Årets opfindelse slår iPad: Donut-formet vandkasse forvandler ørken til skov
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Årets opfindelse slår iPad: Donut-formet vandkasse forvandler ørken til skov

Illustration: Aquapro, www.groasis.com

Det ligner en forvokset donut - rund og med et hul i midten.

Men her stopper sammenligningerne med det hullede stykke brød også.

Vandkassen eller Groasis Waterboxx, som den hedder, er en hollandsk opfindelse, der netop er tildelt prisen 'Innovation of the year' af magasinet Popular Science foran tunge konkurrenter som iPad og Porsche 918 Spyder.

To små planter ses spire op af Waterboxx. Der er lavet forsøg med 'vandkassen' flere steder, heriblandt i Sahara, Spanien samt Californien. (foto: Aquapro, www.groasis.com) Illustration: Aquapro, www.groasis.com

Groasis lyder næsten som 'grow oasis' (gro oase, red.), og det er da også en meget præcis beskrivelse af opfindelsen.

Uden brug af hverken elektricitet eller grundvand skal vandkassen gøre det muligt at få planter til at vokse, hvor det normalt er umuligt, fordi planterne dør af vandmangel, inden de når at slå rødder.

»Med Groasis Waterboxx kan vi forvandle det meste ørken til skov,« står der på firmaets hjemmeside.

Forsigtig dosering af vand

Princippet er ret simpelt. Vandkassen placeres oven på et par nysåede frø, så frøene kan spire op gennem hullet i midten.

Groasis Waterboxx fyldes med 15 liter vand, og konstruktionen sørger så for, at vandet ikke fordamper, men i stedet langsomt frigives til jorden omkring frøene - boksen frigiver kun 50 ml vand om dagen.

Når planter får tilført så lidt vand, tvinges plantens rødder til at søge efter vand længere ned i jorden, og med tiden vil rødderne - selv i de tørreste egne - typisk finde vand et par meter ned i jorden.

Indtil det sker, hjælper 'kassen' til ved at opsamle kondens- og regnvand fra omgivelserne.

Toppen af kassen skråner indad, så når temperaturen falder om natten, og der dannes kondensvand, ledes vandet ned i kassen, og det samme sker i regnvejr.

Derudover gør kassen det vanskeligt for gnavere og fugle at få kløerne i frøene, og samtidig virker den isolerende, så temperaturen omkring planterne ikke svinger lige så voldsomt som i resten af omgivelserne.

Opfinderen af Groasis Waterboxx Pieter Hoff skriver på sin hjemmeside, at vandkassen er designet, så den ikke blæser omkuld, da den kan gøres fast til jorden. Desuden kan den bruges igen og igen, når først træet eller planten har slået rødder.

Opfinder: Klimaproblemer? Plant træer!

Pieter Hoff har et klart mål. Skov, der er ødelagt af landbrug, skovhugst og minedrift, skal genetableres. Hvis skoven kunne fjernes, kan den også genplantes, lyder rationalet.

»Hvis områderne var små nok til at fælde, er de også små nok til at genplante. Sammenlagt har træfældning ødelagt og eroderet et område på størrelse med Canada,« skiver opfinderen.

Ambitionen er at plante to milliarder hektar skov. Det vil efter hans mening løse klimaproblemet.

»'Træløsningen' er simpel. Hvis vi binder flere CO2-atomer i træer, end vi smider ud i atmosfæren med fossile brændsler, så er klimaproblemet løst. Mennesker producerer årligt 8,4 milliarder ton CO2 gennem fossile brændsler,« skriver Pieter Hoff og forklarer, at to milliarder hektar skov binder 10 milliarder ton CO2.

Pieter Hoff arbejder nu på at konstruere en bionedbrydelig udgave, så kassen efter brug fungerer som næring til planten.

Opfindelsen er blevet afprøvet flere steder: Ifølge Pieter Hoff lykkedes det blandt andet med en succesrate på 88 procent at få træer til at vokse i Sahara. Med almindelige metoder er succesraten helt nede på 10 procent.

Prisen ligger fra 75 til 150 kroner pr. vandkasse, alt efter hvor mange man køber. Hjemmesiden opfordrer til, at produktet eksempelvis bruges i forbindelse med CDM-projekter, hvor CO2-reduktioner i ulande finansieres af ilande.

Dokumentation

Artikel fra Popular Science
Illustration af hvordan Waterboxx fungerer hos producenten

Sp manden mener at han kan være med til at løse klima problemet ved at der bliver plantet træer i hans potteplanter.

Er det ikke blot lidt nemmere at der blev plantet skov i områder hvor skov har bedste betingelser.

Jeg tror ikke at 20 milliarder potteplanter og træer overhovedet vil gøre en målbar forskel.

Det er blot en enkelt prut metangas fra Atlanterhavet og der er udledt mere co2 end alle biler til sammen.

  • 3
  • 4

omvendt vil flere træer næppe skade miljøet...
Og så har manden fundet en måde at tjene sine penge på.

Synes efterhånden det er trist at alle forsøg på at ændre verden bliver skudt ned før de kommer igang.

Bestemt held og lykke med projektet herfra, Mand burde jo næsten købe en skål og smide i sin sandkasse bare for at hjælpe manden lidt.

  • 9
  • 0

Ideen er fin, og ja den vil kunne hjælpe de steder der har dårlige betingelser for planter at gro..

Samtidig vil jeg også give Claus Andreaseen ret, al den regnskov der er væltet kunne plantes igen - og der behøves ikke engang potteplanter..

  • 2
  • 0