Aarhus-forsker vil kurere akne med bakterier fra sund hud
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Aarhus-forsker vil kurere akne med bakterier fra sund hud

Foto: Wikipedia

En gruppe forskere fra Aarhus Universitet med professor Holger Brüggemann i spidsen prøver nu at komme bumseramte unge til undsætning ved at bruge bakterier fra sund hud til at bekæmpe de bakterier, der giver røde, betændte hudsække.

»Vi har fundet ud af, at folk med akne har en overvægt af en bestemt undertype af bakterien Propionibacterium acnes. Vores idé og håb er at udvikle en slags probiotika for huden, der kan gå ind og erstatte denne undertype,« siger Holger Brüggemann og forklarer, at vi alle har den aknefremkaldende bakterie på huden, men at det kan være meget forskelligt, hvilket spillerum den får.

Han understreger, at man ikke ved helt præcist, hvorfor nogle får akne, mens andre ikke gør, men at gener og immunforsvar spiller en rolle for, hvor modtagelig huden er.

Samtidig ved man fra studier af tarmbakterierne, at man er i større risiko for at udvikle sygdomme som irritabel tyktarm, hvis man har en lav grad af bakteriediversitet, og det samme kan Holger Brüggemann se, gør sig gældende for huden.

»Vi har registreret lav diversitet i de områder, hvor huden er irriteret. Om problemet er gældende for alle hudbakterier på patienten, ved vi dog ikke,« siger han.

Læs også: Livsvigtige hjælpere – og ny vej til behandling og forebyggelse: Bakterierne styrer dit liv

Hvad han ved er, at når vi trasker ind i puberteten, er det slut med den bløde barnehud. Hormonerne suser gennem kroppen, og androgener får kirtler i huden til at producere talg. En forhøjet produktion af androgener kan derfor resultere i, at den øgede talgmængde tilstopper porerne i huden så meget, at de ikke kan ånde, og det giver glimrende grobund for bakterier, hvilket kan resultere i betændt hud.

I slemme tilfælde kan lægen udskrive antibiotika, så bakterierne kan blive drevet væk. Men ud over frygten for multiresistente bakterier, er der også den ulempe, at antibiotika også kaster sig over de gode bakterier, som hjælper os mod andre typer af infektioner, understreger Holger Brüggemannn.

Foto: Nanna Skytte, Ingeniøren

Sekventerede bakterier

Forskergruppen har i stedet gen­sekvenseret de forskellige undertyper af P. acnes for at finde de særlige kendetegn. Herefter har en række forsøgspersoner fået påført P. acnes-undergrupper fra sund hud for at se, om de ville slå sig ned og kolonisere sig over længere tid.

Forsøgspersonerne har dog ikke selv akne, da det kræver helt andre tilladelser at involvere folk med hudsygdomme. Men det vil stadigvæk være muligt at se, om de ekstra bakterier kan gro i huden, og det er det, Holger Brüggemann, Hans Lomholt og Mogens Kilian vil undersøge i den kommende tid.

Læs også: Opsigtsvækkende dansk forskning: Disse to bakterier kan give type 2 diabetes

Drømmen er, at bakterierne bider på, og at det vil give mening at producere en form for probiotika med dem, som teenagere kan forhåndsbehandle sig med før puberteten, hvis de er vurderet i risikozonen. For ifølge Holger Brüggemanns forventning er det for sent at gøre noget, når først aknen er i udbrud

Indtil videre har projektet været mere udfordrende, end han forventede fra begyndelsen før sommerferien. Da troede han, at det ville være en forholdsvis nem procedure at dyrke de gode bakterier på huden.

»Men vores bakterieflora er meget kompleks og lader sig ikke nemt manipulere, så det er ikke en simpel konkurrence, der udspiller sig på huden. Derfor er det også for tidligt at konkludere noget endnu. Det tør jeg slet ikke,« siger han.

Køb aloe vera planter og brug den friske gel
brug ikke den grønne saft da den kan være hud irriterende
og høst fra de nederste blade tag kun det der skal bruges og lad nogle cm sidde tilbage lad planten være når den er beskåret så den kan komme sig igen, så kan den plantes om året efter og vil have dannet en masse nye skud.
brug ikke for små planter, tag nogle der er mindst et år gamle.

man skære bare et stykke af skære det op så kan komme til gelen og smøre den så bare på, smør på om morgenen midt på dagen og om aftenen og bare lad det sidde-

bumser i udbrud er det for sent gøre noget ved men bumser på vej vil stoppe og forsvinde igen. og desuden vil huden heles meget hurtigere med aloe gelen,

de helende egenskaber er kun gode når bruger den friske gel færdige produkter er der ikke nogen særlig virkning ved

og så skal man ellers lade være med pille i huden.

  • 0
  • 5

Det er uhyre simpelt at forklare, hvorfor 100% ISOPROPANOL på en vattot er så effektivt.
Ren isopropanol er fedtopløsende, så "fedtproppen" opløses og giver fri adgang til de inficerede porer.

Isopropanol er bakteriedræbende i både koncentreret og fortyndet tilstand. Faktisk er det mest bakteriedræbende i 35%'s koncentration, men det virker altså desinficerende lige fra begyndelsen og hele vejen ned, selv om det fortyndes mere og mere på vejen ned.

Personligt er jeg ikke hudlæge, så mine erfaringer er begrænsede, men jeg har aldrig hørt om tilfælde hvor det ikke virkede.

Til gengæld har det forbløffet mig, at det tilsyneladende fungerer effektivt, allerede ved indgnidning på den første ømme plet (der ikke engang behøver være blevet rød endnu). Huden ser helt intakt ud, og infektionen ligger så godt beskyttet i dybden, at man skulle forsværge en virkning. Alligevel plejer det at virke.

Det er stort set gratis at prøve. Som kaburatorsprit koster 100% isopropanol ca. 10,- kr. for en liter (men er så er den desværre oftest farvet).
Mentalhygiejnisk er det dejligt at føle, at man selv kan gøre noget ved problemet.

Man undgår at indtage antibiotikummet tetracyclin (og derved ødelægge sin indre bakterie-balance). Selvfølgelig desinficerer isopropanol huden, hvor den påføres, men i øvrigt er den totalt uskadelig i de meget små mængder, der kræves. Efter mit skøn er det den mindst-skadelige/ugiftige behandling, der findes.

De meget svære acne-tilfælde har jeg ingen erfaringer med, men proceduren virker godt på middelsvære tilfælde. Naturligvis kan behandlingen ikke fjerne allerede dannede ar, men den kan forhindre dannelsen af nye ar.

Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.

  • 2
  • 2

Men prøv lige på et lille område først for at se om du kan tåle det.
Nogle mennesker er overfølsom overfor aloe vera og udvikler en kraftig alergisk reaktion - så er det ikke så fedt at have det i hele ansigtet, fordi man læste på nettet at det er godt mod alt.
- og nej, hvis først man har fået den allergiske reaktion, kan det ikke bare vaskes af....

  • 2
  • 1