværere for Aarhus-forskerne.
»Den største udfordring bliver at fodre robotten med tilstrækkelig energi. Derfor er vi nødt til at bruge meget, meget effektive materialer og enormt strømbesparende elektriske kredsløb,« siger Farshad Moradi.
Projektet går under navnet Stardust og er et samarbejde med en række andre universiteter i Europa. Det har netop modtaget over 28 mio. kr. fra EU-rammeprogrammet Future and Emerging Technologies (FET).
