Aarhus-professor: Kraftværker er skyld i mangel på drikkevand
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Aarhus-professor: Kraftværker er skyld i mangel på drikkevand

Kraftværker bruger så meget vand til køling, at store dele af verden risikerer at tørste, hvis ikke der bliver skruet kraftigt ned for hanerne allerede nu.

Sådan lyder advarslen i to nye rapporter (rapport 1 og rapport 2) fra forskningsorganisationen CNA Corporation, som hører under den amerikanske flåde. Bag rapporterne står blandt andre professor Benjamin Sovacool, direktør for Aarhus Universitets Center for Energiteknologier.

Han har sammen med internationale kolleger forsøgt at fremskrive energiproduktion og vandforbrug for at finde ud af, om der bliver vand nok til alle. Men inden forskerne kom så langt, var de nødt til at vurdere, hvor meget vand kraftværkerne bruger i dag. Det viste sig at være lettere sagt end gjort.

»Det er et kæmpestort problem, at elsektoren ikke kortlægger, hvor meget vand den egentlig forbruger,« siger Benjamin Sovacool i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet.

Af mangel på data for energisektorens samlede vandforbrug har forskerne gennemført fire case-studier i Frankrig, USA, Kina og Indien. Derefter har de fremskrevet energiforbrug og vandmængder til 2040. Alle studier viste, at det er umuligt at opretholde produktionen af energi og samtidig imødekomme efterspørgslen på vand.

»Hvis vi fortsætter med at forbruge vand så ukontrolleret, som vi gør i dag, vil vi ende i en uoverstigelig global vandkrise. Hvis ikke vi ændrer vores vandforbrug, vil der ikke være nok vand til os alle sammen i 2040. Der er ingen tid at spilde. Vi skal gøre noget nu,« siger Benjamin Sovacool.

Ifølge rapporterne vil vandmangel allerede berøre 30-40 procent af verdens befolkning i 2020. Klimaforandringer kan gøre manglen endnu mere udtalt.

Rapporterne kommer med seks anbefalinger til at løse 'den forestående globale vandkrise', som Aarhus Universitet formulerer det:

• Forbedring af energieffektivitet

• Mere forskning i kølesystemer og afkølingscyklusser

• Registrering af kraftværkernes vandforbrug

• Massiv investering i vindenergi

• Massiv investering i solenergi

• Stop for brugen af fossile brændstoffer

Der er ingen tvivl om, hvad forskerne lægger mest vægt på, når de fremhæver, at vind- og solenergi er de eneste to systemer, 'der ikke har vandkrævende nedkølingssystemer'.

'Vi bør udskifte gamle energisystemer med langt mere vind- og solenergi,' konkluderer meddelelsen fra Aarhus Universitet.

...virkelig penge på den slags? Det er på tide man luger ud i universiteternes 'forskning og anbefaling' rundt omkring, hvor nogen tosser får lov at dyrke deres hobbies for vores penge.

Fint at ing.dk bringer den slags frem i lyset!

  • 13
  • 44

?? Hvad er det lige præcis du er sur over?? Er det ikke meget relevant at få kortlagt hvor meget vand der bliver brugt til køling i kraftværker og er det ikke en opgave for universiteterne?

  • 34
  • 9