Aarhus Universitet kobler sig på omstridt projekt om kold fusion

Forskning i kerneprocesser, der foregår ved lave temperaturer, og som potentielt kan frembringe billig energi, har mange steder et dårligt ry og foregår i dag på forskningens sidelinje afkoblet fra al anden energiforskning.

Her finder man foruden mere seriøse forskere også personer med et tvivlsomt ry.

Det er derfor opsigtsvækkende, at Aarhus Universitet nu vil deltage i denne forskning, som populært benævnes kold fusion, men som med en moderne betegnelse kaldes for Low Energy Nuclear Reactions (LENR) – også selv om det er beskedne ressourcer, der afsættes.

Kim Daasbjerg er professor i kemi ved Aarhus Universitet med en baggrund inden for organisk elektrokemi. Inden for de seneste år har han kastet sig over polymerforskning, og for sit samarbejde med danske virksomheder inden for dette område modtog han i 2015 Danmarks Naturvidenskabelige Akademis Industripris.

På LENR-projektet vil en af hans kandidatstuderende arbejde fuldtid, og en ph.d.-studerende på deltid.

For fire år siden skrev Ingeniøren en række artikler om LENR med udgangspunkt i, at Nasa Langley Research Center havde et lille projekt kørende, og beskrev herunder den italienske ingeniør og opfinder Andrea Rossis projekt med at udvikle og masseproducere en LENR-kilde kaldet E-Cat.

Læs også: Italiensk ingeniør vil masseproducere billig energi baseret på kold fusion

Siden har det ikke skortet på opfordringer fra læsere til at skrive mere om Rossis projekt.

Det har dog ikke været let, for selv om bl.a. svenske professorer har søgt at kigge Rossi i kortene og givet ham en vis form for opbakning, så er Andrea Rossi en meget hemmelighedsfuld og mistroisk person, som gang på gang har overskredet sine egne tidsfrister for, hvornår han ville bringe et produkt på markedet.

Desuden er der rejst tvivl om indholdet af flere af de eksperimenter, som Rossi har udført under overværelse af de svenske professorer, og som er beskrevet i et dokument, der i LENR-kredse kaldes for Lugano-­rapporten fra 2014.

For nylig har Andrea Rossi, der har en noget blakket fortid med et fængselsophold på fire år for skatte- og miljøkriminalitet, tilmed anlagt sag mod sin tidligere samarbejdspartner, Industrial Heat i USA, der efter tre års samarbejde med Rossi hævder, at hans maskine ikke virker.

Miskredit eller mobning

Forskning i kold fusion blev bragt i miskredit, få måneder efter at Martin Fleischmann og Stanley Pons i 1989 fandt en varmeproduktion ved lave temperaturer, som de mente kun kunne forklares med kerneprocesser, men som andre forskere ikke efterfølgende kunne reproducere.

Martin Fleischmann døde i 2012, 85 år gammel. Stanley Pons, der nu er 73 år, lever i dag i Frankrig.

Adskillige mener dog, at Fleisch­mann og Pons havde fat i noget af det rigtige, og at de blev udsat for en form for forskermobning. Et af de projekter, der vil søge at vise dette, har meget passende navnet Martin Fleischmann Memorial Project, og det er dette projekt med den britiske ingeniør Bob Greenyer som en af hovedkræfterne, som Kim Daasbjerg nu kobler sig på.

Bob Greenyer har i en videopræsentation over for potentielle amerikanske investorer og donatorer forklaret, at nanoteknologicenteret ved Aarhus Universitet er yderst velegnet til at studere LENR, fordi man her huser kemi, fysik og nanoteknologi på samme sted og har udstyr, der kan anvendes til at karakterisere de materialer, som indgår i forsøgene

Han forklarer, at Aarhus Universitet til gengæld får mulighed for at være med til en række skelsættende eksperimenter.

Masser af teorier

Der mangler ikke forklaringer på eller teorier for, hvordan kerneprocesser kan foregå ved lave temperaturer, men ingen af disse er bredt anerkendte, og mange er indbyrdes uforenelige.

Læs også: Her er teorierne der skal forklare kold fusion

Generelt antages det dog, at varmeudviklingen i LENR ikke kommer fra fusion, men fra transmutation, hvor man omdanner en isotop til en anden.

Nikkel-62 er den mest stabile isotop af alle grundstoffer, dvs. den har den højeste kerneenergi pr. kernepartikel. Det betyder, at andre isotoper, der omdannes til nikkel-62 vil afgive energi.

Naturligt nikkel består af 68 pct. Ni-58, 26 pct. Ni-60 og 3,6 pct. Ni-62. Omdannelsen af de lettere nikkelisotoper til Ni-62 vil derfor frigive energi. Det er den proces, som stort set alle inden for LENR søger at vise kan foregå ved lave temperaturer og give et energioverskud.

»Kender vi den rigtige forklaring på LENR, kan vi accelerere forskningen,« siger Bob Greenyer i en præsentationsvideo om projektet, som i hans øjne – hvis det lykkes – kan give en Nobelpris.

Når det gælder LENR-eksperimenter, kan det tilføjes, at reproducerbarhed generelt er et problem.

Om LENR-forskningen nogensinde kan vinde bred accept og fra sidelinjen hentes ind på midten af banen, kan kun tiden dog vise.

Ingeniøren har under arbejdet med denne artikel talt med både Kim Daasbjerg fra Aarhus Universitet og Bob Greenyer fra Martin Fleischmann Memorial Project. De har dog ikke ønsket at optræde med citater fra disse samtaler i denne artikel, som derfor udelukkende er baseret på informa­tion, der kan findes på internettet.

Emner : Fysik
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Endelig noget godt nyt om kold fusion. Jeg har selv prøvet at researche emnet på google og det lader til at et universitet (engelsk eller amerikansk) samt russiske forskere har haft succes med at skabe mere energi overskud. Men så løber man ellers også tør for troværdige kilder.. emnet er virkelig svært at finde viden om. I hverttilfælde hvis man er ikke er teknisk. Jeg håber inderligt teknologien kan realiseres. Der må jo være noget om snakken også selvom der ikke har været et gemmembrud i snart 100 år. Så det glæder mig at de i århus vil tage en proaktiv rolle i forhold til denne teknologi. Tænk hvis det faktisk kan lykkes. --

 • 8
 • 9

Sålænge man ikke har skyggen af teoretisk grundlag til forklaring af kold fusion - ej heller reproducerbare eksperimenter eller observationer som snerper i den retning, ja, end ikke så meget som de vageste mave/leverfornemmelser for at der måtte gemme sig noget interessant her - så fatter jeg ikke at Aarhus Universitet vil lægge navn til. Men der er vel en sponsor og får man penge for det kan man jo gøre alt. Nu venter vi på at universitetet tilbyder forskning i livets vand, evighedsmaskinen, syvmilestøvlen og talende hunde.

Hvis Aarhus Universitet faktisk har en form for grund til at tro at kold fusion kan lade sig gøre, så bør de lægge deres tanker åbent frem så vi skatteydere kan se at det hæver sig en smule det plattenslagerniveau vi er vant til fra f.eks. politisk og Bjørn Lomborgs side når det handler om ad administrere vores penge.

 • 12
 • 23

Sålænge man ikke har skyggen af teoretisk grundlag til forklaring af kold fusion - ej heller reproducerbare eksperimenter eller observationer som snerper i den retning, ja, end ikke så meget som de vageste mave/leverfornemmelser for at der måtte gemme sig noget interessant her - så fatter jeg ikke at Aarhus Universitet vil lægge navn til. Men der er vel en sponsor og får man penge for det kan man jo gøre alt. Nu venter vi på at universitetet tilbyder forskning i livets vand, evighedsmaskinen, syvmilestøvlen og talende hunde.

Hvis Aarhus Universitet faktisk har en form for grund til at tro at kold fusion kan lade sig gøre, så bør de lægge deres tanker åbent frem så vi skatteydere kan se at det hæver sig en smule det plattenslagerniveau vi er vant til fra f.eks. politisk og Bjørn Lomborgs side når det handler om ad administrere vores penge.

Hvad er forskning? Er god forskning at eftervise det alle ved endnu engang, eller er god forskning, at forske i det, som ingen endnu ved?

Jeg mener, at Århus Universitet har fat i det helt rigtige - god forskning, er at undersøge det man endnu ikke ved. Århus Universitet, har intet sagt om, at det er tale om kold fusion. Det er forskning i noget man ikke ved, og som man søger at finde årsagen og forklaringen på. Intet tyder på, at denne forklaring er kold fusion, men det er en sjov mulighed, indtil den er modbevist og udelukket. Denne forklaring modbevises og udelukkes ikke uden forskning, og uden at finde årsagen til fænomenerne. Jeg tror dog, at alle indrømmer, at kold fusion er usandsynlig årsag, med vor nuværende viden.

Selvom årsagen ikke er kold fusion, kan meget nemt ske, at man får noget ud af forskningen. Ingen siger, at forskningen skal føre til et kraftværk, eller til noget der kan bruges til at frembringe energi. Det er materialeforskning, der går ud på at forklare nogle egenskaber, som vi endnu ikke har en god og sikker forklaring på.

 • 15
 • 2

For at citere en af de produktive opfindere nogensinde: "I have not failed. I've just found 10000 ways that won't work." Thomas A. Edison

Selv hvis det eneste Aarhus Universitet finder ud af er at det er fup, så er det også et fremskridt. Det er så nok også det mest sandsynlig resultat. Men hvis ingen seriøse forskere vil tage sig tid til at dokumentere dette, så vil der blive spildt investor penge der bedre kan bruges på mere seriøse projekter.

Og så er der lige den, meget lille, muglighed for et seriøst gennembrud i forskningen. Hvilket jo vil have potentiale til at ændre hele verden til det bedre.

 • 16
 • 0

alene udviklingen og den skabte erfaring med måleudstyr der kan tracke kilden til en evt minimal varmeudvikling fra ukendt kilde kan være millioner værd. Hawking påstår sorte huller fordamper til stråling over tid, hvem siger det ikke gælder for enhver masse ,måske er det mørke stof ,man påstår, halvdelen af universets masse består af ,opstået ved den fordampning , er der nogen der ved nok til at afvise den slags scifi uden at teste det. disclaimer : jeg lod lige fantasien løbe, det er ikke en teori jeg vil forsvare endsige spekuleret meget over, bare et eksempel. et andet :>> jeg har 1 kg H2O=1 liter H2O>> ingen beholder>> ingen ting omkring det>>ingen ydre påvirkninger>>det er der bare >>anbragt ved absolut nulpunkt>>dvs evt energi der måtte forlade denne opstilling vil aldrig blive erstattet>>jeg venter en mia år >> vil jeg så stadig have 1kg H2O=1L H20??hvis ikke ???

 • 0
 • 8

Man skal passe på ikke at blande disse to ting sammen.

Forskning er altid glorværdig! Forskning er aldrig ligegyldig! Århus Uni begrænser sin risiko for ikke at få et skadelidt omdømme med en begrænset deltagelse i dette område - men forstår samtidig sin raison d'être som forskningsinstitution og betræder et ukendt område med professionelle resurser.

De der forsøger at stigmatisere dette område er, undskyld mit franske, nogle fjolser! Lad os nu få nogle rigtige forskere til at undersøge et område, som alle må kunne forstå potentialet i.

Historien om den italienske ingeniør Andrea Rossi er noget helt andet. Han er opfinder, og forsøger at slå mønt af noget, han mener er smart. Fint nok, men lad ham nu ligge, indtil han enten har patenteret en teknologi, som derved kan efterprøves i laboratoriet, eller fremviser et reelt produkt, som man så kan kigge på.

Kim Daasbjerg og hans studerende får "thumbs up" fra min side og jeg er sikker på, at deres forskning - kold fusion eller ej - vil give dem og os nye indsigter. Dét er formålet.

 • 16
 • 1

Jeg bemærker at det ikke skorter på banaliteter og floskler om forskning mens ingen - udover Jørgen ovenfor - nævner en lyd om fysikken bag den forjættede kolde fusion ensige udtrykker behov for at kende universitetets overvejelser før det bruger tid på fænomenet og blåstempler det som en seriøs mulighed til overvejelse. Jeg gætter på at interessen for fysik hos herværende begejstrede debattører er lig nul.

Det åbner jo en ladeport af muligheder. Ikke bare ID men damebladene må være en sand guldgrube for frisindede ingeniører og universiteter.

 • 2
 • 11

Is it really allowed to write such a text in one magazine to be was hardcore. In addition alludes they that Rossi has disrepute. Yes who has put out this rumor about a man who does not say a single word that he does not have 100% coverage solution for when he knows that all analyzes everything he says in retrospect. He just can not make any mistakes because then he called swindler. FYYYY FOR A WORLD WE LIVE IN !!!

Quote from text to image of Rossi: "The Italian engineer Andrea Rossi, here with an af their early experiments, is the most prominent person inden for cold fusion. He has gennem several years claimed to be almost ready with a kommercielt product, yet endnu not find. "

How can a device that produce huge amounts of surplus energy that does not exist?

 • 0
 • 11

Fleischmann og Pons var ikke gale videnskabsmænd med sølvpapirshat, de var begge højt estimerede på deres felt. Det gør alt andet lige troværdigheden af deres indledende observationer høj. Desværre lykkedes det ikke at reproducere resultatet.

At en italiensk "opfinder" påstår at kunne løse verdens energiproblemer med LENR har sådan set ikke noget med sagen at gøre. Næste gang er det Thorium. Eller magnetiske monopoler.

Men det er lykkedes en russer at reproducere fænomenet, og andre har kunnet eftergøre hans resultater. Det sker ikke hver gang, men det sker. Det gør en enorm forskel.

Om der sker kernereaktioner i forsøget ved jeg ikke, men de er ved at komme derhen hvor de kan beskrive fænomenet. Betragt det som grundforskning, og glem al hypen. Hvis vi er heldige, kan det faktisk bruges til noget.

 • 3
 • 1

Kan ikke benytte tommel opp eller ned da det fins positiv og negativ informasjon i ditt innlegg. Derimot kan jeg med sikkerhet observer at kunnskaper siste 5 år og da spesielt siste år, ikke er oppdatert!

 • 0
 • 1

Der er vist åbnet en ladeport for alternativ og eksotisk fysik i debatten. UFOer, antityngdekraft, roterende fis i kasketten og andre forsmåede sandheder vil blive the new normal. Aarhus universitet viser vejen

 • 3
 • 2

Jeg har ikke fulgt CF tæt men det er mit indtryk at der er nogenlunde konsensus om at man kan lave apparater der giver radioaktivitet der ikke er begrundet.

Dit indtryk. Nogenlunde konsensus Hvor finder du den? Under alle omstændigheder handler det ikke om at lave radioaktivitet men om at at frigøre energi gennem kernefusion.

Sagen er at der ikke findes en plausibel teori for kold fusion endsige reproducerbare eksperimentelle resultater. Derfor synes jeg at Aarhus universitet skylder at forklare hvad de har i tankerne siden de vil bruge tid og kræfter på dette her. Men tilsyneladende er det eneste man kan finde om emnet herværende artikel i Ingeniøren.

Det er også påfaldende at det der skrives om kold fusion mest handler om at løse verdens energiproblemer (har vi et problem?) men ikke om de konsekvenser kold fusion vil have for teoretisk fysik.

Det lugter af bondefangeri.

 • 3
 • 3

Det er mit indtryk at F&Ps resultater fint kunne reproduceres men at man sagde at det ikke kunne.

Det er desværre ikke tilfældet. Der var utrolig mange laboratorier, der forsøgte at reproducere F&P's resultater efter de annoncerede det, og der blev bevilget en hel del penge. Der var nogle få positive udfald, men med væsentlig lavere energiudvikling end forventet. Til sidst uddøde feltet på grund af frustration over manglende resultater.

 • 3
 • 1

så fatter jeg ikke at Aarhus Universitet vil lægge navn til.

Nu er det jo heller ikke hoved aktiviteten for universitetet men et mindre lille projekt. Det er jo også fint at være med til evt. at kunne udelukke nogen ting.

Helt enig. Forskeren ved han tror. Præsten tror han ved.

Universiteterne skal lave "long-shots" der måske og måske ikke giver positive resultater. Hvis universiteterne altid satsede på det sikre kunne man jo lukke dem og erstatte dem med Teknika og GTS institutter. Desuden - ved at lave forsøget får de studerende der laver forsøget eksperimentel erfaring ligegyldigt hvad udfaldet måtte være, så på den måde giver det under alle omstændigheder mening.

Selv et negativt resultat af AAU's forsøg vil være en positiv forøgelse af vores samlede vidensbase. Og helt ærligt: Der er ikke rigtig nogen der kan forklare Rossi's "tryllekunst" og der er brug for en forklaring - om ikke andet for at lukke munden på en håndfuld konspirationsteoretikere.

 • 6
 • 0

Universiteterne skal lave "long-shots" der måske og måske ikke giver positive resultater. Hvis universiteterne altid satsede på det sikre kunne man jo lukke dem og erstatte dem med Teknika og GTS institutter. Desuden - ved at lave forsøget får de studerende der laver forsøget eksperimentel erfaring ligegyldigt hvad udfaldet måtte være, så på den måde giver det under alle omstændigheder mening.

Er det noget i din argumentation der ikke også vil kunne begrunde forskning i astrologi, læsning i kaffegrums eller mirakler fremkaldt ved bøn?

Jeg noterer at du, som. alle de andre apologeter for initiativet, ikke ofte den ringeste interesse for den fysik som kold fusion handler om.

 • 2
 • 6

For at falsifere en teori må man sætte sig ind i området ligesom du selv har gjort det.

Det er øvelsen i enhver vidensudvidelse....og engang imellem sker der noget, der gør det umulige muligt. Jeg skal ikke plage dig med fortidige eksempler, som du udmærket kender, du som er så bevidst om videnskabens sejre, frem til Lene Hau.

 • 3
 • 0

Er det noget i din argumentation der ikke også vil kunne begrunde forskning i astrologi, læsning i kaffegrums eller mirakler fremkaldt ved bøn?

Jeg noterer at du, som. alle de andre apologeter for initiativet, ikke ofte den ringeste interesse for den fysik som kold fusion handler om.

Næhh fundamentalt, egentlig ikke.... Hvis der er skyggen af en effekt eller noget der er uforklarligt, er det da værd at undersøge. Har du hørt om folk der har haft veldokumenteret succes med læsning i kaffegrums må du meget gerne dele dine oplysninger med os andre.Det ville være både overraskende, spændende og måske åbne for en helt ny gren af fysikken.

Jeg vil lade dit personlige udfald stå ubesvaret - det taler for sig selv..

 • 3
 • 0

Fleischmann og Pons var ikke gale videnskabsmænd med sølvpapirshat, de var begge højt estimerede på deres felt. Det gør alt andet lige troværdigheden af deres indledende observationer høj. Desværre lykkedes det ikke at reproducere resultatet.

Kig på følgende LENR-forsøg:

09/11/2016, Feds May Have Made A Huge Breakthrough In Cold Fusion.

Følgende artikel blev fundet i artiklen ovenfor som link. Følgende søgning gav desværre ingen fund:

2016, DTRA (Defense Threat Reduction Agency), Investigation of nano-nuclear reactions in condensed matter, (backup, Wikipedia: Defense Threat Reduction Agency, dtra.mil: Defense Threat Reduction Agency): Citat: "... The Pd/D co-deposition process has been shown to provide a reproducible means of manufacturing Pd-D nano-alloys that induce low energy nuclear reactions (LENRs). ... Besides LENR, the Pd/H(D) system exhibits superconductivity...These samples have exhibited near room temperature superconductivity. Examples of measured superconducting transitions of PdHx samples are shown in Figure 1-2. ... We believe the two phenomena, LENR and high Tc superconductivity, are related and that both need to be investigated in order to gain an understanding of the processes occurring inside the Pd lattice. ... The following salts from Aldrich were used: palladium chloride, copper (II) chloride, nickel chloride, lithium sulfate, and mercurous sulfate. Lithium chloride came from Fluka. Aldrich HPLC grade water was used in light water experiments. Deuterated water (99.9% D) was obtained from Aldrich. Uranyl nitrate was obtained from SPI Chemicals. For deuterated water experiments, the lithium chloride and lithium sulfate were dried prior to use. Plating solutions were typically 0.03 M MCl2 (where M = Pd, Ni, or Cu) in 0.3 M lithium chloride. ... In 1989, the Department of Energy (DoE) conducted a review of the phenomenon. The conclusions of the review were that the claims of excess heat were not convincing, that the excess heat was not shown to be associated with a nuclear process, and that the evidence of neutron emission was not persuasive. In the aftermath of the DoE review, it was concluded that heat was not going to convince anyone that nuclear events were occurring inside the palladium lattice. Also heat does not provide any information as to the processes occurring inside the Pd lattice. For these reasons, the emphasis of the research done as SSC-Pacific shifted from heat to looking for nuclear emissions such as γ -/X-rays and tritium. ... 3.0 SUMMARY OF RESULTS ... It can be seen that as the neutron count rate increased, a simultaneous decrease in the cell voltage was occurred. Such decreases in cell voltage are indicative of heat production.21 The measured cell current/voltage profiles are shown in Figure 3.1-2d. ... 3.1.3 Summary of microscopic analysis and scanning of the CR-39 detectors used in the SRI replication ... At the end of the experiment, Fran Tanzella etched CR-39 detectors 10-5 and 10-6 and sent them to SSC-Pacific for microscopic analysis. Tracks were observed on both the front and back surfaces of both detectors. Figure 3.1-4 shows a photomicrograph of detector 10-5 obtained at 1000x magnification showing the density of tracks obtained. The image shown in Figure 3.1-4a was obtained by focusing the microscope optics on the surface of the detector. It can be seen that there are dark, circular and elliptical tracks. There are also smaller, shallower tracks that are due to either latent tracks deeper inside the plastic, or to particles that barely impact the detector, or to highly energetic charged particles. ... In Figure 3.1-4a, a triple track is circled. As will be discussed vide infra, such tracks are indicative of ≥ 9.6 MeV neutrons. ... A control experiment using CuCl2 in place of PdCl2 was done at SSC Pac. The SRI protocol for the immersion experiment was followed in the control experiment...No tracks were observed for the CuCl2 experiment. ... Figure 3.1-10, and energy distributions of the charged particles, Figure 3.1-11, were determined. For protons, a the major peak is observed at ~ 11.5 – 12 MeV for the front CR-39 surfaces and ~ 9.75 MeV for the back CR-39 surfaces. The distribution of α particles is nearly uniform because they are mainly secondary particles. ... 3.1.6 Conclusions ... The three analytical techniques gave complementary results. ... From the BF3 data, it is interesting to note that the bursts of neutrons occurred during the plating phase of the Pd/D co-deposition process. Once the Pd had plated out and the current was ramped up, the neutron bursts ceased. This implies that high D loading is not necessary for neutron production, which agrees with the early BARC results.34 The BARC experiments used Ag0.25Pd tubes instead of Pd rods. ... 3.3.6 Discussion of the origins of triple tracks in Pd/D co-deposition experiments The triple tracks observed in the CR-39 detectors used in the Pd/D co-deposition experiments indicate that neutrons with energies between 9.6 and 15.44 MeV are formed. What are the origins of these neutrons? The primary, (7) and (8), and secondary, (9) and (10) plasma fusion reactions are:44 ... The natural uranium witness material experiments suggest that LENR can be used to create a hybrid fusion-fast fission reactor. Fusion is neutron rich but energy poor while fission is neutron poor but energy rich. Figure 3-1 illustrates the concept of behind a hybrid reactor that combines rich fusion neutrons with rich fission energy. A hybrid fusion-fast fission system capable of fissioning fissile, or fertile, actinides has an impact on nuclear power systems and the remediation of nuclear waste. By using natural uranium, uranium enrichment is unnecessary, removing its economic, environmental, and energy costs. By using fast neutrons, plutonium is not bred, but is consumed. Consequently, there is the potential to burn spent nuclear fuel in situ with little or no reprocessing, removing both environmental and public health concerns, and limiting nuclear weapons proliferation. By burning existing nuclear waste, a major impediment to increased nuclear energy is removed. Other potential uses of LENR generated fast neutrons are the creation of radioactive isotopes that are used in medical diagnostics and treatments as well as geological and chemical tracers. ... 5.0 Conclusions ..."

 • 0
 • 1

Er det noget i din argumentation der ikke også vil kunne begrunde forskning i astrologi, læsning i kaffegrums eller mirakler fremkaldt ved bøn?

Det sidste har man da gjort: http://www.nytimes.com/2006/03/31/health/3...

Ikke overraskende var der ingen effekt af bønner - ud over placeboeffekten hos dem som vidste der blev bedt for dem(!!)

Undersøgelsen har så ikke flyttet noget som helst; ateisterne mener det tydeligt viser at der ingen Gud(er) er, de troende mener at Gud naturligvis ikke vil lade sig 'teste', hvorfor netop disse bønner er blevet ignoreret i det hinsidige.

I øvrigt kan man jo sige at der konstant løber et fortsat eksperiment på verdensplan, idet religiøse overalt på kloden beder adskillige gange om dagen - uden at der sker en disse...

 • 1
 • 0

Der er vist åbnet en ladeport for alternativ og eksotisk fysik i debatten. UFOer, antityngdekraft, roterende fis i kasketten og andre forsmåede sandheder vil blive the new normal. Aarhus universitet viser vejen

Hej Søren

Heldigvis skal du ikke spise en gammel hat :-) Her er lidt blandede fysik-bolsjer:

European Space Agency (2006, March 25). Anti-gravity Effect? Gravitational Equivalent Of A Magnetic Field Measured In Lab. ScienceDaily: Citat: "... Although just 100 millionths of the acceleration due to the Earth's gravitational field, the measured field is a surprising one hundred million trillion times larger than Einstein's General Relativity predicts ... "We ran more than 250 experiments, improved the facility over 3 years and discussed the validity of the results for 8 months before making this announcement ... "If confirmed, this would be a major breakthrough," says Tajmar, "it opens up a new means of investigating general relativity and it consequences in the quantum world." ..."

Unbearable Lightness: A new theory may explain why objects tend to stay put. by Corey S. Powell. Originally published in Scientific American, Vol. 270, No. 5, pp. 30-31, 1994, backup: Citat: "... Suffering from inertia? Gravity got you down? You are not alone. Gravity and inertia are among the most fundamental attributes of anything possessing mass. But researchers have never attained a satisfactory understanding of the fundamental nature of gravity. Inertia has proved an even more elusive problem. Ever since Isaac Newton articulated his three laws of motion, scientists have simply accepted the existence of inertia as a given: bodies in motion remain in motion, and those at rest stay at rest, unless acted on by an outside force. ... Linking gravity to the zero-point field automatically draws inertia into the explanation and so naturally accounts for the equivalence of inertial and gravitational mass. ... That phenomenon raises the highly speculative prospect that the proper electromagnetic field could elminate the inertia of any object, thereby permitting levitation. Controlling inertia may be possible, Haisch reluctantly concedes ..."

University of Arizona (2013, January 8). Testing Einstein's famous equation E=mc2 in outer space. ScienceDaily: Citat: "... In simple terms, the former, also called inertial mass, is what causes a car's fender to bend upon impact of another vehicle, while the latter, called gravitational mass, is commonly referred to as "weight." ... "But my point is that gravitational mass may not be equal to inertial mass due to some quantum effects in General Relativity, which is Einstein's theory of gravitation. To the best of my knowledge, nobody has ever proposed this before." ... The key to understand Lebed's reasoning is gravitation. On paper at least, he showed that while E=mc^2 always holds true for inertial mass, it doesn't always for gravitational mass.

"What this probably means is that gravitational mass is not the same as inertial," he said. ... According to the UA physicist, the curvature of space is what makes gravitational mass different from inertial mass. ..."

American Physical Society (2009, August 24). Rewriting General Relativity? Putting A New Model Of Quantum Gravity Under The Microscope. ScienceDaily: Citat: "... The theory, which Einstein developed in the early 20th century, says that matter curves spacetime, and it is this curvature which deflects massive bodies – an effect that we interpret as the influence of gravity. The theory has been tested to extremely high accuracy and without it, our satellite global positioning system would be off by about 10 km per day. ..."

18. jan 2011, ing.dk: Derfor starter din bilmotor: Der er relativistiske effekter på spil: Citat: "... Samlet set viser de detaljerede beregninger, at 1,7 – 1,8 volt af spændingsforskellen på 2,1 volt i et blybatteri skyldes relativistiske effekter. ... Og så slutter de artiklen af med disse ord: ”Finally, we note that cars start due to relativity”. ..."

einstein.stanford.edu: Is the gravity of distant objects the cause of inertia?: Citat: "... We do not really know. General relativity and Mach's Principle seem to suggest that this is true. ..."

Physics World, December 1999, Volume 12 Issue 12 Article 2: Quantum gravity presents the ultimate challenge to theorists: Citat: "...Physics in the 20th century is founded on the twin pillars of quantum mechanics and the theory of relativity. However, in spite of the enormous successes of each theory individually, the two appear to be incompatible. This embarrassing contradiction at the very heart of theoretical physics remains one of the great outstanding challenges in science..."

 • 0
 • 1

I øvrigt kan man jo sige at der konstant løber et fortsat eksperiment på verdensplan, idet religiøse overalt på kloden beder adskillige gange om dagen - uden at der sker en disse...

Du ved da ikke hvad der ville være sket hvis det ikke blev bedt....

Hvorom al ting er, forskning i kold fusion er godkendt fordi: man ved jo aldrig og der er mere mellem himmel og jord og bank under bordet. Hvorfor ikke gå nye veje? Jeg foreslår man laver nogle blindforsøg - med og uden bønnekor i en nærliggende kirke. Måske er der en statistisk sammenhæng mellem temperaturen i forsøget og korets aktivteter. Det ville være uhyre interessant. Hvad siger iøvrigt horoskopet og tarokkortene? Er auraen positiv?

 • 0
 • 1

I øvrigt kan man jo sige at der konstant løber et fortsat eksperiment på verdensplan, idet religiøse overalt på kloden beder adskillige gange om dagen - uden at der sker en disse...

Hej Henrik og Søren

Bare rolig - det er der også blevet forsket lidt i :-) :

Ohio State University. (2011, March 22). Feeling angry? Say a prayer and the wrath fades away, study suggests. ScienceDaily.

Baylor University. (2014, August 12). Anxiety and amen: Prayer doesn't ease symptoms of anxiety-related disorders for everyone. ScienceDaily: Citat: "... While previous research has shown that people who have a secure attachment to God are more satisfied with life and less depressed and lonely, little attention has been paid to psychiatric symptoms, said researcher Matt Bradshaw, Ph.D., assistant professor of sociology in Baylor's College of Arts & Sciences. "For many individuals, God is a major source of comfort and strength that makes the world seem less threatening and dangerous. Through prayer, individuals seek to develop an intimate relationship with God," Bradshaw said. "Those who achieve this goal, and believe that God will be there to protect and support them during times of need, develop a secure attachment to God. In this context, prayer appears to confer emotional comfort, which results in fewer symptoms of anxiety-related disorders. ..."

 • 2
 • 0

I øvrigt kan man jo sige at der konstant løber et fortsat eksperiment på verdensplan, idet religiøse overalt på kloden beder adskillige gange om dagen - uden at der sker en disse...

Du ved da ikke hvad der ville være sket hvis det ikke blev bedt....

Hæ hæ, næh, men i betragtning af at ham der sidder ved rattet angiveligt skal være almægtig og alvidende, så sker der forbandet lidt i forhold til hvad der burde på dén konto...

Men det kan jo hurtigt udarte til en længere debat, som vist ikke rigtig hører hjemme på dette forum.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten