Aarhus-forsker finder nyt kolesterolsænkende stof

Der kan være ekstra håb for de mange danskere, der i dag lever med et forhøjet niveau af kolesterol i blodet. En ung forsker ved Aarhus Universitet har netop arbejdet med, hvordan kolesterolindholdet kan komme ned.

Der findes i dag eksempelvis mejeriprodukter på markedet, der indeholder kolesterolsænkende plantesteroler, men problemet er, at de er dyre og energikrævende at fremstille, hvis det skal ske i større skala.

Men ph.d.-studerende Worawan Panpipat ved Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet har fundet en ny kemisk forbindelse med samme kolesterolsænkende effekt.

Worawan Panpipat, ph.d.-studerende ved Institut for Ingeniørvidenskab, har via gentagne forsøg i laboratoriet fundet frem til en ny kemisk superforbindelse med kolesterolsænkende virkning. Hun har netop netop modtaget den internationale AOCS-pris (American Oil and Chemists’ Society) for sin forskning. Illustration: Henrik Olsen

»Det var et omfattende stykke laboratoriearbejde. Jeg startede helt klassisk fra bunden og har lavet stribevis af reaktioner mellem forskellige naturlige plantesteroler, fedtsyrer og aminosyrer. Nu ser det ud til, at mine anstrengelser har båret frugt,« fortæller hun i en meddelelse fra universitetet.

Efter forskerens opfattelse er det nye stof så effektivt, at det kan blive et reelt alternativ til medicinsk behandling. For store mængder af kolesterol i blodet udsætter mange mennesker for hjertekarsygdomme, som i dag er blandt de hyppigste dødsårsager. Og netop denne egenskab kan åbne helt nye muligheder for Panpipat Worawans arbejde.

Kolesterolsænkende medicin baserer sig på statiner og er blandt de absolut mest sælgende medikamenter i verden overhovedet med en samlet omsætning på langt over 100 milliarder kroner. Der er dog en række bivirkninger ved statiner, som ikke findes i samme omfang i plantesteroler.

Det nye stof, som Panpipat Worawans er kommet frem til, er letoptageligt og på en gang billigere og mere bæredygtigt at fremstille end de allerede kendte derivater af plantesteroler.

Med en reaktionstid på blot 12 timer, et meget lavt forbrug af aktiveringsenergi i skabelsesprocessen og en udnyttelse af stoffet fra reaktionen på hele 90 procent, så er det et resultat, der har vakt opsigt i den funktionelle fødevareindustri.

Panpipat Worawan har da også netop modtaget en pris for sine resultater fra American Oil and Chemists' Society (AOCS).

Mens naturligt plantesterol har en lav opløsningsevne og dermed er svært for tarmen at optage, så har det nye stof en høj opløsningsevne, der sikrer kroppen optimal adgang til det.

»En stor del af de naturlige plantesteroler fra kosten passerer igennem fordøjelseskanalen. Det nye stof har en molekylær struktur, der forbedrer optagelsen markant,« forklarer Worawan Panpipat.

Læs også: Mælkeprotein afhjælper kolesterolophobning

Hun har udviklet stoffet i to variationer af syntetiseret plantesterol. En variation, der er opløselig i fedt, og én, der er opløselig i vand. Det giver mulighed for at berige flere typer af fødevarer såsom læskedrikke og mejeriprodukter.

I Danmark anslår Hjerteforeningen, at over halvdelen af alle voksne lever med forhøjede kolesteroltal.

Læs også: Langt flere end tidligere antaget har arvelig kolesterolsygdom

Kolesterol er et fedtstof, der dannes i leveren og føres rundt i blodbanen. Det er en livsnødvendig byggesten i kroppen, men især animalske fedtstoffer kan bidrage til en mængde af kolesterol i blodet hos mennesker, der er skadelig.

»Når kroppen har for meget kolesterol, aflejres det i blodkarrene, og det medfører en væsentlig risiko for blodpropper og andre hjertesygdomme. Det nye stof ser ud til at have den egenskab, at det kan udkonkurrere det såkaldt dårlige LDL-kolesterol i kampen om optagelse i kroppen,« forklarer Worawan Panpipat.

Stoffet har en kemisk struktur, der binder sig til det begrænsede antal kolesteroltransportører i tarmens cellevægge, og på den måde hæmmer det optagelsen af kolesterol, som i stedet for udskilles via afføringen.

Endnu mangler der dog en række dyreforsøg, der skal se, om der er bivirkninger ved produktet.

Dokumentation

AU: Forsker finder nyt kolesterolsænkende stof

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er det godt at sænke kolesterol?

Hele ideen om at kolesterol på en eller anden måde er skadeligt er bundet sammen med lipid hypotesen som efterhånden er ret godt hullet, så måske er det på tide at kigge på om forhøjet kolesterol i virkeligheden er et symptom på et problem og ikke et problem i sig selv.

Der er mindst en forsker der mener at "dårlig kolesterol" er noget vås: https://en.wikipedia.org/wiki/Uffe_Ravnskov

 • 0
 • 0

Jeg er ved at færdiggøre min PhD om åreforkalkning. Nu ligger mit fokus godt nok et stykke fra lipid-hypotesen, hvilket man ikke skulle tro var muligt, men der er mange andre angrebspunkter for rigtige nørder ;-).

Det var da noget man kunne læse lidt på for hyggens skyld, men man må sige at den kære Raunskov er en lille stemme i et overvældende konsensus af materiale der peger i den modsatte retning, det er første gang jeg hører om ham, men som sagt er mit fokus langt fra lipiderne så det er ikke i sig selv overraskende....

-men interessant er det da

God fredag

Sune

 • 0
 • 0

Hvor meget valid forskning er der foretaget, med henblik på årsagen til forhøjet kolesterol i forhold til symptom-behandling? Det mest interessante er vel stadig at finde ud af hvorfor folk får forhøjet kolesterol - er det maden, psyken, miljøet..... osv. Eller er det, det hele blandet sammen. Det er fint nok at lappe huller på skuden, ind til vi kommer i havn - men derefter vil jeg mene at det er på tide at komme i tørdok og finde årsagen til at vandet fosser ind!

 • 0
 • 0

" har vakt opsigt i den funktionelle fødevareindustri." Det peger i retning af, at fødevareproducenter kan finde på at hælde det i standardfødevarer, så vi ikke kan undgå dette "vidunderstof". Hvad med alle os, der har helt normale indhold af det livsnødvendige kolesterol? Hvis vort kolesterol går ned, bliver vi syge i stedet for - eller dør. Vorherre bevare os. Til alle med forhøjet kolesterolindhold: Spis anderledes, så retter det sig.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten