Årets molekyle er ... infiniten

Årets molekyle 2021: Infiniten C48H24 Illustration: Nagoya University

Læserne af Chemical & Engineering News har kåret infiniten som årets molekyle med stort flertal foran fem andre nye molekyler, som også blev rapporteret første gang i 2021. Infiniten fik næsten 40 pct. af stemmerne.

Molekylet består af 12 benzenringe der er sat sammen, så de folder sig ind over i hinanden og derved dannet symbolet for uendelig. Afstanden mellem de øvre og nedre benzenringe er kun 3,192 ångstrøm (1 Å = 10^-10 m).

Molekylet er fremstillet af kemikere fra Nagoya University og beskrevet i en artikel, der er lagt ud på ChemRxiv-serveren.

I artiklen beskriver den japanske forskergruppe, hvordan de har udviklet en speciel teknik til at folde benzenringene henover hinanden i det nye molekyle.

De skriver afslutningsvis i deres videnskabelige artikel, at med denne metode vil det også være muligt at skabe en række forunderlige udgaver af andre nano-kulstofmolekyler med en form, som kun er begrænset af forestillingsevnen.

Emner : Kemi
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg bliver helt nysgerrig om de kan styre hvilken af de to homologe versioner de laver, og om der er forskel på stoffets opførsel afhængigt af om det er rent eller blandet.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten